Природокористування і якість життя - поради лікаря: їжа та напої для профілактики та лікування сечокам’яної хвороби

21 січня 2023 року

        У сечовивідних шляхах конкременти (камені) утворюються внаслідок дії низки причин із включенням декількох відомих механізмів.

      Одним із провідних шляхів утворення конкрементів є утворення у сечі сполук кальцію з такими хімічними речовинами, як оксалат або фосфор. Камені в нирках також можуть з’являтися при надмірному утворенні сечової кислоти внаслідок високих рівнів споживання тваринних білків та відповідного утворення кінцевих продуктів їхнього метаболізму.

      Вищі концентрації у сечі компонентів, які складають структуру конкрементів збільшують ризик кристалізації. 

         Сечовивідні шляхи не призначені для виведення твердих речовин, тому не дивно, що камені в нирках виходять дуже боляче. На щастя, у переважній більшості випадків їхньому первинному та повторному утворенню можна запобігти за допомогою харчування.

  ПРОФІЛАКТИКА

       Кілька важливих правил, про які слід пам’ятати, аби запобігти сечокам’яній хворобі:

  БАГАТО ПИЙТЕ 

   Рідини, особливо вода, допомагають розрідити хімічні речовини, які утворюють камені, та не допустити їх концентрації Намагайтеся випивати 8-12 склянок води на день.

       Важливим є правило споживати воду нормальної мінералізації. Про останню свідчить відсутність специфічного смаку (солоного, лужного, кислого, гіркого) та напис на етикетці – столова вода.

  СПОЖИВАЙТЕ ЦИТРУСОВІ

       Цитрусові фрукти та їхній сік допомагають зменшити або припинити утворення каменів завдяки природному цитрату. Зверніть увагу на лимони, апельсини та грейпфрути.

  ЇЖТЕ БАГАТО КАЛЬЦІЮ ТА ВІТАМІНУ D

    Якщо ви споживаєте недостатньо кальцію, рівень оксалату може зрости. Бажано отримувати кальцій з їжі, а не з дієтичних добавок, оскільки є дані, що саплементи можуть збільшувати ймовірність утворення каменів у нирках. 

       Хорошими джерелами кальцію є молоко, йогурт, сир (м’який та твердий). Якщо вам не подобається смак коров’ячого молока або ви його не вживаєте, спробуйте молоко без лактози, збагачене соєве або козяче молоко. Для вегетаріанців - бобові, кальцієвий тофу, темно-зелені овочі, горіхи, насіння. 

     Також обов’язково щодня включайте продукти з високим вмістом вітаміну D. Він допомагає організму засвоювати більше кальцію. Цей вітамін природньо міститься в жирній рибі (особливо у печінці тріски), яйцях грибах та сиру. Все більше продуктів (зокрема, молочних) збагачують вітаміном D.

  ПРОДУКТИ, ЯКІ ВАРТО ОБМЕЖИТИ

  СІЛЬ

       Високий рівень натрію в організмі сприяє накопиченню кальцію в сечі. Намагайтеся не додавати багато солі в їжу та перевіряйте етикетки на оброблених харчових продуктах на вміст натрію. Також зазвичай багато солі містять страви у фаст-фуді. При замовленні їжі у ресторані, попросіть не додавати сіль у страви.

      Крім того, зверніть увагу на те, що ви п'єте. Деякі овочеві соки мають високий вміст натрію.

  ТВАРИННИЙ БІЛОК 

     Споживання великої кількості тваринного білка (червоне м’ясо, свинина, курка, птиця та яйця) збільшує утворення сечової кислоти. Вживання великої кількості білка також зменшує вміст в сечі хімічної речовини, яка називається цитратом. Робота цитрату полягає в запобіганні утворенню каменів у нирках. 

       Однак білок є важливим для загального здоров’я. Серед альтернатив тваринного білка - багато рослинних альтернатив, про які нещодавно розповідалось в окремому пості.

  ОКСАЛАТИ

      Їжа з високим вмістом цієї хімічної речовин може сприяти утворенню каменів у нирках. Якщо у вас вже були камені в нирках, краще суттєво обмежити вживання продуктів з високим вмістом оксалатів.

      Намагайтеся вживати продукти або напої з високим вмістом кальцію одночасно з їжею, яка містить багато оксалатів. Завдяки цьому, оксалат зв’язується з кальцієм ще у кишечнику і тільки невелика його кількість потрапляє у сечовидільну систему. 

        До продуктів з високим вмістом оксалату відносять шоколад, буряк, горіхи, чай, ревінь, шпинат, мангольд, батат.

  КОЛА

        Уникайте цих напоїв. Кола містить багато фосфатів, що сприяють утворенню каменів у нирках.

  ДОДАНИЙ ТА ВІЛЬНИЙ ЦУКОР

       Це цукор і сиропи, які додають до оброблених харчових продуктів і напоїв. Надлишок сахарози та фруктози збільшує ризик утворення каменів у нирках. Слідкуйте за кількістю цукру, який ви споживаєте в оброблених харчових продуктах, фруктах, безалкогольних напоях і соках. Також до доданого та вільного цукру відносять кукурудзяний сироп, кристалізовану фруктозу, мед, нектар агави, сироп коричневого рису та тростинний цукор.

  ЯК ХАРЧУВАТИСЯ ПРИ СЕЧОКАМ’ЯНІЙ ХВОРОБІ

      Утворення конкрементів у нирках може мати рецидивуючий перебіг. Їхній повтоорній появі можна запобігти шляхом більш ретельного вибору їжі і напоїв. З цього приводу варто порадитися з вашим лікарем. Ймовірно, вам буде рекомендована спеціальна модель харчування, наприклад, дієта DASH – дієтичний підхід до контролю артеріальної гіпертензії. 

        Серед загальних рекомендацій, яких доцільно дотримуватись щодня:

  •  пийте вісім-дванадцять склянок води без смаку щодня
  •  їжте цитрусові, до прикладу, апельсин
  •  їжте багату кальцієм їжу під час кожного прийому їжі, принаймні тричі на день
  •  обмежити споживання тваринного білка
  •  їжте менше солі, доданого цукру та продуктів, що містять кукурудзяний сироп з високим вмістом фруктози

Олег Швець,

к.м.н., професор кафедри технології м'ясних, рибних та морепродуктів,
факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК,
президент Асоціації дієтологів України,
лікар-терапевт вищої категорії, лікар-гастроентеролог
вищої категорії, лікар-дієтолог вищої категорії

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook