Знайомимось і пізнаємо рідний університет

13 квітня 2023 року
  Навчання першокурсників у змішаному форматі вимагає посиленої уваги студентів і викладачів і до навчального процесу, і до дозвілля в умовах непростої ситуації, пов’язаної з воєнним часом та епідеміологічною ситуацією в країні. Проте першокурсники спеціальності «Водні біоресурси та аквакультура» факультету тваринництва та водних біоресурсів доводять, що навіть така, достатньо напружена атмосфера, не перешкода цікавим зустрічам у стінах рідного університету. В березні цього року студенти відвідали музей анатомії НУБіП України та познайомились з деякими навчально-науковими лабораторіями факультету ветеринарної медицини.
 Доцент Олександр ВАЛЬЧУК, завідувач кафедри акушерства, гінекології та біотехнології відтворення тварин познайомив нас з лабораторією біотехнології відтворення тварин, де викладачі разом зі студентами за допомогою сучасних технологій творять звичайні й незвичайні дива репродуктивної ветеринарної медицини. А такі поняття як генетично стабільні корівки, вимивання яйцеклітин, сексована спермодоза, банк сперми й ембріонів, стовбурові клітини, запліднення, СО2-аспіратор, ламінарна шафа, метод сонографії стали зрозумілими не лише студентам-ветеринарам, а й студентам-водникам.
 
  Завідувач ННВ Клінічний центр «Ветмедсервіс» доцент В’ячеслав СОЛОМОН познайомив нас зі своїм великим і важливим господарством, яке забезпечує навчальний процес студентів факультету. Центр обладнаний високотехнологічними приладами для рентгендіагностики, ендоскопії тварин, грумінгу, стоматології, а також має «Банк крові тварин» і співпрацює з науковими медичними установами. Центр також надає послуги населенню в діагностиці й лікуванні домашніх улюбленців, а також інші послуги – виробничі, науково-консультативні, рекламні, діагностичні, лікувально-профілактичні, волонтерські тощо. На базі центру знайшли притулок собаки, коти, морські свинки і навіть хамелеон, які постраждали внаслідок бойових дій в Києві та Київській області на початку війни.
 
 
  Наостанок ми завітали в Музей анатомії на базі кафедри анатомії, гістології і патоморфології тварин ім. акад. В.Г. Касьяненка. Сказати, що ми вражені – це не сказати нічого! За цим фантастичним Музеєм стоїть титанічна праця його засновника, фаната й майстра своєї справи д.вет.н., професора Олега МЕЛЬНИКА та усіх співробітників кафедри. А слова нашого митрополита Єпіфанія, що «за сторіччя свого існування кафедра стала справжнім осередком науки та анатомічного музейного мистецтва» дуже влучно характеризують досягнення усієї кафедри.
  А на порозі музею нас зустрів доцент Микола СТЕГНЕЙ, який і провів нам незабутню екскурсію і перший експонат – величезний скелет морського ссавця – кашалота (наш об’єкт!), який не помістився в жодне приміщення і знаходиться під укриттям (для запобігання руйнування кісток) перед корпусом.
  Цікава розповідь Миколи СТЕГНЕЯ про заснування і розвиток музею, анатомічні експонати – скелети, внутрішні органи, окремі фрагменти скелетів (їх понад 1,5 тисячі), майстерно зроблені чучала представників фауни суходолу усіх континентів і гідросфери. Це можна оглядати не один день! Унікальні експонати – череп антилопи, скелет носорога Джоні та хобот слона Боя (з Київського зоопарку), язик тигра, серце коня, китовий вус, мозок та череп людини, вовк із рекламних роликів й багато інших.
 
  А ще нас вразила розроблена Олегом Мельником з співробітниками кафедри новітня технологія виготовлення анатомічних препаратів методом пластинації або полімерного бальзамування, суть якої полягає в тому, що ацетон в тканинах заміщує воду, а силікон – ацетон. У результаті одержують безпечний анатомічний препарат без запаху, який може зберігатися у звичайних умовах.
  Не менше нас вразили й оригінальні декорації музею, деяких навчальних лабораторій, коридорів кафедри й галерея відомих анатомів та почесних працівників кафедри, портрети яких виконані з бурштину.
 Щиро дякуємо викладачам факультету ветеринарної медицини за можливість ознайомитись з сучасними лабораторіями й зануритись у цікавий світ тварин!
  Низький уклін нашим воїнам, мужнім захисникам – ЗСУ за можливість навчатися і жити у нашій вільній, прекрасній, суверенній Україні!!!
 
Студенти 1 курсу

спеціальності «Водні біоресурси та аквакультура» 


Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook