Початок практичної підготовки студентів з овочівництва

9 травня 2023 року

Важливим елементом навчального процесу для майбутніх спеціалістів є набуття практичних навичок.

Для цього студентами агробіологічного факультету активно використовується колекційно-дослідне поле та плівкові теплиці в НЛ  «Плодоовочевий сад». Під час очного формату навчання студенти I курсу спеціальності 203 «Садівництво, плодоовочівництво та виноградарство» з 1 до 6 травня мали змогу отримати практичні знання на навчально-ознайомчій практиці з овочівництва.

 

Керівник практики, доцент Бобось Ірина  ознайомила студентів зі змістом навчально-ознайомчої практики у весняному семестрі згідно з робочою програмою, яка включає чотири теми з урахуванням навчальних планів підготовки фахівців ОС «Бакалавр» та зональних особливостей, використання прогресивних технологій виробництва й організації праці.

 

 

Студенти ознайомились із видовим різноманіттям овочевих культур, їхніми морфологічними особливостями та ставленням до умов зовнішнього середовища. Навчились визначати норму висіву насіння за оптимальною кількістю рослин на одиницю площі та кількістю насінин в одному грамі, використовуючи дороге насіння гетерозисних гібридів овочевих культур. Ознайомились зі способами передпосівної підготовки насіння для отримання рівномірних посівів, в т.ч. провели сівбу насіння холодостійких овочевих культур  у відкритому ґрунті та кавуна, кабачка – в касети для отримання розсади.

 

Ознайомились із особливостями весняного догляду за рослинами. Мали можливість власноручно проводити розпушування ґрунту, підживлювати рослини, проводити поливи. Навчились визначати оптимальні строки та способи сівби й висаджування розсади овочевих і баштанних культур.

В плівковій теплиці у НЛ  «Плодоовочевий сад» студенти змогли ознайомились із видовим і сортовим різноманіттям овочевих культур для весняно-літнього обороту та особливостями їхнього весняного догляду. Водночас студенти набули практичного досвіду зі збирання врожаю зеленних культур (кріп, коріандр, рукола, салат, базилік) у плівковій теплиці та пагонів спаржі у відкритому ґрунті.

 

Завершальними акордами навчальної практики була дегустація, а саме визначення смакової оцінки пагонів спаржі. Культура виявилася новою для більшості майбутніх фахівців, але її якісними і смаковими властивостями були приємно вражені. При визначенні смакової оцінки спаржі студенти змогли переконатись про важливість застосування всіх елементів технології вирощування культури, від яких залежать господарсько-цінні ознаки, в т.ч. смакові показники пагонів.

 

Особлива вдячність за практичну організацію навчальної практики на колекційно-дослідному овочевому полі та проведенні дегустації завідувачу навчальної лабораторії овочівництва Леонтьєвій О.А., в плівковій теплиці – завідувачу навчально-науково-виробничої лабораторії «Овочі відкритого і закритого ґрунту» Комару О.О., зусиллями яких маємо гарний результат і можливість проводити практичні заняття для ознайомлення студентів з вирощуванням овочевої продукції.

 

Бажаємо успіхів в проходженні остаточних тем навчально-ознайомчої практики влітку та подальшому вивченні дисципліни «Овочівництво» на II-III курсі! Мирного неба та нових здобутків в опануванні фахового рівня!

 

Ірина Бобось,

керівник навчально-ознайомчої практики, доцент кафедри овочівництва і закритого ґрунту 

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook