Підсумки року що минає та погляд вперед кафедри фінансів

26 грудня 2022 року
     У кінці року ми традиційно намагаємось підводити підсумки. Шукати позитивне, планувати майбутнє Але що робити, коли йде війна: позитиву мало і невизначеність скрізь? Рік, що минає був досить складним, але одночасно, і насичений цікавими подіями, більшість з яких, на превеликий жаль, відбувалися в онлайн форматі. Проте, це не стало на заваді роботи кафедри фінансів та розвитку науки, як серед студентів так і викладачів кафедри. За що дякувати цьому складному року?
    Основними завданням кафедри є поєднання навчального процесу та виховання студентів з метою підготовки фахівців, які відповідають вимогам і потребам сучасного ринку праці.
    З цією метою на кафедрі було проведено ряд зустрічей з практиками та представниками бізнесу для підвищення практичної складової навчального процесу.
     Зокрема, на кафедрі, вже традиційно, було проведено VІІ Науково-практичний семінар «Професійні компетентності фінансиста в умовах сучасних викликів». На якому студенти мали можливість поспілкуватися з фінансовими директорами та фінансовими аналітиками провідних підприємств та державними службовцями, а в минулому випускниками кафедри фінансів. Зокрема, Сергій Шелудько, головний фахівець департаменту оцінки та заставних операцій ПАТ Акціонерний банк "Південний", Олена Амер, фінансовий директор ТОВ «Укравтозапчастина», Катерина Багацька, фінансовий аналітик ГО «Центр Ейдос», Роман Гладуняк Партнер венчурного фонду UAngel, Леонід Долинський, член наглядової ради АТ «Кристалбанк», Михайло Буряк фінансовий аналітик консолідованої інформації відділу контролю відвантажень та доставок ТМЦ по регіонах України ГК «Агропромисловий альянс», Яніна Мишньова фінансовий директор ПП «Ягуар», Андрій Волков спеціаліст – фінансист логістичного центру міжнародної аграрної компанії Limagrain Group.
     Крім того, з метою підвищення практичної складової освітнього процесу на кафедрі фінансів для студентів було прочитано ряд гостьових лекцій фахівцями-практиками, зокрема, фінансовим менеджером компанії Bechtle AG пан Горка Фішер; фінансовим менеджером корпорації EPAM Валерій Школик; фінансовий менеджер ТОВ «СНЕК ПРОДАКШН» Михайло Кіяшка; начальником управління податкового адміністрування юридичних осіб Головного управління ДПС у м.Києві Халіцькою Оленою; комерційним директором ТОВ "Євродрінк" Володимиром Шалигіним та інші.

     Протягом року, що минає, викладачами кафедри фінансів доцентом Негодою Ю.В., доцентом Олійник Н.М., доцентом Долженко І.І., доцентом Тітенко З.М., доцентом Шевченко Н.Ю. було прочитано відкриті лекції в режимі режимі онлайн. Викладачі використовували сучасні матеріали, цікаві приклади та коментарі, що дозволило їм зберегти увагу і зацікавленість студентів протягом всього часу.
   Важливою складовою процесу навчання є науково-дослідна робота студентів. На кафедрі успішно функціонують 3 наукові гуртки: «Інвестор», «Клуб фінансового аналітика» і «Фінансист», які забезпечують можливість студентам реалізувати себе в області науки, студентами було підготовлено 10 конкурсних наукових робіт для участі у ІІ етапі Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт. Проте в зв’язку із військовою ситуацією в країні ІІ етап Всеукраїнських конкурсів студентських наукових робіт по більшості спеціальностей, на превеликий жаль, не відбувся. В 2022 році науковий гурток «Клуб фінансового аналітика» на X «Фестивалі студентської науки» отримав диплом І ступеня.
    Ми прагнемо до удосконалення. З цією метою було було підписано меморандум про співпрацю між кафедрою фінансів та Громадською організацією «Інститут незалежних експертів» в особі Президента Галини Миколаївни Косовець та Благодійною організацією БТ «Київський інститут ґендерних досліджень» в особі директорки Марфи Михайлівни Скорик.
      Студенти фінансисти за підсумками року були активними учасниками міжнародних та всеукраїнських конференцій в Україні та за кордом.
   Зокрема, з червня кафедрою фінансів було організовано ІV Міжнародна науково-практична студентська конференція «Фінансові механізми сталого розвитку України в умовах сучасних викликів», в якій прийняло участь більше 100 учасників як зарубіжних так і вітчизняних вузів.
    Вже традиційним стало проведення кафедрою фінансів «Конкурсу інвестиційних проектів» і цей рік не став винятком 16 листопада студенти спеціальності «Фінанси, банківська справа та страхування» та «Економіка підприємств» прийняли активну участь. На розсуд комісії були представлені цікаві та неординарні проекти на різноманітні тематики, які були підготовленні в рамках роботи гуртка «Інвестор».
     Викладачі кафедри фінансів не менш активно долучаються до роботи як міжнародних, так і всеукраїнських конференцій з метою підвищення своєї професійної компетентності.
    В році, що минає викладачі кафедри фінансів представили результати своїх наукових здобутків більше як на 20 всеукраїнських та міжнародних конференціях, як в Україні так і за її межами.
   Зокрема, Всеукраїнському форумі «Фінансова грамотність» (17 лютого), II міжнародний форум «Аgrogreendeal-2022: екотрансформація агросфери та відповідальність громад» (Київ, 22 лютого), Міжнародна науково-практична конференція INTERNATIONAL SCIENTIFIC DAYS 2022 "Efficient, Sustainable and Resilient Agriculture and Food Systems – the Interface of Science, Politics and Practice" (м. Нітра, 11 травня), IV Міжнародній економічній конференції «Конкурентоспроможність та сталий розвиток» (м.Кишинів, 3-4 листопада), Міжнародна конференція «Виклики, тенденції та можливості сучасного ринку праці», (м. Тренчин 11-12 листопада), XIV Міжнародний фінансово-банківський форум «Виклики сучасних фінансових ризиків, стратегій та перспектив» (м. Варшава, 24-25 листопада), Круглому столі «Банки, небанківські фінансові установи та програми міжнародної фінансової підтримки України» (м. Київ, 16 грудня)
     Шостий рік поспіль кафедрою фінансів було проведено Міжнародну науково-практичну конференцію «Ukraine, Bulgaria, EU: economic, technical and social development trends», на базі кафедри економіки та управління Університету «Проф. Д-р Асена Златарова», (м. Бургас, Болгарія). В конференції прийняли участь понад 100 учасників з 18 навчальних закладів України, Болгарії, Польської Республіки, Грузії та Молдови.
     Розширення міжнародного співробітництва зі світовими університетами є одним із пріоритетів розвитку кафедри фінансів. Цього року, з метою підвищення кваліфікації викладачі кафедри Давиденко Н., Буряк А., Долженко І.І., Скрипник Г.О., Олійник Л.А., Шевченко Н.М. пройшли міжнародне стажування в Технічному університеті Ілдіз» – (Стамбул, Туреччина) за напрямом «Сучасні підходи до інноваційного менеджменту та його обліково-фінансове забезпечення».
     Крім того, 7 грудня 2022 року викладачі кафедри фінансів разом із викладачами юридичного факультету провели міжфакультетський круглий стіл: «Роль фінансового контролю у відновленні України: економічні та правові аспекти», ініціаторами проведення якого були кафедра фінансів, економічний та юридичний факультети.
    Протягом 2022 р. викладачі кафедри фінансів оприлюднювали результати своїх наукових досліджень. Так, на кафедрі було опубліковано монографії, а також викладачі висвітлюють свої дослідження в журналах, що входять до наукометричних баз Web of Science та Scopus, зокрема за підсумками року 10 статей в міжнародній базі Scopus, 5 статтей в базі Web of Science, 15 статей, що індексуються в інших міжнародних наукометричних базах та понад 40 статей в фахових виданнях України.
   Незважаючи на складну ситуацію що склалася в країні ми повинні пам’ятати, що розвиток освіти є запорукою відновлення України у післявоєнний час. Досягти рівня розвинених країн можливо лише через інтелектуальний розвиток. Звичайно щось планувати у такий складний час досить важко, але з надією і вірою у Збройні сили України у 2023 році кафедра фінансів планує використання результатів науково-дослідної роботи в навчальному процесі, впроваджувати нові інноваційні форми навчання, проводити лекції у режимі відеоконференція, залучати на постійній основі практиків у навчальний процес, приймати участь у міжнародних проектах.
  І на останок, щиро дякуємо і віримо у Збройні сили України та нашу найшвидшу перемогу!!!
 
Надія Давиденко,
завідувач кафедри фінансів
 

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook