Студенти факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК занурились у «Світ чаю»

22 березня 2023 року
  Чашка з гарячим ароматним настоєм чайного листя супроводжує нас з ранку до вечора. Важко навіть підрахувати, яку кількість разів протягом дня пропонується оточуючим «попити чаю». Без перебільшення можна сказати, що чай для нас – не тільки напій, але ще і символ тепла, затишку, відпочинку.
  Чашкою чаю ми зустрічаємо ранок, на чай приходять в гості, чаюванням неодмінно завершується будь-яке застілля. Зібралися в похід, беремо з собою чай. Захворіли – знову чай. Все починається чаєм і чаєм все закінчується. Чай – це смачний, корисний напій, що втамовує спрагу, знімає втому, надає бадьорості, піднімає настрій. Чаювання зміцнює дружбу...
  І саме навчальна дисципліна «Технологія оздоровчих харчових продуктів» дозволила студентам поринути у «Світ чаю», сформувати у них знання щодо історичного розвитку чаїв, їх перспектив отримання у сучасних умовах, надала відповіді на запитання: Що ж таке чай? Це напій? Чи ліки? Спосіб отримання? Чи популярний чай в наш час? Якщо – так, то, за які якості цінують цей напій? Всі ці запитання були вирішені на лабораторному занятті студентів 4 курсу на тему «Функціональні властивості чаю». Проведення лабораторних занять в лабораторії з дослідженням зразків продукції – ефективне закріплення теоретичного лекційного матеріалу.
 
  У ході виконання роботи студенти досліджували різновиди зразків листових, пресованих і пакетованих чаїв, вивчали їх функціональні властивості разом з доцентом Галиною Толок.
  
  Відомо, що чай вважається другим напоєм за рівнем споживання у світі після води. Тому вивчити оздоровчі властивості цього напою на організм людини дуже важливо. Доведено, що вживання якісного чаю нормалізує роботу шлунково-кишкового тракту, позитивно впливає на роботу серцево-судинної системи  (сприяє розширенню судин та зменшенню спазмів), стимулює роботу нирок (забезпечує легку сечогінну дію), сприяє виведенню з організму токсичних та радіоактивних речовин, поліпшенню психологічного стану – чай добре заспокоює, тонізує та бадьорить.
  «Перед початком дегустації ми ознайомились з різноманітними зразками чаю: декілька видів байхового чорного чаю, традиційний зелений, блакитний чай улун (оолонг). Окремої уваги заслуговують пресовані чаї – пуер (тривалої ферментації – більше 5 років), сформовані у вигляді кульок із висушеними квіточками всередині, ароматизовані, з дивними, непритаманними чаю, запахами. Зазначили при цьому, що поціновувачі чаю рідше стикаються із карієсом, оскільки фтор, що міститься в напої, зміцнює зубну емаль», – розповідає студентка Пилипенко Вікторія.
  Окрім представлених зразків якісного чаю, були досліджені пакетовані види чорного і зеленого чаю, ароматизовані зразки – обговорено технологію їх виготовлення, переваги і недоліки.
  «Так трапляється, що ми можемо бути обманутими недобросовісним виробником, коли купуючи якісний, на нашу думку, чай ми отримуємо зовсім не те, що хотіли. На перший погляд і, можливо, за смаковими властивостями різниці колосальної і не буде, але для нашого організму це принесе неабияку шкоду. Тому наша мета на сьогодні – це вивчення оздоровчих властивостей натурального чаю, способів можливої фальсифікації, можливість використання  фітодобавок в рецептурах чаю», – стверджує Авєркіна Каріне.
  «Пакетовані чаї – продукти, як правило, низької якості з-за неякісної сировини, використання синтетичних ароматизаторів і барвників. А ще небезпека ховається саме в пакетиках, а точніше в тому клею, яким їх склеюють. Тому, якщо вибираємо зразки чаю в пакетиках, то я раджу обирати чай в пірамідках, він прошитий швом, а не склеєний клеєм», – додає студент Кійко Дмитро.
  Також до нас на дослідження завітала декан факультету Лариса Баль-Прилипко, де ми обговорили з нею наші дослідження, охарактеризували представлені зразки чаю та пригостили найсмачнішими та найкориснішими, на нашу думку, варіантами.
  Підсумовуючи проведену лабораторну роботу, декан Лариса Баль-Прилипко зосередила студентів на наступному: «Найсмачнішого чаю не буває – у всіх різні смаки. Найкориснішого чаю не буває – у всіх людей різні потреби, але придивіться до зеленого чаю. Щоб зрозуміти смак чаю, пробуйте, експериментуйте, вигадуйте, створюйте свої рецепти. Засвоївши сьогоднішні знання, спробуйте теж у своєму домі зробити чаювання святом, розкажіть своїм близьким, друзям, батькам про нові сорти чаю, виготовлення та способи заварювання чаю, змішування його з лікарськими рослинами.
  Здоровꞌя Вам любі студенти! Смачних Вам родинних чаювань! Дякую за ретельну підготовку до виконання лабораторного заняття. Використовуйте набутті знання у повсякденному житті».
  Заняття пройшло у невимушеній атмосфері, цікаво. Поєднання теоретичних знань і практичних навичок – найкращий спосіб засвоєння матеріалу, впевнено стверджують студенти!
  ТО Ж ВПЕРЕД І ТІЛЬКИ ВГОРУ!
 
 
Марина Ходаківська,

староста 4 курсу, 3 групи 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook