PhD: Продовжуємо реалізацію освітньої складової підготовки аспірантів з КНР

31 травня 2023 року
  Слід нагадати, що у рамках розширення міжнародної співпраці у листопаді 2022 року на очну (денну) форму навчання було зараховано 40 аспірантів з КНР, на такі спеціальності, як: 011 «Освітні, педагогічні науки», 073 «Менеджмент», 075 «Маркетинг», 122 «Комп’ютерні науки» та 181 «Харчові технології».

  Освітній процес навчання в аспірантурі НУБіП України в аспірантів з КНР продовжує відбуватися в онлайн-форматі. Однією з переваг онлайн-пар є зручність для студентів, оскільки вони можуть брати участь в заняттях з будь-якого місця, де є доступ до Інтернету. Це особливо корисно для аспірантів з Китаю, які не можуть бути присутніми на заняттях в Україні. Більш того, цей формат дозволяє аспірантам навчатися в комфортному середовищі, що сприяє кращому засвоєнню матеріалу.

  Відповідно затвердженому розкладу 12 травня було проведено чергове заняття з філософії під керівництвом професорки кафедри філософії та міжнародної комунікації Віри ДОДОНОВОЇ.

  Сама професорка з цікавістю висловлюється про новий досвід у викладанні: «На програмі підготовки аспірантів з КНР я забезпечую освітній компонент «Філософія науки». Для мене, як професора, це дуже цікавий і позитивний досвід. Першочерговим завданням було налагодити комунікацію зі здобувачами. Враховуючи мовний бар’єр, різницю культур і світоглядів це було досить непросто, але спільними зусиллями ми справились. Особливу подяку хочу виказати координатору Олені Джен та перекладачу Лілії Кузьменко. Усвідомлюю, що без допомоги перекладача заняття були б дуже складними. Зараз аспіранти все більше розуміють українську мову, краще засвоюють матеріал лекції. Під час семінарських занять у нас відбуваються маленькі дискусії. Наприклад, сьогодні в темі «Наука як тип раціональності і соціальний інститут» ми обговорювали проблеми критеріїв наукової раціональності, видів науки, взаємозв’язку істини і постправди, а також співвідношення понять самопізнання, саморозуміння, самосвідомісті.
  Мені цікаво порівнювати стиль мислення українських студентів і аспірантів та китайських. Часто під час занять вони наводять нетривіальні приклади, на які наші здобувачі навіть не звертають уваги. Плідною видалася практика-гра долучання окремих здобувачів до перекладання під час семінарського заняття. Так, Пан Хсяо-Лін та Лю Цінь допомагали мені і перекладачу проводити семінар. Хочу відмітити активну роботу аспірантів першої і четвертої групи. Сподіваюсь, що наші заняття стануть їм у нагоді і у них, як і у мене, будуть приємні спогади про сумісну роботу.»

  У цілому реалізація освітнього процесу аспірантів КНР проходить досить успішно.
  Навчання в аспірантурі НУБіП є важливим кроком для реалізації професійних та особистісних амбіцій кожного здобувача ступеня доктора філософії.
  Крокуємо до перемоги разом!

Віталій Вакуленко
 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook