Планова зустріч з Радою роботодавців на факультеті захисту рослин, біотехнологій та екології

1 квітня 2023 року
  28 березня на факультеті захисту рослин, біотехнологій та екології пройшла зустріч на чолі з деканом Юлією Коломієць, заступником декана Валерією Бондарь, науково-педагогічними працівниками та Радою роботодавців факультету — представниками провідних фірм та компаній України.

  Завдяки співпраці з Радою роботодавців факультет може прогнозувати потреби ринку праці в фахівцях відповідних спеціальностей, удосконалювати якість підготовки студентів, надавати актуальні знання та залучати сучасні технології на практичних занять. Студенти мають змогу приєднуватися до реальної виробничої діяльності підприємств, бути впевненими у працевлаштуванні після закінчення університету. Факультет залучає працівників організацій до навчального процесу — читання лекцій, проведення практичних занять, керівництво виробничих практик та дипломних проєктів, проведення спільних конференцій, семінарів для студентів та молодих вчених. На базі підприємств-роботодавців постійно проходить підвищення кваліфікації, стажування науково-педагогічних працівників й співробітників факультету.

 

  Декан факультету, професор Юлія Коломієць звернулась до учасників зустрічі з вітальним словом, подякувала за плідну співпрацю та ознайомила присутніх із важливими моментами в рамках співпраці, розповіла про навчальний процес, підкреслила досягнення факультету, звернула увагу на проблеми, які необхідно вирішувати спільними зусиллями, коротко зупинилась на програмі конференції до 125-річчя НУБіП України.
  Генеральний директор ГК «BioNorma», доктор сільськогосподарських наук, голова Ради роботодавців Ярослав Чабанюк ознайомив учасників зустрічі з актуальним станом ринку праці в Україні, надав рекомендації, як готувати кваліфікованих та конкурентоздатних фахівців, відмітив особливості практичної підготовки студентів в лабораторіях та підприємствах. Сфера сільського господарства зараз входить до десятки найбільш активних на українському ринку праці, на неї припадає 4% від усіх актуальних вакансій на порталах з пошуку роботи. Ринок праці невпинно розвивається, спеціалісти повинні вміти працювати в команді, вирішувати складні логістичні ситуації, проєктувати нове виробництво. Він впевнений, що майбутнє України за спеціальностями, які готує факультет, а саме 101 «Екологія», 162 «Біотехнології та біоінженерія», 202 «Захист та карантин рослин».

  Загалом в засіданні Ради роботодавців взяли участь:

  • ГК «BioNorma», генеральний директор - доктор сільськогосподарських наук Ярослав Чабанюк;
  • Інститут агроекології та природокористування НААН України, заступник директора - доктор сільськогосподарських наук, професор, член-кореспондент НААН Олена Дем’янюк;
  • ВСП ТОВ «ФАБРИКА АГРОХІМІКАТІВ» «ІНСТИТУТ ЗДОРОВ’Я РОСЛИН» - кандидат сільськогосподарських наук Сергій Сальніков;
  • Національний науковий центр «Інститут землеробства Національної академії аграрних наук України» - кандидат сільськогосподарських наук Надія Довбаш;
  • ДП «Державний центр сертифікації і експертизи сільськогосподарської продукції» - кандидат біологічних наук Олександр Субін.

  У ході розмови члени Ради роботодавців, декан та НПП факультету прийшли до висновку, що необхідно розвивати наукові дослідження, розширити міжнародну співпрацю, що направлені на охорону та раціональне використання природних ресурсів, розвивати методи отримання оздоровленого посадкового матеріалу с/г культур за використання біотехнологічних прийомів, у тому числі культури in vitro. Разом з тим, створити наукову лабораторію з вивчення стійкості рослин до пестицидів, ширше залучати стейкхолдерів відповідної галузі до освітнього процесу. Розвивати практичну базу навчання студентів та аспірантів, у тому числі з такими провідними науковими установами, як Інститут агроекології і природокористування НААН, а також з бізнесовими структурами.

 

  Результатом зустрічі стало підписання угоди з керівництвом науково-виробничого підприємства Єнамін щодо проведення на його базі виробничої практики для студентів ОС «Бакалавр», ОС «Магістр» зі спеціальності 101 «Екологія». Учасники заходу запланували виробничу практику 2023 року для студентів ОС «Бакалавр», ОС «Магістр» зі спеціальності 162 «Біотехнології та біоінженерія» у біотехнологічній компанії ГК «BioNorma», а також запланували використання студентами факультету захисту рослин, біотехнологій та екології матеріально-технічної бази підприємства ВСП ТОВ «ФАБРИКА АГРОХІМІКАТІВ» «ІНСТИТУТ ЗДОРОВ’Я РОСЛИН».

Наталія Батрак

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook