Просвітницький тур до музею-заповідника «Заповіту» Т.Г. Шевченка в Переяславі

14 березня 2024 року

  Цього року 09 березня український народ відзначив 210-річчя від дня народження Тараса Григоровича Шевченка – великого українського поета, художника, письменника, мислителя. Він є символом української самоідентифікації, а твори сповнені любові до України, глибокої людяності та щирого болю за знедолену долю українського народу.

  Музей «Заповіту» Т.Г. Шевченка, котрий розташований у місті Переяславі Київської області, є унікальним культурно-просвітницьким центром, що досліджує і популяризує життя та творчість Великого Кобзаря. Саме 09 березня 2024 року, в рамках відзначення 210-річчя від дня народження Тараса Шевченка, делегація від Національного університету біоресурсів і природокористування України здійснила просвітницький тур до музею-заповідника «Заповіту» Т. Шевченка у складі Голови наглядової ради НУБіП Микола ТОМЕНКА, проректора з науково-педагогічної роботи та розвитку Сергія КВАШІ, завідувача відділу аспірантури Віталія ВАКУЛЕНКА та директора ННЦ виховної роботи та соціального розвитку Сергія МИХНЮКА.

  Першочергово Микола Володимирович підкреслив особливе значення міста для життя та творчості Тараса Шевченка. Він зазначив, що Переяслав – це місце, де переплітаються різні історичні епохи, адже багато визначних творів митця написані в околицях даного міста. Енергетика цього місця надихала поета, саме тут Тарас Григорович написав свій знаменитий «Заповіт».
  Микола Володимирович також підкреслив, що саме в Переяславі Тараса Шевченка почали називати «батьком» – своїм духовним лідером. Унікальними щоденниками з віршами поета Голова наглядової ради відзначив військових, котрі приєдналися до даного заходу. А на завершення, Микола Володимирович процитував рядки з вірша Великого Кобзаря, у яких поет говорить про вічного ворога України:

«І на оновленій землі
Врага не буде, супостата,
А буде син, і буде мати,
І будуть люде на землі.»

  Микола Томенко підкреслив, що слова Кобзаря актуальні крізь віки, адже український народ знову бореться за свою свободу та незалежність.

 Під час заходу до промови долучились військовослужбовці та подарували музею «Заповіту» картину Т. Шевченка, котру вони привезли з лінії фронту та тримали її як оберіг. Дана картина стала символом незламності українського духу та стійкості українців у боротьбі за свою землю.

  На завершення урочистої частини заходу Сергій Миколайович Кваша підкреслив далекоглядний характер творів Шевченка та актуальність його слів для сьогодення:
  « – На 745 день війни ми бачимо і слухаємо пророчі слова Тараса Григоровича Шевченка. 210 років тому народився цей унікальний українець, творив 47 років, і серед його багатьох творів є унікальні речі, передбачені на 150 років вперед.»

  Також проректор Сергій Миколайович від усієї спільноти університету подарував музею знакову футболку зі словами унікального і дуже сильного за своєю філософією твору «І мертвим, і живим, і ненарожденним...», з відомими рядками вірша Кобзаря:

«Якби ви вчились так, як треба,
То й мудрість би була своя.»

  Даний подарунок став символом єднання поколінь та прагнення українців до знань і мудрості.

  Просвітницький тур до музею «Заповіту» ім. Тараса Шевченка в Переяславі став знаменною подією для делегації НУБіП. Це була не лише можливість віддати шану великому українському поету, але й нагадати про важливість єднання українців у боротьбі за свою свободу та незалежність.

Віталій Вакуленко,
завідувач відділу аспірантури

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook