Економіко-правові аспекти ролі фінансового контролю у відновленні України обговорили учасники міжфакультетського круглого столу

8 грудня 2022 року
     7 грудня 2022 року відбувся міжфакультетський круглий стіл: «Роль фінансового контролю у відновленні України: економічні та правові аспекти», ініціаторами проведення якого були кафедра фінансів, економічний та юридичний факультети.
     До участі у роботі круглого столу долучилися викладачі, аспіранти, здобувачі вищої освіти І-ІV курсів, магістранти економічного та юридичного факультетів, представники Міністерства фінансів України, Антимонопольного комітету, Державної податкової служби, наукових установ та провідних компаній.
     Модератор заходу, доктор економічних наук, професор, завідувач кафедри фінансів Давиденко Надія Миколаївна, привітала учасників круглого столу й у вступному слові наголосила на актуальності фінансового контролю та його ролі як у сучасних умовах так і у повоєнному відновлення України та боротьбі з корупцією. Особливо актуалізується питання контролю за фінансовими ресурсами, що надходять в країну як грантова допомога, та їх використанням задля збереження довіри міжнародних інституцій до країни.



    З вітальним словом виступила співорганізатор заходу, доктор юридичних наук, професор, декан юридичного факультету, Яра Олена Сергіївна, в якому наголосила, що проведення таких заходів є внеском науковців у наближення перемоги нашої країни, а особливо з таких значимих для фінансової системи України проблем фінансового контролю.

     Діброва Анатолій Дмитрович, доктор економічних наук, професор, декан економічного факультету, привітав учасників, відмітив доцільність такої співпраці економічного та юридичного факультетів, адже багато нагальних проблем повоєнного відновлення України лежать саме в економіко-правовій площині.


    Про роль громадянського суспільства у здійсненні фінансового контролю при відновленні України від російського терору говорив Голова громадської організації «Академія адміністративно-правових наук», доктор юридичних наук, професор, Галунько Валентин Васильович. Доповідач наголосив, що громадянське суспільство зараз працює на багатьох фронтах і допомагає країні на військовому фронті, міжнародному і на фронті, пов’язаному з економічним зростанням. Розуміємо та усвідомлюємо, що в процесі відбудови нашої країни громадянське суспільство повинно відігравати потужну роль і брати на себе багато можливостей, щоб змінити певні речі.

      Слободяник Анна Миколаївна, кандидат економічних наук, доцент, головний спеціаліст департаменту досліджень і розслідувань ринків невиробничої сфери Антимонопольного комітету України представила результати дослідження: «Забезпечення захисту конкуренції на фінансових ринках», що було проведено АМКУ: конкуренція виступає фундаментальним елементом ринку, завдяки якому досягається збалансованість між попитом і пропозицією, тому важливим завданням на сьогодні є сприяння розвитку конкуренції та не вчинення будь-яких неправомірних дій, які можуть мати негативний вплив на конкуренцію.

    Про підтримку міжнародних партнерів до, та під час війни говорила Елішеєва Катерина Абухусайнівна, директор департаменту міжнародних фінансових проектів, Міністерства фінансів України. Пані Катерина наголосила, що Україна відчуває надійну підтримку світу в нашій боротьбі за свободу та незалежність. Від початку повномасштабної війни отримали понад 23 млрд доларів міжнародної фінансової допомоги. За ці кошти фінансують критично важливі бюджетні видатки. Зокрема, виплати бюджетникам, пенсіонерам, ВПО, отримувачам субсидій, на підтримку спроможності громад. Тому фінансовий контроль адресності й ефективності витрачання цих коштів має важливе значення для збереження репутації країни як надійного партнера.

     Заступник начальника управління-начальник відділу перевірок юридичних осіб з питань банкрутства управління податкового аудиту інших податків та категорій платників ГУ ДПС у м. Києві Халіцька Олена Миколаївна представила порядок припинення діяльності юридичних осіб і роль фінансового контролю у забезпеченні повноти розрахунків платників податків за зобов’язаннями перед бюджетом.

    Про роль і значення у проведенні заходів фінансового контролю корпоративної розвідки в компанії говорив Гудзь Олексій Васильович, консультант–криміналіст PricewaterhouseCoopers (Czech Republic).


     Коцюруба Олена Миколаївна, аудитор  Компанії Мазарс Україна, наголосила на важливості та розкрила особливості зовнішнього аудиту в умовах війни. Фінансовий контроль має забезпечувати дотриманням вимог міжнародних стандартів фінансової звітності й бути джерелом достовірної інформації для прийняття фінансових рішень менеджментом компаній.

     Тематика круглого столу зацікавила усіх учасників, що проявилося у конструктивній дискусії щодо актуальних питань, які були обговорені під час доповідей. Так, Слюсаренко Сергій Вікторович, кандидат юридичних наук, доцент кафедри адміністративного та фінансового права наголосив, що потрібно розвивати підходи та законодавче регламентування участі саме громадянського суспільства у реалізації фінансового контролю. Сьогодні, на час дії воєнного стану, можливості проведення громадського контролю обмежені, проте необхідно врегульовувати ці питання і залучати громадкість і зовнішніх аудиторів до проведення контролю особливо за використанням коштів, що надходять у вигляді грантового фінансування.

    На завершення Круглого столу, модератор заходу Надія Давиденко, подякувала учасникам за цікаві, актуальні й змістовні доповіді та висловила надію на подальшу співпрацю економічного та юридичного факультетів у вирішенні актуальних питань повоєнної відбудови нашої країни.

 

Інна Долженко,
доцент кафедри фінансів

 

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook