Практичні заняття на базі Української лабораторії якості і безпеки продукції АПК для студентів-екологів

24 березня 2023 року
  Відповідно до службового листа з факультету захисту рослин, біотехнологій та екології від 22.03.2023 р № 69 для студентів 4 курсу і слухачів магістратури спеціальності 101 «Екологія» були проведені практичні заняття у наукових підрозділах Української лабораторії якості і безпеки продукції АПК.
 
  Заступник директора з експертної діяльності Оксана Самкова розповіла присутнім про основні напрямки діяльності лабораторії, важливість проведення досліджень, які виконуються у її підрозділах для держави, ознайомила з практичними аспектами впровадження системи якості ДСТУ EN ISO/IEC 17025:2019 «Загальні вимоги до компетентності випробувальних та калібрувальних лабораторій».
 
  В Українській лабораторії якості і безпеки продукції АПК НУБіП України накопичений значний досвід щодо здійснення моніторингу ксенобіотиків у різних джерелах екологічної небезпеки. Для цього розроблено та вдосконалено необхідні сучасні методи досліджень.
  Студенти побували у науково-дослідних відділах моніторингу якості, безпеки продукції АПК, моніторингу ґрунтів та агроресурсів.
 
  Майбутні фахівці-екологи ознайомилися з принципами виявлення найбільш небезпечних екологічних забруднювачів, дізналися суть методів підготовки проб із визначення важких металів у ґрунтах, добривах, харчовій сировині та в продукції АПК методами атомної абсорбції та атомної емісії з індуктивно-зв’язаною плазмою.
  Магістрам розповіли про особливості ідентифікації поліароматичних вуглеводнів (ПАВ) в оліях, ознайомили з приладами для визначення таких небезпечних мікотоксинів як афлатоксини, охратоксини, ДОН, ЗОН, фумонізини, Т-2, НТ-2 мікотоксини. Опісля майбутні спеціалісти ознайомилися з принципом методу високоефективної рідинної хроматографії на прикладі визначення діючих речовин у засобах захисту рослин.
 
  Досить цікаво і актуально було отримати нові знання щодо принципів роботи газового хроматографа на прикладі визначення жирнокислотного складу різних рослинних олій, молочних виробів тощо.
  У ході практичного заняття співробітники лабораторії ознайомили студентів із сучасними приладами і методами для визначення залишків пестицидів у ґрунтах, воді, овочах, фруктах, чаї, меду та в інших об’єктах досліджень. Також молодь мала можливість зосередити свою увагу на особливостях відбору проб для визначення жиру на апараті Соксклета.
  Загалом під час виїзного заняття студенти мали змогу побачити як у практичних умовах працює система якості сучасної наукової лабораторії, цікавилися можливістю виконання своїх наукових досліджень, виявляли інтерес до методів ідентифікації забруднювачів та екотоксикантів. Отже, виділені дві години часу пройшли захоплююче та з користю для майбутніх фахівців-екологів, а деякі із них особисто побажали пройти стажування для отримання такого необхідного практичного досвіду. По закінченню зустрічі на адресу висококваліфікованих працівників лабораторії лунали схвальні відгуки та слова вдячності.
 
Світлана Мідик,
завідувач науково-дослідного відділу
моніторингу безпеки продукції АПК УЛЯБП АПК
Євгеній Бережняк,
доцент кафедри екології агросфери

та екологічного контролю 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook