Студенти та молоді вчені факультету землевпорядкування обговорили особливості управління земельними ресурсами в умовах децентралізації влади

1 квітня 2015 року

     До Дня землевпорядника 31 березня відбулася Всеукраїнська науково-практична конференція молодих вчених, аспірантів та студентів «Управління земельними ресурсами в умовах децентралізації влади».

     Цей захід був проведений кафедрою управління земельними ресурсами спільно з ДП «Київський науково-дослідний та проектний інститут землеустрою», асоціацією «Земельна спілка України», Всеукраїнською громадською організацією «Спілка землевпорядників України».

     

     

     Пленарне засідання відкрив голова оргкомітету, проректор з навчальної і виховної роботи Сергій Кваша. До вітального слова приєдналися також голова Всеукраїнської громадської організації «Спілка землевпорядників України» Анатолій Вовк, президент асоціації «Земельна спілка України» Андрій Кошиль, перший заступник директора ДП «Київський науково-дослідний та проектний інститут землеустрою Михайло Стецюк, представник Українського товариства охорони природи Петро Жолкевський та заступник декана факультету землевпорядкування Наталія Мединська
     Також із доповідями виступили провідні науковці факультету землевпорядкування професори Добряк Д.С., Ковальчук І.П., Будзяк В.М., доценти Мартин А.Г., Євсюков Т.О. та інші. 
     Потім роботу конференції продовжено на секційних засіданнях, на яких представлено близько 120 доповідей молодих вчених, аспірантів та студентів. Кращих доповідачів відзначено подяками співорганізаторів заходу.

     

      

     Учасники конференції за результатами обговорення прийняли ряд рекомендацій. Перше – необхідно обґрунтувати модель управління земельними ресурсами, що базуватиметься на принципах формування різнорівневої ієрархічної співпорядкованості суб’єктів не лише земельних, але й інших видів відносин. Пріоритетом такого управління має стати домінування екологічних та соціально-економічних цілей і завдань.

     Друге – потрібно поглибити повноваження органів місцевого самоврядування в питаннях використання земельних ресурсів, а також переглянути питання розвитку земельних відносин на різних рівнях управління використанням земельних ресурсів. 

     Третє – оптимізувати площі земель державної та комунальної власності як в межах, так і за межами населених пунктів, а також розширити права та повноваження місцевих громад в питаннях раціонального використання та охорони земель різних категорій за межами міст, селищ і сіл. 

    Четверта рекомендація стосувалася розмежування повноваження органів центральної та місцевої виконавчої влади в питаннях розпорядження землями державної форми власності та делегувати більшість повноважень органам нижчого рівня. 

     Наступна – забезпечення прийняття рішень в питаннях раціонального землеустрою території лише на основі об’єктивної оцінки стану земель, визначення пріоритетів їх використання та прогнозу можливих наслідків такого використання. 

     Шоста рекомендація передбачає створення інвестиційно-привабливого середовища щодо сталого землекористування як в державі загалом, так і на території окремих громад. 

     Також необхідно переглянути та уточнити методику нормативної грошової та експертної оцінки земель. Крім того, слід сприяти розвитку інформаційних систем оцінки та обліку земельних ресурсів та розширити сферу використання ГІС-технологій для вирішення поточних і перспективних завдань раціонального і сталого використання земель різних категорій. А ще – розширити джерела фінансування робіт із землеустрою і кадастру територій та моніторингу земель 

     І остання рекомендація – необхідно удосконалити існуючі нормативно-правові акти з питань реформування земельних відносин, у тому числі розробити новий Земельний кодекс та закони, направлені на збереження родючості ґрунтів, екологічної цінності земель і територій. 

Василь Будзяк, д.е.н., професор, Євген Бутенко, к.е.н., доцент
кафедри управління земельними ресурсами

Наталія Мединська, к.е.н., доцент,
заступник декана факультету землевпорядкування


 


Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook