Факультет захисту рослин, біотехнологій та екології взяв участь у семінарі «Поводження з відходами: норми та найкращі практики».

22 березня 2023 року

  21 березня факультет захисту рослин, біотехнологій та екології в рамках проєкту Міжнародної організації праці (МОП) та Об’єднання організацій роботодавців України (ООРУ), взяв участь у семінарі «Поводження з відходами: норми та найкращі практики». З вітальним словом, від імені Національного університету біоресурсів і природокористування України, до учасників заходу звернулась Олена Наумовська, завідувач кафедри екології агросфери та екологічного контролю.

 
  Олена Іванівна наголосила, що НУБіП України разом з усією міжнародною спільнотою прикладає зусилля в  пошуку інноваційних методів зменшення екологічного тиску на довкілля, розробці еколого-орієнтовних технологій замкненого життєвого циклу продукції та сировини. Зокрема, колективом університету проводяться дослідження щодо вивчення екологічних індикаторів сталого розвитку, а саме:
- збереження і відтворення лісових екосистем;
- споживання водних ресурсів, в тому числі чистої питної води;
- обсягів викидів в атмосферу окису вуглецю, сполук сірки та азоту;
- обсягів побутових відходів та стічних вод;
- утворення органічних відходів та їх компостування;
- обсягів промислових відходів, в тому числі і радіоактивних.


  Олена Наумоська зазначила, що на теперішній час нагальним є вирішення вкрай важливого завдання: еколого-збалансованого поводження з відходами, які утворилися і утворюються внаслідок повномасшабної російської війни. У світовій практиці не існує єдиної еталонної моделі поводження з відходами в таких умовах. З огляду на важливість екологізації української економіки актуалізується наукова проблематика формування циркулярного підходу до вибору моделі поводження з відходами, які утворилися в результаті воєнних дій. Тому, розробка бізнес-моделей, які дозволяють створювати більшу цінність з кожної одиниці ресурсу, забезпечуючи тим самим кращі конкурентні переваги є вкрай важливою.

  Завідувач кафедри підкреслила, що і серед соціальних індикаторів розвитку нашого суспільства, університет відіграє надзвичайно важливу роль, а саме формування інтелектуального потенціалу нації, всебічного розвитку освіти, поєднання навчання і науки з потребами бізнесу, ринку праці, міжнародної спільноти та сучасними викликами сьогодення. На базі університету здійснюється підготовка усіх рівнів безперервної освіти, від молодшого бакалавра до докторів філософії зі широким вибором спеціальностей, в тому числі 162 «Біотехнології та біоінженерія» та 101 «Екологія». Важливим є те, що на базі ННІ безперервної освіти та туризму можна пройти стажування екологічних громадських інспекторів, а також здобути другу вищу освіту за 48 спеціальностями. «Впевнена, що висвітлення нових наукових досягнень, конструктивні дискусії та відвертий діалог, партнерський підхід до розв’язання актуальних екологічних проблем поводження з відходами сприятимуть удосконаленню напрямів та заходів збереження біоресурсів, раціонального природокористування та зміцнення економіки нашої держави», – говорить Олена Іванівна.

 
  В ході заходу кваліфіковані українські та міжнародні експерти ділились досвідом, стандартами та передовими технологіями, надали інформацію та конкретні рекомендації щодо інноваційних методів та високих технологій, які можуть застосовуватись у поводженні з побутовими та промисловими відходами. Учасники обговорили питання поводження, утилізації, перероблення, використання твердих побутових й промислових відходів та зосередили увагу на енергетичній складовій продуктів життєдіяльності. Отримані знання дозволять українському бізнесу більш ефективно впроваджувати антикризові стратегії та підвищувати конкурентоздатність підприємств на внутрішньому та міжнародному ринках на період та після війни.

Наталія Батрак 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook