Маємо ефективніше використовувати науковий потенціал

23 січня 2015 року

 23 січня університет відвідали представники Міністерства освіти і науки України – заступник міністра Максим Стріха та директор департаменту науково-технічного розвитку Дмитро Чеберкус.

 
Гості зустрілися та поспілкувалися з провідними науковцями університету щодо перспективних напрямів розвитку і фінансування наукових досліджень. За словами Максима Віталійовича, на сьогодні серед них пріоритетними є ті, що забезпечують обороноздатність країни. Однак не можна забувати і про фундаментальну науку. Фінансуватимуться ті науково-дослідні тематики, які будуть відібрані на конкурсній основі.
 
 
 
Мова йшла і про спільні дослідження академічної та університетської спільнот. Їх зближенню сприятиме участь у грантах. Величезне значення для вишів країни матиме входження в програму «Горизонт 2020». До речі, її консультативні пункти створені і на базі нашого університету.
 
Предметом обговорення стала і нова редакція Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність». Як зазначив Максим Стріха, цей законопроект має розширити права наукових установ та сприяти розвитку наукової ініціативи. 
 
Також торкнулися питання наукового потенціалу аграрних вишів, підпорядкованих Міністерству освіти і науки. Так, для них в структурі наукової ради міністерства створено спеціальну секцію. Тут розглядаються наукові розробки вчених саме в галузі агропромислового комплексу із залученням вузькоспеціалізованих фахівців. До речі, перше її засідання відбулося на базі саме нашого університету. Як зазначив заступник міністра, маємо налагодити комунікації з Міністерством аграрної політики та продовольства України і працювати на виконання чітких суспільних замовлень. Все це повинно координуватися, і в цьому процесі величезна роль належить НУБіП України. В свою чергу, ректор Станіслав Ніколаєнко зазначив, що університет готовий долучитися до такої роботи.
 
Активну участь в обговоренні взяли директори ННІ лісового і садово-паркового господарства Петро Лакида, технічного ННІ – Валерій Дубровін, енергетики, автоматики та енергозбереження – Володимир Козирський, декан економічного факультету Анатолій Діброва, начальник науково-дослідної частини Володимир Отченашко.
 
 
Їх цікавили підготовка майбутніх фахівців, зокрема, створення центрів з відповідним матеріально-технічним забезпеченням, які сьогодні функціонують у Європі, оптимізація переліку напрямів і спеціальностей, акредитація українських університетів у європейських асоціаціях, принципи формування державного замовлення, система організації науки у ВНЗ.
 
Також Максим Стріха і Дмитро Чеберкус оглянули хід спорудження даху на 3-му корпусі та ознайомились з науковими доробками Української лабораторії якості і безпеки продукції АПК.
 
 
 

Ольга Наконечна,
Валентин Обрамбальский
 
Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook