Початок роботи оновленої Науково-консультативної ради при Верховному Суді

6 квітня 2023, 11:22

3 квітня 2023 року відбулося організаційне засідання новопризначеної Науково-консультативної ради (НКР) при Верховному Суді, що проводилося у залі засідання Пленумів ВС у Кловському палаці по вул. Пилипа Орлика 8. Відкрив перше засідання Голова Верховного Суду Всеволод Князєв, який наголосив на тому, що до складу НКР залучено 133 найкращих науковців-юристів нашої країни за різними напрямами наукових досліджень. Він наголосив на діалектичній єдності юридичної практики і доктрини. Судова практика потребує взаємодії з юридичною наукою, висуваючи реальні колізійні проблеми, що потребують наукової оцінки. Але ж і справжня юридична наука завжди відштовхується від потреб юридичної практики. Виходячи з цього, Голова Верховного Суду висловив сподівання на продовження плідної співпраці з оновленим складом НКР.

Продовжив засідання новопризначений Вчений секретар Науково-консультативної ради при Верховному Суді, доктор юридичних наук, доцент Олег  Ткачук, який привітав присутніх і висловив своє бачення подальшої співпраці у оновленому форматі, зокрема у частині формування секцій за окремими науковим напрямами. Іншим проблемним питанням стала необхідність оприлюднення експертних наукових висновків на сайті Верховного Суду з метою забезпечення європейських принципів відкритості і прозорості касаційного судочинства.

З короткими привітаннями і пропозиціями щодо покращення діяльності НКР виступили Голова Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду доктор юридичних наук Михайло Смокович та Секретар Великої палати Верховного Суду доктор юридичних наук, професор Віталій Уркевич.

З боку НКР до присутніх звернулись віце-президент НАПрН України академік Наталія Кузнєцова, професор Національного економічного університету ім. В. Гетьмана доктор юридичних наук Володимир Омельченко, професор Національного університету «Києво-Могилянська академія» доктор юридичних наук Андрій Бойко, професор Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого академік НАПрН України Вячеслав Комаров, професор Київського національного університету ім. Т. Шевченка кандидат юридичних наук Сергій Шапченко, які висловили власне бачення покращення роботи НКР.

Організаційних аспектів діяльності НКР торкнувся у своєму виступі представник НУБіП України, доктор юридичних наук, професор, член-кореспондент НАПрН України Володимир Єрмоленко, який зосередив увагу присутніх на важливих практичних моментах покращення комунікації членів НКР з центральним офісом, що є важливою віхою підвищення ефективності роботи цього органу в умовах воєнного стану, а тому, в кінцевому рахунку, і діяльності Верховного Суду.

Результатом спільного обговорення стало напрацювання подальших кроків і напрямів функціонування НКР. Після закінчення першого організаційного засідання було зроблено пам’ятне фото всіх присутніх.

Тамара Новак

доцент кафедри аграрного, земельного

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook