Філософія, мудрість і молодість: кафедра філософії та міжнародної комунікації провела І етап Всеукраїнської студентської олімпіади з філософських дисциплін

21 березня 2023 року
Розум полягає не лише у знаннях, а й у вмінні застосовувати ці знання на ділі
Арістотель

Май мужність користуватися своїм розумом
Іммануїл Кант
  16 березня 2023 року на гуманітарно-педагогічному факультеті кафедрою філософії та міжнародної комунікації було організовано й проведено І етап Всеукраїнської студентської олімпіади з філософських дисциплін (філософія та логіка) серед студентів всіх факультетів НУБіП України.

  Олімпіада проводилась з метою поглиблення знань студентів з філософських дисциплін, розвитку логічного, критичного, аналітичного та креативного мислення, популяризації філософської освіти та науки.

  З вітальним словом до учасників олімпіади звернулась декан гуманітарно-педагогічного факультету, голова оргкомітету  Інна Савицька, наголосивши на важливості філософських дисциплін для фахівців різноманітних галузей знань. Привітала учасників олімпіади завідувачка кафедри філософії та міжнародної комунікації, голова комісії  Валентина Культенко, яка відзначила унікальність філософії серед інших наук, адже вона дозволяє людині творчо вирішувати будь-які питання. З напутнім словом до студентів звернулася доцент кафедри філософії та міжнародної комунікації, член комісії Олена Лаута, яка зазначила актуальність філософії, оскільки вона про минуле-сучасне-майбутнє.
  Молодих філософів-початківців підтримала професор кафедри, член комісії  Віра Додонова, яка зазначила, що сьогодні відбувається цікава і значуща подія для студентів НУБіП, для кафедри, для гуманітарно-педагогічного факультету.
  В своєму виступі вона наголосила на актуальності трьох феноменів: філософії, мудрості та молодості. Цілком природно виникає запитання: чи мудрість притаманна тільки дорослим людям, чи нею володіє і молодь? Представник німецької класичної філософії Г.В.Ф. Гегель свого часу казав: «Сова Мінерви починає свій політ лише з настанням сутінків», а це означає, що людина осмислює подію, яка вже відбулася, тобто аналізує пост-фактум. В сучасних українських реаліях рефлексування над минулим вже замало, необхідно передбачувати певні події, аналізувати суперечки, «мисленнєво схоплювати сучасність», уникати небажаних наслідків. Вона зазначила, що незважаючи на свій поважний вік, філософія залишається молодою, оскільки не вщухають дискусії про предмет філософії. З одного боку, філософія є рефлексією вищого ґатунку, оскільки осмислює процеси, які відбуваються в політиці, праві, економіці. З іншого боку, філософія сама виступає методом мислення, для якого характерна діалогічність, рефлективність, аналітичність. Філософія навчає мислити молодий розум, і в цьому її величезне значення. Отже, якщо ви хочете стати мудрими людьми, які не опутані безхмарним оптимізмом, наївними роздумами, то у вас є один вихід – полюбити філософію та вивчати її.
  Цьогоріч у заході взяли участь очно та онлайн понад 150 студентів всіх факультетів НУБіП України. Найбільш активними були студенти гуманітарно-педагогічного, економічного, захисту рослин екології та біотехнологій, факультету ветеринарної медицини та інших.
  Учасникам олімпіади були запропоновані завдання з філософії та логіки, а саме: написання есе та встановлення творчих асоціацій, а також завдання, які вимагали застосування творчого та нестандартного підходів до вирішення різних питань, і розв’язання логічної загадки.
 
 
  
 
  Студенти із зацікавленістю, запалом та натхненням працювали над своїми роботами. Виконуючи завдання, вони проявили свою креативність, оригінальність та критичне мислення. Переможці матимуть шанс отримати цінні призи від колективу кафедри філософії та міжнародної комунікації НУБіП України.
 Філософія – це завжди сходження до таємниці, яка лежить в засадах Всесвіту та в засадах людського життя. Філософія запитує, сумнівається, шукає відповіді. Займатися філософією означає постійно вправлятися у мистецтві бути людиною, жити істинами, які відкрили на своєму шляху, що веде до мудрості. Людина творить себе сама, і припинення зусиль у цьому напрямку призводить до деградації. Кожна людина, як казав Платон, від самого початку є філософом, тому що не володіє мудрістю, не знає істини, не знає себе, не знає життя, але прагне до розуміння.
  Отже, нехай переможе сильніший!
 
Валентина Культенко,
голова оргкомітету з навчальних дисциплін "Філософія", "Логіка",
завідувачка кафедри, доцент 
Ірина Матвієнко,
секретар оргкомітету, доцент,

члени оргкомітету: професор Віра Додонова, доцент Олена Лаута 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook