Вібрації у харчових і переробних виробництвах – чергова тема засідання наукового гуртка для студентів факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК

26 лютого 2024 року
НУБІП України, кафедра ПІОПП АПК

     23 лютого 2024 року відбулося чергове засідання наукового гуртка "Інноваційні технології в харчовій промисловості" кафедри процесів і обладнання переробки продукції АПК. Тема засідання «Вібромеханічна інтенсифікація процесів харчових виробництв» об’єднала зацікавлених гуртківців факультету харчових технологій та управління якості продукції АПК з 2-го по 4-й курси. Спікером засідання став професор Ігор Павлович Паламарчук – знаний фахівець з даної тематики.

 

     Ігор Павлович є одним із засновників вібраційної наукової школи у м. Вінниця, вже понад 30 років займається вирішенням завдань використання вібраційних машин і технологій у переробних і харчових виробництвах. Результатом його багаторічної діяльності стали більше 10 розроблених експериментально-промислових машин, за якими були захищені кандидатські та докторські дисертації. Також разом із своїм наставником, Павлом Степановичем Берником, І.П. Паламарчук безпосередньо брав участь у створенні унікального науково-технічного журналу «Вібрації у техніці і технологіях», який на теперішній час є фаховим НТЖ України.

     Серед розглянутих питань на засіданні наукового гуртка були наступні. Внаслідок впливу вібраційного поля має місце інтенсивний як циркуляційний, так і відносний рух часток продукції в робочій камері по найрізноманітним та як завгодно складним траєкторіям, що зумовлює оптимальні умови для здійснення тепло- та масообміну. Крім того, можливість регулювання параметрів вібрації в широких межах дозволяє впливати як на значні об'єми продукції, так і на дуже локалізовані її області.
     У вібраційному полі зчеплення між частками технологічної маси послаблюється, що призводить до виникнення в системі станів псевдозрідження і псевдотекучості. Такий стан оброблюваного середовища характеризується створенням сприятливих умов як для ефективного перемішування маси за рахунок збільшення площі контактної взаємодії, так і для зниження витрат на переміщення матеріалу внаслідок зменшення величини внутрішнього тертя.

     По досягненні величини прискорення силового поля, рівного прискоренню вільного падіння, спостерігається найбільш повна укладка часток продукції, що успішно використовується в процесах ущільнення і формування технологічної маси. Подальше підвищення прискорення силового поля зумовлює перехід від стану псевдозрідження до псевдокипіння маси продукції, що характеризується значним збільшенням площ поверхонь взаємодії та швидкості конвективної дифузії, зниженням сил внутрішнього тертя і ефективної в’язкості в технологічній масі. Це дозволяє оптимізувати процеси сушіння дисперсних систем, зокрема, зернової та зернокруп’яної продукції; здійснювати насичення сировини газовим середовищем (наприклад, при збиванні білкових або шоколадних мас), гомогенізацію технологічних мас, тобто при подрібненні матеріалу з одночасним його перемішуванням по всьому робочому об’єму.
      Висновком засідання стало твердження, що універсальність вібраційної обробки полягає в тому, що вона є найбільш ефективним серед механічних методів загальним засобом регулювання динамічного стану продукції при здійсненні різноманітних технологічних задач.

     Представлені новітні технології та машини викликали багато питань у гуртківців та жваву дискусію зі спікером. Студенти виразили щиру вдячність Ігорю Павловичу за цікаву доповідь. Тримаймо наш навчальний фронт!

Зінаїда БУРОВА, керівник наукового гуртка
доцент кафедри процесів і обладнання переробки продукції АПК


 

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook