Українська наука має потужне міжнародне плече - зі звіту про виконання декларації академій наук країн Заходу на підтримку нашої держави

21 лютого 2023 року

Кроки для відновлення науки, досліджень та інновацій в Україні - Декларація

  Ми, керівництво Польської академії наук, Національної академії наук України, Національної академії наук США, Німецької національної академії наук Леопольдіна, Королівської данської академії наук і літератури, Європейської федерації академій природничих і гуманітарних наук ALLEA та Королівського товариства Великої Британії зустрілися у Варшаві, Польща, 2 червня 2022 року.

  Метою зустрічі було обговорення та узгодження кроків для розбудови потужної системи науки, інновацій, досліджень та підготовки кадрів в Україні. Наші дискусії визнали виклики у досягненні прогресу з огляду на все ще триваюче вторгнення російських військ, але також керувалися розумінням того, що відновлення науки та досліджень в Україні є критично важливими для забезпечення її довгострокового процвітання та суверенітету. Тому ми наполегливо рекомендуємо, щоб у той час, коли світові лідери розробляють програми та беруть на себе зобов'язання щодо фінансування України, основна увага приділялася відновленню сучасної та глобально інтегрованої системи науки та досліджень.
  Наведені нижче 10 кроків – це практичні дії, які можуть бути здійснені науковими спільнотами наших країн, а також науковими спільнотами в усьому світі. Деякі з них можуть бути реалізовані в найближчій перспективі, інші залежатимуть від розвитку воєнної та безпекової ситуації в Україні. Перелік може бути розширений і скоригований, а також враховує минулий досвід роботи з країнами, що постраждали від війни.

  1. Підтримувати інституційну афіляцію в Україні для українських дослідників, які отримують тимчасові контракти за кордоном, з метою заохочення репатріації після припинення бойових дій та покращення загальної ситуації.
  2. Розробити спеціальні програми фінансування, спрямовані на дослідників-початківців з України та їхні команди, в тому числі з використанням угод про віддалену роботу.
  3. Створити програми фінансування спільних досліджень міжнародних команд з дослідниками, які працюють в Україні, та передбачити спільні призначення.
  4. Забезпечити доступ до спеціалізованих дослідницьких установ за кордоном, особливо тих, що дублюють українські, пошкоджені або зруйновані під час бойових дій.
  5. Забезпечити віддалений, безкоштовний доступ до наукових журналів для українських дослідницьких установ.
  6. Звільнити дослідників та дослідницькі організації в Україні від сплати зборів за обробку статей, членських внесків у наукових організаціях та плати за участь у конференціях.
  7. Впроваджувати заходи з мобільності українських дослідників для налагодження зав’язків та взаємного навчання з колегами та організаціями у міжнародній науковій спільноті.
  8. Передати українським установам вкрай необхідне і все ще придатне для використання лабораторне та дослідницьке обладнання, щоб замінити можливості, зруйновані під час війни.
  9. Розробити план післявоєнної наукової відбудови України з урахуванням майбутніх потреб нації, включаючи модернізацію українських досліджень, інновацій на ранніх стадіях та освіти.
  10. Створити координаційну раду для збільшення впливу, мінімального дублювання та ефективного використання взаємодії, враховуючи питання, пов'язані з молодшими та старшими науковими співробітниками.
  Рік тому, 24 лютого 2022 року, росія розпочала повномасштабний військовий наступ в Україні. Відтоді незліченна кількість українських родин оплакує втрату своїх близьких, а багато інших були змушені покинути свої домівки. Атаки на цивільну інфраструктуру принесли величезні труднощі мільйонам цивільних осіб. Ми повинні зробити все можливе, щоб захистити людське життя. Ми також повинні зробити все можливе, щоб захистити сектор науки та вищої освіти в Україні від занепаду, спричиненого війною, зростаючого розриву між поколіннями та "витоку мізків".

  2 червня 2022 року представники низки національних академій наук зібралися у Варшаві, щоб попрацювати над планом дій для науки в Україні. Результатами цієї зустрічі, а також планом дій з 10 пунктів, ми поділилися з науковою спільнотою в розділі "Наука" Vol. 376 (6599), p. 1249. Відтоді ми здійснили низку кроків на підтримку науковців з України та в Україні відповідно до Плану дій з 10 пунктів:

  • Ми започаткували програму, щоб дати можливість вченим, які виїхали з України, залишитися в науці. Загалом ми прийняли 218 українських стипендіатів на термін до 10 місяців.
  • Ми організували низку навчальних заходів для українських науковців англійською або українською мовами. Загалом, майже 600 учасників відвідали ці семінари.
  • Ми започаткували грантову програму для українських дослідницьких колективів, в рамках якої український науковий керівник перебуває в дослідницькому підрозділі в Польщі, а члени його команди, в тому числі докторанти, перебувають в Україні або за її межами.

  Все це було б неможливим без інтенсивної співпраці між академіями наук та дружньої підтримки міжнародних наукових організацій в Європі та за її межами.
  Тим не менш, ми вважаємо, що є ще багато можливостей для більших дій і більшої підтримки.
  Ми закликаємо наукову спільноту в усьому світі продовжувати допомагати вченим з України та в Україні, а також окреслити плани післявоєнного відновлення науки в країні.
  Майбутнє процвітання України залежатиме від людських ресурсів та інфраструктури, зокрема від модернізації сектору досліджень, інновацій та освіти.
  Ми твердо віримо, що ця невиправдана збройна агресія закінчиться, і що Україна переможе.
  Ми є свідками боротьби наукової спільноти України проти жорстокої війни. Перед обличчям несправедливості давайте об'єднаємо зусилля на підтримку науки!

Марек Конаржевський
Президент
Польська академія наук

Марсія МакНатт
Президент
Національна академія наук США

Анатолій Загородній
Президент
Національна академія наук України

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook