Виїзні практичні заняття селекціонерів-генетиків
Виїзні практичні заняття селекціонерів-генетиків
28 лютого 2024 року
Для забезпечення формування програмних результатів навчання магістри ОПП «Селекція і генетика сільськогосподарських культур» та студенти 4 курсу агробіологічного факультету провели виїзне практичне заняття із дисципліни «Ринок сортів і насіння» (лектори: професор Віталій Жемойда та асистент Роман Спряжка) в ТОВ «Лімері» – заводу із повної доробки гібридів насіння соняшника та кукурудзи, який входить до групи компаній «Ерідон».
Заняття розпочалось із зустрічі з директором заводу – В’ячеславом Шияном (до речі випускником агрономічного факультету НАУ 2005 року), котрий зазначив основні перспективи компанії та шляхи їх реалізації.
![](/sites/default/files/u402/2_0.jpg)
![](/sites/default/files/u402/risunok1_5.png)
Головний технолог Кирило Карпенко ознайомив студентів із усіма етапами доробки та кондиціонування насіння.
![](/sites/default/files/u402/5_0.jpg)
Співробітники заводу ознайомили студентів із рухом насіння етапами доробки, який розпочинається із терміналу прийому, куди насіння кукурудзи потрапляє ще у початках, а потім направляється на очистку та сортування.
![](/sites/default/files/u402/6_0.jpg)
![](/sites/default/files/u402/8_0.jpg)
![](/sites/default/files/u402/7_0.jpg)
Наступним етапом є досушування та обмолот насіння. Задля запобіганню травмуванню насіння сушіння проводять у качанах протягом 70-80 годин за температури повітря не вище 40 оС і лише після цього проводять обмолот насіння.
![](/sites/default/files/u402/9_0.jpg)
![](/sites/default/files/u402/10_0.jpg)
Обмолочене насіння пакують у контейнери або біг-беги, після чого починається процес калібрування насіння.
![](/sites/default/files/u402/1_2.jpg)
![](/sites/default/files/u402/risunok2_5.png)
Одночасно із калібруванням відбирають проби для визначення чистоти та схожості насіння. Із методиками визначення сортових та посівних якостей студентів ознайомила Наталія Бельдій.
![](/sites/default/files/u402/3_0.jpg)
Кінцевим етапом роботи із насінням є процеси пакування, фасування та маркування, виконання яких роботизовано.
![](/sites/default/files/u402/1_3.jpg)
На всіх етапах знайомства із насіннєвим заводом студенти ОПП «Селекція і генетика сільськогосподарських культур» (Богдан Легенький, Сергій Христич, Андрій Снітко, Володимир Яценко та інші) задавали актуальні запитання щодо функціонування заводу та приймали активну участь в обговоренні процесів доробки насіння.
За результатами проведеної роботи студенти пройшли анкетування та провели дискус щодо функціонування компанії «Ерідон» з Катериною Купцовою.
![](/sites/default/files/u402/1_4.jpg)
Педагогічний колектив кафедри генетики, селекції і насінництва ім. проф. М.О. Зеленського та студенти щиро вдячні керівництву та співробітникам заводу із повної доробки гібридів насіння соняшника та кукурудзи ТОВ «Лімері» в особі директора Вячеслава Шияна та помічника директора заводу і координатору виїзних занять – Юлії Христюк, а також адміністрації НУБіП України та деканату агробіологічного факультету за надану можливість покращити практичну складову навчання.
Роман Спряжка,асистент кафедри генетики, селекції інасінництва ім. проф. М.О. Зеленського