Ph. D.: Процедура захисту теми та методики дисертаційного дослідження здобувачів вищої освіти ступеня доктора філософії за ОНП «Публічне управління та адміністрування»

13 лютого 2023 року
  Відповідно до Положення про організацію освітнього процесу підготовки здобувачів ступеня PhD у Національному університеті біоресурсів і природокористування України впродовж першого року навчання передбачена Процедура захисту теми та методики дисертаційного дослідження здобувачів вищої освіти ступеня доктора філософії. Ця процедура носить консультаційний характер та направлена на формування більш структурованої моделі наукових досліджень за попередньо обраною тематикою.

  На кафедрі публічного управління, менеджменту інноваційної діяльності та дорадництва ННІ неперервної освіти і туризму комісією, створеною гарантом ОНП «Публічне управління та адміністрування» у складі: директора ННІ неперервної освіти і туризму, доктора юридичних наук, професора Івана Гриценка; гаранта ОНП «Публічне управління та адміністрування», доктора наук з державного управління Ірини Грищенко; в.о. завідувача кафедри публічного управління, менеджменту інноваційної діяльності та дорадництва, доктора наук з державного управління Сергія Приліпка; заступника директора ННІ неперервної освіти і туризму, доктора наук з державного управління Володимира Олійника; професора кафедри, доктора наук з державного управління Оксани Євсюкової було заслухано доповіді аспірантів 2022 року вступу – Олександра Маркушина та Яни Жиган.

  Олександр Маркушин – мер міста Ірпінь, перед членами комісії захищав тему дисертаційної роботи «Публічне управління відбудовою та розвитком міської інфраструктури у повоєнний період». У своїй доповіді він, обґрунтовуючи актуальність наукового дослідження, акцентував увагу на тому, що серед проблем неналежного виконання органами місцевого самоврядування власних і делегованих повноважень, на особливу увагу заслуговують питання ефективного функціонування інфраструктурних об’єктів у територіальних громадах. Розширення й оновлення цих об’єктів, а в умовах воєнної агресії з боку росії й їхня відбудова, має стратегічний характер, оскільки охоплює будівництво доріг, сфери освіти, охорони здоров’я й культури, житлово-комунальне господарство, побутове обслуговування населення, роздрібну торгівлю та громадське харчування, пасажирський транспорт, надання населенню публічних послуг тощо. Досвід відбудови міста Ірпінь має бути проаналізований і покладений в основу відбудови деокупованих територій України. Крім цього аспірантом було оприлюднено попередній зміст та структуру наукового дослідження, презентовано методики дослідження і прогнозовані результати для науки та практики публічного управління та адміністрування після захисту дисертаційної роботи.

  Зокрема, наукова новизна очікуваних результатів полягає в обґрунтуванні теоретико-методологічних засад і практичних рекомендацій щодо вирішення проблем з публічного управління забезпеченням ефективного процесу післявоєнної відбудови та розвитку міської інфраструктури, підвищення рівня привабливості населених пунктів для людей та якості всіх сфер життєдіяльності населення. Практичне значення полягає у розробці теоретичних положень з удосконалення підходів, які можуть стати основою для подальшого впровадження під час формування та реалізації публічної політики на всіх рівнях щодо відбудови та розвитку міської інфраструктури в повоєнний період в Україні.

  Яна Жиган, захищаючи перед членами комісії тему своєї дисертаційної роботи «Публічне управління розвитком економічного потенціалу територіальних громад» акцентувала увагу на необхідності формування нових підходів до управління на місцевому рівні, оскільки глобалізаційні процеси, пандемія коронавірусу та повномасштабна воєнна агресія з боку росії змінили підходи до пріоритетів в управлінських рішеннях. Необхідно по новому підходити до розвитку економічного потенціалу територіальних громад, які зазнали збитків від того, що бізнес був змушений переїхати в інше місце чи взагалі припинити свою діяльність. Місцеві бюджети мають величезні проблеми з недотримання коштів. Це означає, що територіальна громада повинна шукати нові підходи до наповнення місцевого бюджету і, відповідно, до ефективного використання економічного потенціалу громади.

  Виступи аспірантів перейшли в наукову фахову дискусію. Члени комісії надали свої рекомендації аспірантам щодо роботи над підготовкою дисертаційного дослідження. За підсумками проходження процедури захисту теми та методики дисертаційного дослідження здобувачів вищої освіти ступеня доктора філософії комісія рекомендувала погодитися з поданими формулюваннями тем та оформити відповідні документи для подання на затвердження тем Вченою радою НУБіП України.
  Зичимо нашим аспірантам невичерпної енергії наукового пошуку для формування нових управлінських підходів до розбудови незалежної, спроможної, комфортної для життя України.
  Слава всім, хто своїми діями наближає перемогу і щоденною роботою вселяє віру і надію в людей!

Ірина Грищенко,
гарант ОНП «Публічне
управління та адміністрування»

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook