Відкриті лекції викладачів кафедри геодезії та картографії : високий науково-дидактичний рівень, вдале поєднання науки і практики, значний інтерес студентів і науково-педагогічних працівників

21 лютого 2024 року

Згідно з графіком проведення відкритих лекційних занять у весняному семестрі 2023-2024 навчального року, науково-педагогічними працівниками кафедри геодезії та картографії 13 лютого 2024 р. для студентів 1 курсу спеціальності «Геодезія та землеустрій» факультету землевпорядкування проведено відкриту лекцію з дисципліни «Топографія» (лектор – декан факультету, професор кафедри геодезії та картографії, д.е.н. Тарас Євсюков) і 15 лютого 2024 р. для студентів 1 курсу спеціальності «Будівництво та цивільна інженерія» з дисципліни «Інженерна геодезія» (лектор – старший викладач кафедри геодезії та картографії, к.т.н. Наталія Колеснік). Лекції проводились в очному режимі.

 


Професор Тарас Євсюков на лекційному занятті разом із першокурсниками розглянув будову та принципи роботи нівелірів. В лекції були охарактеризовані та презентовані у 112 аудиторії усі існуючі на тепер види нівелірів та способи виконання нівелювання земної поверхні, зазначена їхня точність, детально висвітлені способи геометричного нівелювання. Під час заняття розглянуті різні приклади вимірювання перевищень висот місцевості. Студенти не лише ознайомилися з теорією нівелювання, а й з реальними геодезичними інструментами – нівелірами різних типів, спеціальними рейками, за допомогою яких виконуються нівелювальні роботи, точністю визначення перевищень при нівелюванні різних класів, методикою виконання нівелювання та опрацювання отриманих результатів тощо.

 


Відзначимо широкий спектр методів і методичних прийомів, за допомогою яких професор Тарас Євсюков забезпечував доступність для студентів як теоретичних знань з топографії, так і формував у них практичні вміння та компетенції виконання одного з найпоширеніших видів геодезичних робіт – нівелювання земної поверхні, побудова повздовжніх і поперечних профілів рельєфу, автомобільних і залізничних доріг, інших обєктів та інженерних споруд.

 


На відкритій лекції були присутні завідувач кафедри геодезії та картографії, проф. Іван Ковальчук, доцент кафедри геодезії та картографії Олексій Жук, доцент кафедри геодезії та картографії Олександр Шевченко, старший викладач кафедри геодезії та картографії Наталія Колеснік.
В цілому, є підстави констатувати, що лекція була проведена на високому професійному та дидактичному рівні. Вона була добре структурована та унаочнена геодезичними приладами й іншими інструментами, чудовою мультимедійною презентацією. Усі здобувачі брали активну участь в обговоренні дискусійних питань, здобули як теоретичні, так і практичні знання та компетенції, а найактивніші студенти ще й здобули призи за свою роботу під час лекції.

 
Дисципліна «Інженерна геодезія» розглядає основні положення геодезії, принципи організації геодезичних робіт при будівництві інженерних об’єктів, що є важливими складовими фахових компетенцій для майбутніх спеціалістів в галузі будівництва та його геодезичного супроводу.
На відкритій лекції старший викладач кафедри геодезії та картографії Наталія Колеснік висвітлила загальні питання систем координат й орієнтування ліній в геодезії, види картографічних проекцій і поняття топографічних карт і планів, охарактеризувала способи відображення рельєфу місцевості на планах і картах, а також використання топографічних карт і планів при розв’язанні інженерно-геодезичних задач.

 


Під час заняття для кращого сприйняття студентами нової інформації було використано мультимедійну презентацію з якісним ілюстративним матеріалом, а також друковані топографічні карти різних масштабів.
На відкритій лекції були присутні завідувач кафедри геодезії та картографії, проф. Іван Ковальчук, асистент кафедри геодезії та картографії Ярослав Гребельник, асистент кафедри геодезії та картографії Яніна Степчук.
Після завершення заняття можна зробити висновок, що лекція була проведена на високому професійно-науковому рівні, а отримані теоретичні знання допоможуть студентам факультету конструювання та дизайну сформувати цілісне розуміння загальних завдань геодезичної науки та важливість використання здобутих знань при будівництві різноманітних інженерних комунікацій, цивільних і промислових об’єктів.
 

 

Асистент кафедри геодезії та картографії
Яніна Степчук

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook