Студентське самоврядування підтримало доцільність ущільненої схеми поселення студентів та реформування Санаторію-профілакторію

16 квітня 2015 року

 Уже стало традицією щокварталу проводити спільні засідання Студентської організації та первинної профспілкової організації студентів за участю керівництва університету. У сьогоднішньому ж зібранні взяли участь керівники студентських організацій і профорги усіх факультетів і інститутів, голови студрад гуртожитків, ректор Станіслав Ніколаєнко, проректори Сергій Кваша, Андрій Кудін, Валерій Іщенко.

 
Ми з вами домовилися про співпрацю, і вже вибудувалася певна її система, відкриваючи засідання, розпочав ректор Станіслав Ніколаєнко. Сьогоднішня зустріч тому підтвердження. Для взаєморозуміння і сприйняття ситуації однаково представники студентського самоврядування повинні відвідувати засідання вчених рад факультетів, ННІ, університету та ректорати, - наголосив очільник університету. Він зазначив, що, попри складну суспільно-політичну ситуацію в країні, студенти мають отримувати якісну освіту. Просте транслювання знань без реальної практичної підготовки не дасть бажаного ефекту. 
 
Ректор пригадав зустріч зі студентськими лідерами в минулому семестрі, коли його неприємно вразили результати соціологічного опитування, які відбивали дуже непрезентабельну картину студентського життя. Особливо неприйнятними були показники рівня хабарництва. Спільними зусиллями ректорату та студентського самоврядування вдалося ситуацію поліпшити. Аби повністю ліквідувати це явище викладачі повинні заробляти власним інтелектом і розумом, провадити дослідження і консультувати бізнес. Інших варіантів немає бути не може! 
 
Станіслав Ніколаєнко наголосив на тому, що слід кардинально змінити відносини з виробничниками і закликав актив долучитися до створення Ради роботодавців.
 
Гостро стоїть питання залучення на навчання до університету абітурієнтів. Розуміючи його важливість, на факультетах та ННІ проводять профорієнтаційні заходи. Але вони стануть набагато ефективнішими, якщо до цього долучиться студентське самоврядування. 
 
Також Станіслав Миколайович запевнив, що ініціатива молоді про створення літнього кінотеатру, підтримана. Потім він звернув увагу на соціальний аспект. Так, і досі залишається складним житлове питання. Щоб його вирішити, вже ведеться інтенсивний пошук інвесторів, які змогли б побудувати комфортний гуртожиток для студентів. 
 
 
 
Вкотре очільник вишу закликав студентство вживати заходів економії енергоресурсів, ощадливо використовувати воду та тепло в умовах значного їх здорожчання. Адже в зв’язку з цим змушені підвищити плату за проживання в гуртожитках, але в межах визначених законодавством - 40% від розміру стипендії. Тобто не більше 292 гривень за місяць. За словами Станіслава Ніколаєнка, ремонтні роботи в гуртожитках будуть продовжуватися і надалі, незважаючи на всі складнощі. Проте свої корективи в ці плани вносить необхідність відновлення третього корпусу. До речі, вже отримані доручення прем’єр-міністра щодо підготовки рішення уряду про виділення  коштів на його ремонт. Запланований ремонт і 1-го навчального корпусу. Також ректора подякував усім студентам, хто бере участь у розчищенні корпусу від будівельного брухту.
 
Станіслав Ніколаєнко зазначив, що, попри все, активно проводиться міжнародна діяльність та вживаються заходи щодо радикальних змін у вивченні іноземних мов.
 
Проректор з навчально-науково-виробничих питань і адміністративно-господарської діяльності Валерій Іщенко проінформував присутніх про план ремонтних робіт гуртожитків на поточний рік. Чималий їх обсяг вже виконано. Багато роботи ще попереду, що і засвідчило активне обговорення. Так, голова студради Марія Митрофаненко поцікавилася, чи буде завершено утеплення гуртожитку №2? Як зазначив проректор, ситуація знаходиться під контролем і знайде своє позитивне вирішення – або підрядник завершить роботу, або буде знайдена інша можливість. Також представники самоврядування гуртожитку №1, ННІ лісового і садово-паркового господарства нарікали на небезпеку, яку становить обвалення штукатурки фасаду будівель. І цьому має знову зарадити адміністративно-господарська частина. Голова студентської організації факультету інформаційних технологій Ольга Голячук теж адресувала запитання проректору: коли буде облаштований лавками 15-й корпус? Аналогічне запитання пролунало від голови Студентської організації університету стосовно інших корпусів. У відповідь на це Валерій Іщенко запевнив, що 150 лавок вже виготовляються і протягом травня будуть встановлені як в корпусах, так і на прилеглих територіях.
 
Крім того, студенти висловили незадоволення обслуговуванням і харчуванням у їдальнях корпусів № 10 та 11. Станіслав Ніколаєнко доручив проректору з науково-педагогічної роботи та розвитку університету Андрію Кудіну вжити заходів для забезпечення належної якості.
 
Представників гуртожитків № 1 та 6 обурило те, що у Санаторії-профілакторії мешкають студенти, яких виселили з гуртожитків за грубі порушення правил внутрішнього розпорядку. Тож його керівниця Інеса Середа має врахувати це та постійно підтримувати діалог із студрадами, щоб надалі унеможливити такі випадки.
 
 
Для того, щоб втримати ситуацію і хоча б покрити витрати на комунальні послуги, університет змушений підвищити оплату за гуртожитки. Про це повідомив представник планово-фінансового відділу. Якщо держава виділить кошти на покриття ком послуг в необхідному обсязі, то зекономлені гроші будуть використані для ремонтних робіт у гуртожитках. Більше того, студенти можуть проплатити кошти наперед, не чекаючи 1-го вересня. Це дасть можливість влітку зробити необхідні ремонти. Такою можливістю, як зазначив проректор з навчальної і виховної роботи Сергій Кваша, можуть скористатися студенти 2-4 курсів, та магістри першого року навчання одразу після зарахування. Впродовж розгляду цього питання голова студентського профкому Олексій Муравський додав, що здійснений ним моніторинг вартості проживання, засвідчив: у більшості вишах максимальна її межа була досягнута ще у минулому році. 
 
Олексій Муравський звернувся до присутніх із проханням підтримати ущільнену схему поселення студентів. Адже в разі використання санітарних норм значна частина молодих людей змушена буде винаймати собі інше житло, що є дуже обтяжливим для сімейних бюджетів студентів із сільської місцевості. Це прохання знайшло позитивну підтримку самоврядування. Але голова студентської організації факультету конструювання та дизайну Андрій Краснов поцікавився, скільки студентів тоді  поселятимуться в одну кімнату. Відповів на це питання  директор ННЦ виховної роботи та соціального розвитку Дмитро Черкашин. За його словами, коефіцієнт ущільнення складатиме 1,5. Відтак, у двохмісну кімнату поселятимуть 3 студентів, а в трьохмісну – 5.
 
 
Гостру дискусію викликала ідея про реформування Санаторію-профілакторію. Як відомо, держава припинила фінансувати ці заклади. Одні виступали за ліквідацію цього закладу, інші ж аргументовано доводили необхідність його функціонування та збереження. Про діяльність профілакторію у нинішньому вигляді проінформувала його директор Інеса Середа. Після активного обговорення, самоврядування схвалило рішення створити на його базі медичний центр, який надавав би лише профільні медичні послуги без харчування і проживання, та перенести його на одне крило першого поверху гуртожитку №1. При цьому у звільнені на 4-му поверсі кімнати поселяти студентів. Голова Студентської організації університету Вікторія Мялук винесла на розгляд пропозицію відраховувати щомісяця 8 гривень з оплати за проживання в гуртожитку для забезпечення функціонування цього медичного центру. В свою чергу перелік послуг буде значно розширено, на його базі будуть проводитися профілактичні медогляди, кожен студент при потребі зможе звертатися за необхідною медичною допомогою і отримувати її безкоштовно.
 
На завершення проректор Сергій Кваша ознайомив студентство з концепцією відзначення Дня університету 29-30 травня. А директор ННЦ міжнародної діяльності Вадим Ткачук повідомив студентству про можливість участі в грантовій програмі спільно із партнерами в Німеччині. Від молоді чекаємо ідей та пропозицій.
 
Ольга Наконечна
 
Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook