Як правильно обрізати дерева в саду – поради садівникам-початківцям

25 лютого 2023 року
  Недосвідчений садівник обрізку дерев сприймає майже як хірургічну операцію. Насправді освоїти правила обрізки нескладно, головне, щоб був хороший учитель.
  В насадженнях навчальної лабораторії «Плодоовочевий сад» НУБіП України 23 лютого 2023 року відбувся майстер-клас з обрізки зерняткових та кісточкових культур для співробітників університету, який провів завідувач кафедри садівництва ім. проф. В.Л. Симиренка Борис Мазур.
 
  На початку Борис Мазур зупинився на біологічних основах обрізування. Звернув увагу слухачів на тому, що дерева потрібно обрізати щороку, оскільки від цього на пряму залежить урожай. При обрізці зменшується об'єм крони, кількість деревини, тому поживні речовини розподіляються на меншу кількість точок росту (на них припадає більша кількість асимілятів).
  У молодих садах сильне обрізування відтермінує вступ дерев у товарне плодоношення, тому обрізування молодих дерев повинно бути мінімальним. При обрізці дорослих дерев оновлюється стара деревина, що веде до утворення молодих приростів.
  Борис Мазур зазначив, що у дерев котрі плодоносять уже не один рік, коли приріст їх значно зменшився, виникають умови для періодичного плодоношення (чергування врожайних років із неврожайними). Рослини зерняткових культур у неврожайні роки закладають надмірну кількість генеративних (квіткових) бруньок. Це в наступному році викликає витрату великої кількості асимілятів (поживних речовин) на квітування та формування зав'язі. Перевантаження рослин надмірною кількістю плодів не дає змоги рослині закласти необхідну кількість генеративних бруньок для врожаю в наступному році, оскільки диференціація генеративних бруньок проходить одночасно із формуванням плодів у поточному році.
  Із вищевикладеного Борис Мазур зробив висновок, що з допомогою обрізування:
  • поліпшується освітлення крон, тому збільшується інтенсивність процесів фотосинтезу;
  • підвищується оводненість тканини, а це сприяє кращому використанню мінеральних речовин ґрунту, фотосинтез проходить краще;
  • омолоджуюче обрізування стримує процеси старіння;
  • збільшується морозостійкість рослин;
  • при обрізуванні підтримується фізіологічне врівноваження між ростом та плодоношенням дерев;
  • за допомогою обрізування можна регулювати врожайність по роках і тим самим уникати явища періодичності плодоношення;
  • при обрізуванні видаляються пошкоджені гілки.
  Далі слухачі перейшли до практики (див. фото).
 
 
 
 
 
Олександр Гаврилюк,
асистент кафедри садівництва ім. проф. В.Л. Симиренка 
Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook