Гуманітарно-педагогічний факультет: не лише готувати фахівця, а й виховати патріота

14 січня 2015 року

 14 січня ректор університету Станіслав Ніколаєнко зустрівся з колективом гуманітарно-педагогічного факультету. Привітавши колег з новорічними святами, Станіслав Миколайович спинився на основних проблемах і завданнях. Так, у зв’язку з важкою економічною ситуацією в державі університет змушений призупинити навчальний процес до 9 лютого. Цей вимушений крок зумовлений потребою зекономити на енергоносіях. Та, попри всі труднощі, університет повинен працювати.

 
Завдання, які стоять перед колективом, окреслені програмою розвитку «Голосіївська ініціатива - 2020». Серед пріоритетних керівник університету назвав міжнародну діяльність, поліпшення якості освіти. Це ті напрямки, які сьогодні потребують особливої уваги. Крім того, ректор акцентував увагу на зміні структури: сьогодні з 12 ННІ і 20 факультетів залишилися відповідно 4 і 11. Це дозволить більш оперативно впливати на якість навчально-наукового процесу і підвищить відповідальність посадових осіб.
 
Керівник університету вже вкотре торкнувся рейтингу. Вищезгадане обмеження рівня зарплат знівелювало його ідею взагалі. Тож поки говорити немає про що. За поточний місяць заробітну плату виплатять за діючими ставками без підвищення і рейтингових коефіцієнтів. Але у відпустки за власний рахунок ніхто не йтиме. У питанні рейтингу ректор звернув увагу і на значний недолік: діюча система не враховує студента. Тому треба створити власний центр оцінювання рівня знань, вдосконалювати систему викладання.
 
 
Станіслав Миколайович окремо спинився на профорієнтаційній роботі та необхідності пошуку на місцях саме свого студента.
 
Не залишилися без уваги і проблеми НДГ. Так, минулого року господарства замість прибутку дали 5 мільйонів 800 тисяч гривень збитку. Для виправлення становища у них прийнято ряд кадрових рішень. Але навіть для нашого університету підібрати гарного електрика, агронома чи ветеринара непросто. 
 
Щодо відомчого підпорядкування. Автономія університету визначає, що він управляється громадою. Звичайно, краще мати окремий рядок у державному бюджеті. Але не в умовах кризи. І нинішнє підпорядкування вишу Міносвіти дало нам змогу оперативно вирішити багато питань і завершити 2014 рік без боргів.
 
 
Станіслав Миколайович зупинився також на найболючіших соціальних питаннях. Так, він розповів про заплановане будівництво житлового будинку, організацію харчування за доступними цінами.
 
На завершення ректор наголосив, що роль і значення гуманітарно-педагогічного факультету надзвичайні. Сьогодні особливу увагу треба приділити патріотичному вихованню молоді. Адже сила держави не лише у матеріальних ресурсах та кількості зброї, а й силі духу народу.
 
 
Декан факультету професор Василь Шинкарук окреслив пріоритети роботи колективу в 2015 році. Серед них якість освіти, володіння іноземними мовами, міжнародна співпраця, єдність освіти і науки, зв'язок з ринком праці, розширення напрямів підготовки, запровадження нових моделей, розробка та видання навчально-методичних посібників, профорієнтаційна робота. Під час обговорення піднімалися питання відкриття нових спеціалізованих вчених рад, введення в навантаження проведення семінарів, тренінгів, підготовка фахівців з електронного документообігу та інші.
 
Ірина Білоус
 
Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook