Семінар-практикум з роботодавцями факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК «Секрети Флейвористики»
29 лютого 2024 року на факультеті харчових технологій та управління якістю продукції АПК НУБіП України відбувся семінар-практикум «Основи сенсорної оцінки м`ясних продуктів» з роботодавцями за участю телеканалу 1+1.
Спільно з фахівцями факультету та колегами Одеського національного технологічного університету в семінарі взяли участь керівники та технологи провідних вітчизняних компаній, зокрема, компанія Alma-Veko Food, ТОВ «Три ведмеді», «Favorite Food&Drinks», ПрАТ «Львівський холодокомбінат», ТОВ «Перятинський делікатес», ТОВ «Прем’єр», ТОВ «Сімекс-Прома», «Fozzy Group», ТОВ «Ватаг груп», ТОВ «Нова Зоря Дніпра», ТОВ «Мітфрост», ПрАТ «Компанія Ензим». В роботі семінару від телеканалу 1+1, з яким Факультет харчових технологій та управління якістю продукції АПК плідно працює, взяв участь відомий експерт з якості Костянтин Грубич.
Програма заходу передбачала навчання за наступними тематиками:
- сенсорний аналіз: сучасний аналіз в харчовій промисловості; організація сучасного сенсорного аналізу: лабораторія, продукти, панель;
- підготовка експертів; тести на визначення смакової чутливості;
- секрети флейвористики;
- вивчення допоміжних матеріалів сенсорного дослідження: аутентичні носії дескрипторів: природні, хімічні;
- характеристика основних методів сенсорного дослідження;
- розпізнавальні методи; сенсорна оцінка обраного продукту з використанням методу «А не А»; методи з використанням шкал і категорій; сенсорна оцінка обраного продукту (баловий метод).
Навчання в рамках семінару дало змогу слухачам не тільки вдосконалити свої сенсорні здібності як «вимірювального» пристрою, але й розвиток можливості моделювати органолептичні властивості м`ясних виробів в процесі розробки нових продуктів, враховуючи споживчі оцінки та очікування.
Слухачі та спікери семінару висловлюють щиру вдячність керівництву університету, зокрема ректору Станіславу Ніколаєнку та декану факультету Ларисі Баль-Прилипко за надану можливість проводити такі заходи в сучасних лабораторіях, оснащених новітнім обладнанням.
До нових зустрічей! Слава НУБіП України!
Наталія Голембовська,
в.о. завідувачка кафедри технології
м'ясних, рибних та морепродуктів