24 лютого 2024 року – друга річниця повномасштабного вторгнення росії в Україну

24 лютого 2024 року
 
  Саме 24 лютого 2022 р. у четвер о 3:30 ранку росія віроломно розпочала повномасштабне вторгнення на територію України. Сьогодні — друга річниця початку повномасштабного вторгнення. Наші захисники і захисниці щодня роблять усе можливе, щоб зовсім скоро в Україні пролунала пісня Перемоги!

 

  24 лютого 2024 р. – субота. 731 день війни в Україні – tsn.ua.
  Своєю збройною агресією росія розв’язала першу в XXI ст. континентальну війну в Європі, підірвавши систему колективної світової безпеки, встановлену після Другої світової війни. Світ знову зіткнувся з режимом, який прагне силової ревізії кордонів і прямує до новітнього тоталітаризму. Цей режим назвали «рашизмом» для означення псевдоідеології, замішаної на поєднанні ідей фашизму й більшовизму, нацизму та євразійства, реваншизму і ксенофобії, що прикриваються «православ’ям» та «величчю російської культури» – uinp.gov.ua. 
 

Згадаємо хронологію подій 24.02.2022 р.: 

00:01: В Україні почав діяти надзвичайний стан.
01:50: В. Зеленський ініціював телефонну розмову з Путіним, але той не відповів.
03:30–03:59 ранку: перші російські ДРГ намагаються увійти на територію України. Чергові наряди Держприкордонслужби вступають з ними в бій. За ДРГ йдуть регулярні підрозділи ЗС рф, активні бої йдуть в районах н/п Зоринівка на Луганщині, а також на КПП «Каланчак» на адмінкордоні з тимчасово окупованим Кримом.
04:50 ранку: російський диктатор володимир путін випустив звернення до росіян із заявою про початок «спеціальної військової операції в Україні».
05:00 ранку: рано вранці російські війська атакують Україну по всій лінії кордону – в Луганській, Сумській, Харківській, Чернігівській та Житомирській областях, із боку тимчасово окупованого Криму, на Донбасі, а також заходять з боку Білорусі на Київ і Київську область. Ракетних ударів завдано по Харкову, Одесі, Києву, Житомиру, Броварах, Херсону, Миколаєву, Дніпру та Запоріжжю, випущено понад 150 ракет.
06:10: Президент України Володимир Зеленський скликає термінове засідання Ради національної безпеки та оборони.
Близько 07:00 ранку: Зеленський виступає зі зверненням до українського народу.
  «Сьогодні від вас, від кожного з вас вимагається спокій. По можливості залишайтеся вдома. Ми працюємо, армія працює, працює весь сектор безпеки України. На зв'язку з вами буду постійно я, РНБО, Кабінет міністрів України ... Без паніки! Ми сильні, ми готові до всього. Ми переможемо всіх. Тому що ми – це Україна. Слава Україні!» – заявив він – slovoidilo.ua.
 
  Цього ж жахливого ранку ректор НУБіП України Станіслав Ніколаєнко виступає зі зверненням щодо військової агресії проти України:
«Шановні співробітники, студенти!
Сьогодні вранці російські війська атакували військові об'єкти України, фактично Путін розпочав війну.
Прошу всіх, від кого прямо не залежить життєдіяльність університету, залишатися вдома, не панікувати. Разом з тим співробітники, які забезпечують енерго-, водо- та газопостачання, прибути на робочі місця.
Ректорат перебуває на робочому місці та здійснює необхідні заходи зі збереження життя, здоров'я співробітників та студентів, майна, навчальних корпусів і гуртожитків університету та його життєдіяльності.
Зберігайте спокій та слідкуйте за подальшими роз'ясненнями.
 
З повагою –
ректор  Станіслав Ніколаєнко»
 
  Окрім того, у зв'язку з військовою агресією проти України, запровадженням воєнного стану на всій території держави навчальний процес у Національному університеті біоресурсів і природокористування України було зупинено до 9 березня 2022 р.
 
 
  У той важливий для відбиття агресії час для України близько 100 студентів та викладачів НУБіП України стали на захист нашої землі, як це було і при нападі нацистів у 1941 р. – в якості добровольців та волонтерів… Територія університету теж була під постійним контролем ректора, проректорів, охорони та викладачів, які лишилися в столиці. Кожного дня відбувалося чергування в університеті.
  Незважаючи на важкі бої на нашій землі, НУБіП України першим серед ЗВО в України відновив освітній процес вже 14 березня 2022 р. у режимі онлайн. Незважаючи на віддалену форму, не всі викладачі та студенти могли вийти на навчання, свої корективи в освітній процес постійно вносив ворог – перериваючи лінії електропередач чи активно бомбардуючи. Та ми вистояли завдяки силам оборони України, волонтерам та міжнародним партнерам! Бій за Україну триває і досі!
  Керівництво нашого університету постійно тримало руку на пульсі подій в країні. 17 березня 2022 р. відбулося чергове засідання ректорату. Як зазначив очільник університету Станіслав Ніколаєнко, «вже 21 добу український народ героїчно захищає свою землю. Студенти та викладачі університету залучені до лав Збройних Сил України, територіальної оборони, допомагають волонтерською працею. Ректорат, увесь науково-педагогічний колектив продовжує виконувати покладені державою і суспільством завдання з підготовки фахівців – четвертий день плідно триває навчальний процес в дистанційному режимі в умовах воєнного стану».
  Ректор Станіслав Ніколаєнко підкреслив, що тільки воля, дисципліна і порядок допоможуть перемогти ворога, та озвучив спільні завдання для колективу. Найперше – продовжити якісний навчальний процес у дистанційному форматі. Друге – не залишати без уваги кожного студента, науково-педагогічного працівника. У разі необхідності робити оперативні подання для надання допомоги викладачам, співробітникам, студентам. Третє – директорам ННІ та деканам факультетів, завідуючим кафедрами особисто контролювати стан і збереження матеріально-технічної бази. Четверте – наразі від кожного потрібна самовіддача, сумлінне виконання посадових обов’язків, дисципліна. П’яте – потрібно негайно встановити контакти з усіма викладачами та співробітниками, з’ясувати їхнє місцезнаходження та можливість працювати. 
Ректор НУБіП України – С. Ніколаєнко. 2022 р.
 
  Минуло два роки у війні, і в цих тяжких для нас реаліях ми навчилися по-новому жити, планувати та вірити в нашу Перемогу! Незважаючи на сильний опір з боку окупанта, нашим військовим вдалося відвоювати значну частину нашої землі та відбити тисячі ворожих атак! Але якою ціною? Важкою ціною, ціною власного життя… За ці два роки повномасштабного вторгнення родина НУБіП України втратила 66 Героїв своєї країни: викладачів, студентів, випускників… Загалом, із 2014 р., ми втратили 77 чоловік… 
 
  За два роки, що минули від повномасштабного вторгнення, український народ продемонстрував світові приклади мужності, стійкості, сміливості, кмітливості та єдності перед жорстоким ворогом, що чисельно переважає.
  Метою російської агресії є не просто загарбання територій, а знищення нашої національної ідентичності, геноцид українського народу. Російська держава й ідеологія рашизму, яку сповідує російський політикум, офіційно заперечують існування українців як окремої нації, а ті, хто не погоджуються з цим, підлягають фізичному знищенню. 
  Перемога України – запорука світової стабільності. Шляхом брутального, демонстративного порушення норм міжнародного права, рф прагне демонтувати міжнародний порядок, заснований на правилах, зруйнувати єдність демократичних країн та повернути світ в епоху імперій, сфер впливу та колоніальних воєн.
  Ми вдячні союзникам за потужну військову, політичну, економічну, фінансову та гуманітарну підтримку. Втім, для остаточної перемоги Україна потребує ще консолідованішої допомоги, передусім – у військовій сфері.
  Вистояли – переможемо! – uinp.gov.ua. 
 

Слава Україні! Героям Слава!

 
 
 
Марія Поливач,

директор музею історії НУБіП України 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook