Ректор Станіслав Ніколаєнко звернувся до Голови Верховної Ради Руслана Стефанчука щодо особливостей вступної кампанії-2024

9 квітня 2024 року

 4 квітня 2024 року на День відкритих дверей в Національному університеті біоресурсів і природокористування України завітали понад 1570 школярів-одинадцятикласників з багатьох куточків країни. 

Спілкування з цьогорічними вступниками, батьками, вчителями виявило гостру занепокоєність щодо умов проведення у 2024 році національного мультипредметного тесту (НМТ). Зокрема йшлося про складання тестів з більшої кількості предметів – чотирьох у 2024 році проти трьох у 2023 році, задовга тривалість процедури тестування (4 години). Учні говорили про неспроможність багатьох школярів скласти чотири предмети (НМТ) за один день, фактично за один раз. Адже кожен блок тесту триватиме дві години, а рівень складності кожної дисципліни значно відрізняється, на що матиме вплив психологічне здоров’я та стан, розумові здатності дитини. Тривале проходження даного тесту спричинить недостатню уважність дітей, їхній психологічний розлад. Така розумова робота, під час якої однозначно виникатиме коливання уваги, зниження її концентрації, що у поєднанні з високим емоційним напруженням, спричинить до помилок у відповідях. Як наслідок – знижується валідність тестування – воно виявлятиме не стільки рівень знань, скільки поєднання збереженості психіки школяра з його стресостійкістю та рівнем набутих знань.

Без відповіді залишається питання організації проведення тестування при загрозі ракетних ударів, сповіщенні про повітряну небезпеку тощо, можливий зрив і перенесення цих процедур.

Учні, вчителі та батьки одностайно зазначають про існуючу величезну психологічну перенапругу, яка спричинена тривалою війною та майже щоденними сигналами повітряної тривоги, попередніми роками карантинних обмежень,  а також складнощами навчання у випускному класі.

У таких реаліях, на нашу думку, міністерство освіти і науки мало б ще раз ретельно проаналізувати ситуацію та піти на зустріч сотням тисяч випускників шкіл, спрощуючи умови проведення вступної кампанії 2024 року. Зокрема спростити НМТ, запропонувавши на вибір дві пари предметів: 1) українська мова та математика; 2) українська мова та історія.

Учні і батьки зазначають, що профільне міністерство не скористалося досвідом проведення вступної кампанії 2023 року і продовжує створювати додаткові підстави для відтоку української молоді за кордон, де практично відсутня така практика оцінювання на рівні держави.

Відмічаємо, що в нинішніх умовах молодь не готова складати цей складний тест за один день. Відповідно до розділу V Наказу МОЗ «Про затвердження Санітарного регламенту для закладів загальної середньої освіти» для учнів 11 класу тривалість безперервної навчальної діяльності не може перевищувати 45 хвилин. Крім того, тривалість навчальної діяльності з використанням технічних засобів навчання на уроці не повинна перевищувати 30 хвилин для учнів 10-11(12) класів.
 
У своєму зверненні до Голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука ректор Станіслав Ніколаєнко запропонував невідкладно переглянути процедуру складання НМТ 2024 року і внести відповідні зміни до Умов прийому з врахуванням вищенаведених аргументів. Навіть у разі отримання негативного результату принаймні з одного предмету тесту, молода людина втрачає можливість вступу для здобуття вищої освіти і така ситуація травмує учнів та спонукає до відтоку вступників за кордон. 
 
Пресслужба
 
Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook