Гуртківці-міжнародники починають семестрові зустрічі

4 вересня 2023 року

Відбулись перші збори у новому семестрі 2023/2024-го навчального року членів науково-навчального гуртка кафедри міжнародних відносин і суспільних наук «Інформація і політика». Цього разу вони проходили, так би мовити у «виїздному» форматі: 29 серпня активісти гуртка доєднались на запрошення керівництва Генеральної дирекції з обслуговування іноземних представництв (ГДІП) до заходу-презентації відкриття світлиці Григора Савича Сковороди у GDIP Media center та панельної дискусії у рамках циклу заходів, що їх присвячено цього року 300-річчю з Дня народження українського генія.

     

Варто зазначити, що присвячувати свої збори міжнародним аспектам діяльності видатних вітчизняних діячів культури не є чимось геть новим у роботі гуртка: 2019 року перше своє засідання ми теж присвятили обговоренню всесвітньої значущості спадщини батька української літературної мови І.П. Котляревського на честь 250-річчя із Дня народження нашого славетного співвітчизника.
Відкрив панельну дискусію - ініціатор та організатор теперішнього заходу - Борис Войцехівський, сковородино- та шевченкознавець, журналіст, член правління Українського фонду культури та Громадського комітету Великого проєкту «Григорій Сковорода-300», лауреат Міжнародної премії імені Григорія Сковороди.
Під час конференції Борис Михайлович ознайомив присутніх з непростим життєвим шляхом Г.Сковороди, з його ідеями-роздумами та ініціативою створення літературно-меморіального музею українського філософа в Києві.
Підтримала обговорення Національна спілка художників України в особі Генрі Ягодкіна, заслуженого художника України, члена Національної спілки художників України, лауреата міжнародних премій, що він створив майже 100 робіт, присвячених Г.Сковороді.

Спікерами дискусії виступили: Надзвичайний і Повноважний Посол України, Посол з особливих доручень Міністерства закордонних справ України, український політик, громадський діяч та дипломат Ігор Осташ, професор, доктор медичних наук, заслужений лікар України, директор Інституту сімейної медицини Олег Шекера, Надзвичайний і Повноважний Посол України, глава МЗС України (2007-2009 рр.) Володимир Огризко, Надзвичайний і Повноважний Посол України Б.І. Гуменюк, журналістка-філолог Андріана Біла та інші.

Під час зустрічі обговорювалися питання популяризації культури, мистецтва нашої країни у світі, зокрема ознайомлення держав арабського світу з культурною спадщиною Г. Сковороди завдяки видавництву книжок та документальних стрічок, адже філософські погляди Григорія Савича дуже близькі до арабської філософії.
На заході були представлені фрагменти документальної стрічки створеного спеціально для арабського світу, а саме «Григорій Сковорода: Світе, я йду до тебе». Цей фільм висвітлив непересічну роль філософа в українській культурі. Стрічка має неабияку родзинку - показано більше 30 творінь відомих українських художників і скульпторів.

Презентація була дуже цікавою та інформативною. Спікери ознайомили нас з життям та творчістю Сковороди, його філософськими поглядами та внеском у розвиток української культури. А студенти отримали змогу не тільки поставити питання виступаючим, але й самім висловитись щодо актуальних питань обговорюваної проблематики.

Можна впевнено сказати, що погляди Григорія Сковороди залишаються актуальними та заслуговують на те, щоб світ знав про них якомога більше.

 

 

Сергій Асатуров,
науковий керівник гуртка «Інформація і політика»,
Марія Гончаренко,
староста групи МВ 23001 б
Ян Манза,
студент групи МВ 23001 б (фото)

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook