Кафедра ТІДП розпочала осінні зустрічі з учасниками просвітницького проєкту «Школа знавців права» з теми «Поділ суспільства та правовий статус особи»

14 жовтня 2023 року

Триває другий рік війни. Увага наукової спільноти спрямована на висвітлення проблем правового регулювання в умовах воєнного стану та на повоєнний період. Але є сфера суспільного життя, яка постійно перебуває у полі зору держави і є актуальною як у воєнний період, так і в мирні часи. Цю сферу не можна врегулювати безпосередньо правовими нормами, її можна лише виплекати. І це - правова культура суспільства загалом та її членів зокрема. Тому кафедра теорії та історії держави і права продовжує реалізовувати свій просвітницький проєкт «Школа знавців права», розпочатий восени 2021 р. 14 жовтня 2023 р. стартувала осіння сесія онлайн-вебінарів, об’єднаних темою взаємовідносин особи та держави.

 

Розпочала цикл зустрічей завідувачка кафедри Віра Качур темою «Поділ суспільства та правовий статус особи». Зазначимо, що теми зустрічей, як завжди відображають побажання учасників та учасниць, які вони залишають в опитувальній формі.

Висвітлення цієї теми було побудовано у формі відповідей на три питання: «Що таке суспільство?», «Що таке соціальна структура суспільства і її елементи?», «Що таке правовий статус особи та які компоненти, його складають?».

Даючи відповідь на кожне з питань спікерка звертала увагу на те, що суспільство – це не просто певна сукупність людей, а саме соціальні зв’язки чи відносини, які виникають між ними. Тому суспільство – це живий організм, де відбувається соціальна взаємодія, є певна соціальна активність осіб, що визначається їхніми правами та обов’язками і спрямована на соціальні зміни, саморозвиток та самозбереження. Також увагу було звернено увагу на особливості термінології, зокрема показано, що «поділ суспільства» є буденним терміном і несе ризик соціального непорозуміння. Тому коректніше вживати «соціальна структура суспільства», яка має певні елементи, кожний з яких виконує свою роль у її розумінні. Наголошувалося, що розподіл осіб на різні соціальні групи чи виокремлення певних соціальних інститутів – це не завжди про соціальну нерівність, що це закономірності суспільного життя. Що особа може водночас мати декілька різних соціальних статусів і вони можуть «ладнати між собою».

 

Підсумовуючи перший день роботи проєкту, хочеться відзначити теплу атмосферу зустрічі. Адже деякі із учасників уже не вперше беруть у ньому  участь.

І уже наступного тижня, 21 жовтня 2023 р., учасники та учасниці разом із спікеркою, Людмилою Протосавіцькою говоритимуть про забезпечення прав і свобод в умовах воєнного стану.

 

 

Принагідно інформуємо, що зареєструватися на наступні онлайн-вебінари, які пройдуть 21, 28 жовтня та 04, 11 листопада 2023 р. (тематичний план-графік зустрічей), усі охочі можуть шляхом заповнення реєстраційної форми (зареєструватися). Також усі зарєстровані учасники отримають доступ до перегляду відеозаписів вебінарів на YuoTube та електронні сертифікати. У разі виникнення проблем із електропостачанням чи зв’язком, Ви отримаєте на вказаний Вами e-mail покликання на запис зустрічі, а також можливість поставити питання спікеру.

 

Кафедра теорії та історії держави і права

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook