ЛАБОРАТОРНЕ ЗАНЯТТЯ- ЯК СПОСІБ ПІДВИЩЕННЯ ПРОФЕСІЙНОГО РІВНЯ МАЙБУТНЬОГО ФАХІВЦЯ

22 березня 2023 року
НУБіП України, 11 корпус, ауд. 102

      На факультеті харчових технологій та управління якістю продукції АПК велика увага приділяється якісному висвітленню навчального матеріалу студентам під час занять. Викладачі факультету, зважаючи на важкий стан в Україні, продовжують кропітку працю за для якісної підготовки та проведення занять у змішаному форматі. Особливо це стосується лабораторних занять, які відбуваються очно. Це вимагає не тільки підтримання на високому рівні професійних навичок працівників освіти та наявності технічного забезпечення робіт, щоб студенти мали змогу в повному обсязі отримати необхідні практичні навики для опанування майбутньої професії, але й дотримання всіх вимог воєнного стану.

     На щастя, цього разу не було дратуючого звуку повітряної тривоги. І заняття на кафедрі процесів і обладнання переробки продукції АПК проходили згідно розкладу.
     Зокрема відбулось лабораторне заняття з дисципліни «Експлуатація технологічного обладнання» для студентів ОС «Магістр», 1-го року навчання, спеціальності «Харчові технології» на тему: «Організація монтажно-демонтажних робіт та розробка технологічних схем їх виконання», яке провів завідувач кафедри доцент Володимир Василів.
 
     Традиційно, на початку заняття, викладач ознайомив студентів з протоколом лабораторної роботи, основними теоретичними відомостями, та наголосив про дотримання правил техніки безпеки при виконанні завдань роботи на лабораторній установці. Студенти ознайомились з етапами організації і технології монтажних робіт. Особлива увага була акцентована на технічне забезпечення монтажно-демонтажних робіт. Доповідач розказав про основні види з’єднань, які використовуються в технологічному обладнанні харчових виробництв, та навів відомості про використання монтажних інструментів і пристосувань для якісного проведення монтажних робіт.
 
     Далі студенти ознайомились з наявними лабораторними інструментами і пристроями, особливостями безпечного користування ними. Серед яких слід виділити набори ключів для відгвинчування різьбових з’єднань. Це ключі для відгвинчування ударом, накидні, торцеві, розвідні, трубні ключі, і інші. Також були представленні викрутки з різними формами і розмірами лез. 
 
     Викладач ознайомив студентів з правилами роботи спеціальних пристроїв для проведення монтажних робіт. Інтерес студентів був направлений на опанування навиками роботи з шуруповертом, пристроєм для спаювання полімерних труб, пристроями для нарізання різьби, спеціальними знімачами для демонтажу з’єднань з натягом. 
 
 
     Далі студенти перейшли до практичного застосування інструментів і пристроїв на представленій лабораторній установці, яка являє собою циліндричний редуктор. Під пильним керівництвом викладача вони здійснювали роботи по розбиранню і збиранню вузлів редуктора, а саме: відгвинчування різьбових з’єднань для зняття кришки за допомогою ключів, викруток, шуруповерта, затискачів; розбирання підшипникових вузлів, шпилькових і шліцевих з’єднань зубчастих коліс з валом за допомогою спеціального знімача. Паралельно студенти занотовували в конспектах основні операції для створення технологічної карти проведення монтажних і демонтажних робіт. 
 
     Також студенти під час заняття мали змогу долучитись до проведення робіт пов’язаних з демонтажем системи відведення димових газів з електрокоптильної установки, які проводяться для встановлення системи вентиляції в навчальній лабораторії кафедри. Ця робота додала студентам практичних навиків для закріплення знань по темі лабораторної роботи.
 
     Викладач відмітив глибоку зацікавленість та високу працездатність студентів на занятті, і побажав їм успіхів у виконанні індивідуальних завдань з даної лабораторної роботи. Студенти в свою чергу подякували Володимиру Василіву та майстру виробничого навчання Володимиру Царенку за якісну підготовку і проведення лабораторного заняття.
Тому слід сказати, що такі позитивні враження ще раз підтверджують необхідність проведення занять в очній формі для якісної практичної підготовки майбутніх фахівців харчових виробництв.
 
Михайло Муштрук
доцент кафедри процесів і обладнання
 переробки продукції АПК
Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook