Закладу вищої освіти в Бережанах - 65 років

18 березня 2024 року

1    В історичному центрі міста Бережани в ансамблі архітектурно-цінних забудов виділяється масивний і водночас привабливий корпус. Він споруджений у період Австро-Угорської імперії як будинок цісарсько-королівського окружного суду. Вище від нього розміщувалися літерою «П» двоповерхові тюремні каземати, до яких від будинку суду вела вузька крита галерея, якою переводили засуджених. 

      У роки Другої світової війни розташувалася тут німецька окупаційна адміністрація, відтак знов радянська – причетна до репресій місцевого населення: насильницьких вивозів невинних людей у віддалені краї тодішньої більшовицької імперії, знищення національно-свідомої молоді. Цей період закарбувався бережанцям у пам’яті гіркими споминами про нечувано садистські мордування й знищення українських патріотів енкаведистами. Тільки в роки так званої «хрущовської відлиги» з цієї будівлі було знято тавро страшної установи.

2    Оновлені орієнтири у державній  політиці та економіці ставили нові завдання перед промисловістю країни і сільським господарством. Для реалізації такого задуму необхідні були сотні й тисячі умілих, досвідчених спеціалістів як вищої, так і середньої ланки. У розгалуженій мережі технічних училищ і технікумів майже щороку з’являлися нові навчальні спеціальні заклади. Такою була вимога часу і нагальна потреба, що передували появі наказу № 217 Міністерства сільського господарства УРСР від 11 березня 1959 року «Про організацію технікуму механізації сільського господарства в місті Бережани», враховуючи недостатню забезпеченість колгоспів цієї області техніками-механіками.

34      Навчальний заклад пройшов значний і славний шлях: технікум - коледж - інститут, до якого причетні всі педагоги, студентство, науковці та працівники закладу освіти, адже саме завдяки їм була створена більше ніж просто історія.

    Важливою  подією  для подальшого успішного розвитку нашого навчального закладу стало входження в структуру Національного аграрного університету   (теперішнього НУБіП України) згідно з Постановою Кабінету Міністрів України від 29 травня 1997 року. 6 травня 2001 року постановою Кабінету Міністрів України № 434 Бережанський агротехнічний коледж реорганізовано в Бережанський агротехнічний інститут.

     На сьогоднішній день ВП НУБіП України «Бережанський агротехнічний інститут» - заклад вищої освіти, в якому здійснюється підготовка конкурентоспроможних фахівців освітніх ступенів «Бакалавр» та «Магістр», створено потужну матеріально-технічну базу, сформовано якісний кадровий потенціал, проліцензовано та акредитовано ряд перспективних спеціальностей та освітніх програм, налагоджені та постійно розширюються міжнародні зв’язки, проводяться наукові дослідження.

5     Освітньо-виховний процес в інституті організований так, щоби не тільки підготувати висококваліфікованого фахівця, а й сформувати гармонійно розвинену особистість, соціально активну і національно свідому, наділену високими моральними якостями та патріотичними почуттями.     

     За християнською традицією відзначення ювілейної дати в інституті 11 березня розпочали з подячного молебня. Разом з тим, приуроченню даній події заплановано ряд заходів, зокрема: проведення благодійної акції на підтримку ЗСУ, книжкових виставок, науково-практичних конференцій - Міжнародної та Всеукраїнської студентської, семінарів, спортивних та культурно-виховних заходів, відкриття навчальних лабораторій тощо.

67     Перетворення Інституту в сучасний європейський навчальний заклад зі збереженням здобутків і утвердженням найкращих національних академічних традицій – головна мета нашої інститутської спільноти.

Володимир ЗАЙЧУК,
 голова профкому працівників інституту

 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook