11 березня – День землевпорядника України

11 березня 2023 року
  День землевпоря́дника – професійне свято в Україні. Відзначається щороку в другу суботу березня, починаючи з 2000 року. У 2023 р. ця дата припадає на 11 березня.

  Свято встановлено 11 грудня 1999 р. Указом Президента України Леоніда Кучми № 1556/99. Як зазначено в Указі, свято встановлено «на підтримку ініціативи Державного комітету України по земельних ресурсах і Спілки землевпорядників України та враховуючи значний внесок землевпорядників у проведення реформ в Україні, забезпечення раціонального використання та охорони земельних ресурсів».
  Землевпорядник – спеціаліст, який організовує ефективне використання земельних ділянок різного призначення. Землевпорядник відводить землі для громадських потреб, фермерських господарств, промислових підприємств, під будівництво приватних будинків тощо.
  В Україні професія фахівця із земельних ресурсів завжди користувалася повагою, тому що присвячена безцінному скарбу країни – її землі. Землевпорядники слідкують за тим, щоб землекористування велося раціонально і відповідно до законодавства.
  Від їхнього професіоналізму залежить, наскільки правильно проведені межі земельних наділів, облік угідь, оцінка землі. А також – як складені документи на користування землею у власників, чи ефективно впроваджуються земельні реформи, власне, чи по-господарськи використовуються землі та в якому стані вони будуть передані нащадкам – pol.dcz.gov.ua.
  Землевпорядники беруть безпосередню участь у земельній реформі, яка проводиться в нашій країні. А провідним освітнім закладом, що готує фахівців цієї професії в нашій державі, є Національний університет біоресурсів та природокористування України в Києві. Навчальний заклад має членство у International Federation of Surveyors (Міжнародна федерація геодезистів).
 
 
ПРОФЕСІЯ ЗЕМЛЕВПОРЯДНИКА
  Вчені-історики вважають, що перші землеміри з’явилися ще у Стародавньому Єгипті. Саме стародавні єгиптяни вперше задокументували способи застосування різноманітних геодезичних прийомів та почали використовувати спеціальні пристрої для заміру та поділу землі.
  Не дивно, що в давні віки професія землеміра була особливо почесною. Землевпорядники тих часів брали безпосередню участь у створенні державних кордонів, складанні карт тощо. Одним із найважливіших завдань землемірів усіх часів було встановлення меж окремих угідь, опис земель та споруд, що до них належали. Таким чином, нерухомість вносилася до реєстру та підпадала під захист майнових прав.
  Цікаво, що землевпорядниками працювали багато відомих історичних постатей: Джордж Вашингтон, Авраам Лінкольн, Нельсон Мандела, Леонід Брежнєв. А найвища вершина світу – Еверест – отримала свою назву на честь валлійського землевпорядника, що у 30-х роках ХІХ ст. обіймав посаду головного геодезиста Індії, сера Джорджа Евереста.
  Заслуги землемірів перед суспільством у світі почали визнавати значно раніше, ніж на теренах України. Так, у 1984 р. представники Американського конгресу з геодезії та картографії ініціювали запровадження Національного тижня землемірів у США. Протягом цілого тижня відзначався величезний внесок фахівців цієї професії у функціонування держави.
  Кожна країна вшановує цю професію, відрізняються тільки дати святкування. Наприклад, на 10 квітня припадає національне професійне свято геодезистів Індії. У квітні День землеміра відзначають в Аргентині. 3 червня – в Японії, 19 червня своє професійне свято відзначають філіппінські фахівці, а у липні – мексиканські геодезисти – daytoday.ua.
 
 

     Щиро вітаємо всіх, хто обрав своєю професією працю на рідній землі, хто турбується про її стан та родючість, про її сьогодення і майбутнє, з професійним святом – Днем землевпорядника!
Бажаємо здоров'я і щастя, миру та злагоди, шани і поваги від людей. Нехай любов до рідної землі надихає на професійні злети!

 
 
 
Марія Поливач,

директор музею історії НУБіП України 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook