Талановита молодь обирає фах лісівника в НУБіП України

22 березня 2023 року

    Любити ліс можна по-різному. Одним зручніше це робити з висоти міських багатоповерхівок, іншим – під час відпочинку та дозвілля на природі, хтось просто милується безмежними щедротами лісової скарбниці. А от у працівників лісового господарства ця любов зовсім інша. Загартована трудовими буденними турботами та самовідданою працею, вона непідробна і щира у кожному її прояві, у кожній справі тих, для кого ліс – більше, ніж просто професія.
Професія лісівника чи не одна з найстаріших у Європі. Офіційно її започаткували майже п’ять століть тому. Вперше лісова служба була створена за рішенням Венеціанського сенату в 1500 році.
   Напередодні Міжнародного дня лісу дирекція ННІ лісового і садово-паркового господарства проводить серію інтерв’ю з нашими студентами аби надихнути майбутніх абітурієнтів розповідями цих вмотивованих людей!

   Починаємо розмову про те, чи досить для звання «кращий вступник» мати у свідоцтві про повну загальну середню освіту одні «відмінні» оцінки та максимальний конкурсний бал? Розібратися в цьому нам допомагали студенти ОС «Бакалавр» спеціальності 205 Лісове господарство, які зі своїм 200 конкурсним балом мали змогу вибрати будь-який ЗВО України, але надали перевагу ННІ лісового і садово-паркового господарства НУБіП України.
   Першою нашою респонденткою є студентка 2 курсу Марія Миронюк. Від себе додам, що Марія є вмотивованою, дисциплінованою, кращою студенткою інституту, яка заслужено отримує найвищі рейтинги за всіма освітніми компонентами і це не лише бали в екзаменаційній книжці, це спосіб мислення, бажання перемагати та стиль життя. Ми поспілкувалися з Марією Миронюк та дізнались більше про її вступ та навчання а також поради майбутнім вступникам.

 Тож до вашої уваги – інтерв’ю з нашою студенткою!

 

Маріє, розкажіть, будь ласка, про підготовку до ЗНО. Про Ваше навчання у ЗЗСО. Якими були найбільші складнощі?

    Я навчалася в сільській школі, яку закінчила із золотою медаллю. До ЗНО готувалася самостійно і, оскільки люблю навчатися, в мене не виникало з цим особливих проблем. Звичайно, я дуже вдячна своїм шкільним вчителям, які допомагали нам отримати ґрунтовні знання та успішно здати екзамен. 

- Чи очікували Ви, що конкурсний бал у Вас становитиме – 200 балів?

   Я розуміла, що мій конкурсний бал буде одним з найвищих. Але, якщо бути чесною, я була приємно здивована, коли побачила навпроти свого імені 200.

Маріє, як пандемія Covid-19 вплинула на підготовку до ЗНО та загальну успішність?

   На мою думку, пандемія негативно вплинула на всю освітню систему. Особливо на початку поширення хвиль вірусу, коли всі ще тільки почали опановувати дистанційне навчання. Потрібно було розраховувати на самосвідомість й інколи не вистачало настанов вчителів.

Як Ви думаєте, чи можливо самостійно підготуватися до ЗНО?

Не існує нічого неможливого. Якщо мати достатню базу знань, амбіції, впевненість у власних силах і старанність – перед вами не існуватиме ніяких перешкод. Нікого навчити неможливо, можна тільки навчитися.

Що спонукало Вас обрати для вступу НУБіП України та спеціальність 205 Лісове господарство?

    НУБіП України має чудове розміщення. Дуже складно знайти в Києві таке чисте і тихе місце. Гуртожиток розміщений дуже близько до корпусів і до нього легко добиратися пішки чи громадським транспортом. Університет має гарну навчальну базу і його рейтинги в Україні та світі тільки зростають.

   Підготовку фахівців здійснюють 6 кафедр ННІ ЛіСПГ, понад 30 кафедр університету, на яких працюють близько 50 професорів, докторів наук, 150 доцентів, кандидатів наук. Щорічно інститут випускає понад 450 бакалаврів і магістрів для лісового, садово-паркового господарства і деревообробних та меблевих технологій.

 

 

 

  

 
Що стало вирішальним у виборі спеціальності?

Ліси дуже цінний природний ресурс, який потребує догляду і вмінь ним розпоряджатися. Це дуже перспективний напрям діяльності у всі часи. Особливо зараз, коли величезна кількість лісових площ знищена і велика частина замінована внаслідок війни.

Як Ваші батьки ставляться до вибору майбутньої професії?

 Мої батьки дозволили мені вибирати самостійно свій майбутній шлях. Вони цінують мій вибір і підтримують у виборі моєї майбутньої професії.

 Як відбулося ваше знайомство з ННІ ЛіСПГ?

Я була на дні відкритих дверей. Хоч через пандемію зустріч проводилася дистанційно, я отримала чудові враження і змогла ближче познайомитися з інститутом з середини.

Якби Ви мали можливість повернутися у шкільні роки, що б Ви зробили інакше?

 Можливо, багато людей були б не проти повернутися у шкільні роки, щоб виправити свої помилки і запобігти шкодувань. Але особисто я не маю сумнівів щодо свого вибору. Я дуже щаслива, що вступила саме сюди.

Чи можете Ви пригадати, якими були Ваші очікування від навчання та студентського життя?

Початок студентського життя – це новий розділ в житті кожного. Нові знайомства, нове середовище, нові виклики, невдачі і перемоги – це все викликало в мене захоплення і готовність до підкоренні нових вершин.

Чи справдились Ваші очікування від навчання в університеті?

 Я вважаю, що так. Тут я познайомилася з чудовим людьми, відвідую цікаві заняття і просто весело проводжу час.

Що стало для Вас найбільшим викликом?

Можливо, це був перший семестр 1-го курсу. Потрібно було адаптуватися до нового середовища, зрозуміти систему навчання і підтвердити свої знання на першій сесії. Проте, це було навіть цікаво і захоплююче.

Що можете порадити майбутнім абітурієнтам та тим, хто вагається чи обрати професію лісівника? Ваш меседж до теперішніх одинадцятикласників.

Зміни – це завжди хвилююче, особливо, коли це стосується майбутньої професії. Тут не існує єдиного вірного варіанта, все залежить від самої людини, її цінностей, цілей, вподобань та бачення майбутнього. Я проти нав’язування думок тим, хто сумнівається чи знаходиться на роздоріжжі. Єдине, що я хочу сказати, що професія лісника не обмежується тільки садінням, рубанням та збутом деревини. Це ціла наука, яка досліджує, покращує, оберігає ліси, робить все, аби легені нашої України працювали справно.

    Маріє, щиро дякуємо Вам за інтерв’ю, за те, що поділились своїми думками та планами. Щиро бажаємо цікавого на захоплюючого студентського життя у мирній Україні, щоб ви були задоволені своїм вибором, досягли омріяної мети за допомогою знань, які отримаєте у ННІ лісового і садово-паркового господарства, освоєння нових горизонтів та чудового настрою!

   Друзі, маємо надію, що ця стаття стала інформативною та мотиваційною для вас – ми радіємо, коли наші абітурієнти свідомо обирають професійну стежину, скеровують свої сили у здобуття прекрасної спеціальності та професії, а НУБіП України здатний на високому рівні підготувати майбутні покоління фахових лісівників, яких будуть шанувати та поважати в суспільстві за їхнє прагнення примножити лісові ресурси для прийдешніх поколінь. Запрошуємо вас приєднатися до нашого телеграм-каналу «Академія лісу» (https://t.me/nni_lispg) щоб знаходити відповіді на усі запитання щодо вступу і обмінюватись думками. Будемо раді великій спільноті абітурієнтів – майбутніх лісівників!

 

Той, хто любить паростки кленові,
Хто діброви молоді ростить,
Сам достоїн людської любові,
Бо живе й працює – для століть!
М. Рильський

Розмову вела Галина Домашовець,
доцент кафедри таксації лісу
та лісового менеджменту ННІ ЛіСПГ
 

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook