Природокористування і якість життя - поради лікаря: дієта у лікуванні запальних захворювань кишечника

29 квітня 2023 року

  Запальні захворювання кишечника є групою хронічних патологічних станів шлунково-кишкового тракту. Найбільш поширеними серед них є хвороба Крона та виразковий коліт. Вони мають складний та не до кінця вивчений механізм розвитку, який включає генетичну схильність, імунні розлади, дисбіоз кишечника, порушення функціонального стану епітеліальних клітин та міжклітинних з’єднань тощо.

   Харчування традиційно розглядається дослідниками в якості однієї з причин хвороби Крона та виразкового коліту, а також в ролі тригеру їхніх загострень. Пацієнти із запальними захворюваннями кишечника (ЗЗК) також мають переконання щодо можливості дієти запобігти погіршенню стану та поліпшити якість життя. 

   Попри те, що деякі спеціалізовані дієти можуть допомогти певним пацієнтам, немає жодного доказового плану запобігання або контролю запальних захворювань кишківника. Єдиним винятком є виключно ентерального харчування для дітей та підлітків з вперше встановленим діагнозом хвороби Крона. Цей спосіб лікування і харчування передбачає введення пацієнту поживних речовин у вигляді збалансованої та збагаченої суміші для ентерального харчування.

   Переконливі докази щодо можливостей конкретної їжі, дієти чи способу життя запобігти виникненню, або сприяти кращій ефективності лікування дотепер не отримані. Однак відомо, що певні зміни у харчуванні можуть зменшити симптоми під час загострення.

   Оскільки вплив дотримання певної моделі харчування та вживання конкретних продуктів і напоїв має індивідуальний характер, то з’ясувати закономірності цього впливу допомагає ведення харчового щоденника. Дієтолог, який спеціалізується на запальних захворюваннях кишківника, на основі цих спостережень та симптомів може порекомендувати індивідуально адаптовану модель харчування.

   Наступні рекомендації демонструють ефективність у пацієнтів з ЗЗК:

  • При загостренні варто обмежити вміст клітковини в харчуванні, доки ситуація не нормалізується. Овочі, фрукти, боби, цільнозернові продукти, горіхи та насіння слід вживати маленькими порціями, які не провокують симптоми. Уникайте ідентифікованих тригерних продуктів. Після приборкання гострих проявів хвороби дієту необхідно поступово розширити.
  • Спробуйте дієту з низьким вмістом FODMAP. FODMAP - це ферментовані оліго-, ди-, моносахариди та поліоли. Цей тип дієти обмежує споживання групи цукрів, які ферментуються бактеріами товстого кишечника. До них належать рослинні продукти, які містять фруктозу; лактозу; поліоли - такі як сорбітол, еритрол і манітол; фруктани (зокрема інулін), які містяться в часнику, цибулі-порею, артишоках і пшениці; і галактоолігосахариди, що містяться в сочевиці, нуті та зеленому горошку.
  • Пийте достатньо чистої води без смаку, щоб забезпечити потреби всіх клітин, тканин та органів.
  • Уникайте кофеїну та енергетичних напоїв.

   Пацієнтам із ЗЗК може бути запропонований прийом дієтичних добавок. Слід обговорити з вашим лікарем доцільність прийому кальцію, вітаміну D, фолієвої кислоти, вітаміну B12, заліза, цинку, Омега-3 поліненасичекних жирних кислот та пробіотиків.

Здоровий спосіб життя полегшує стан при будь-якому діагнозі. Зверніть увагу на такі рекомендації: 

  •  Не куріть.
  •  Регулярно займайтеся фізичною активністю для нарощування кісткової та м’язової маси.
  •  Дотримуйтеся розумної дієти.
  •  Підтримуйте індекс маси тіла меншим за 25 кг/м2.
  •  Дослухаючись до потреб свого тіла, роблячи здоровий вибір і тісно співпрацюючи з лікарем, ви можете значно покращити якість свого життя.

Олег Швець,
к.м.н., професор кафедри технології м'ясних, рибних та морепродуктів,
факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК,
президент Асоціації дієтологів України,
лікар-терапевт вищої категорії, лікар-гастроентеролог
вищої категорії, лікар-дієтолог вищої категорії

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook