Вибіркові навчальні дисципліни відкривають нові аспекти у розумінні соціальних явищ: на кафедрі ТІДП студенти презентували свої дослідницькі проєкти з ювенального права

26 вересня 2022 року

В рамках вивчення вибіркової навчальної дисципліни «Ювенальне право» студенти 3 курсу юридичного факультету отримали можливість підготувати власні дослідницькі проєкти у цьому напрямі та презентувати їх. Тож до вашої уваги коротко про кожний з них.

Тема проєкту: «Всиновлення». Дослідження виконали: студентки 3 курсу 3 групи спеціальності 081 "Право": Осипенко Ангеліна, Глива Вікторія, Косянчук Вікторія, Синовець Анастасія.

В роботі розглянули значення усиновлення, його умови та правові наслідки спираючись на чинне законодавство (Конституція України, Сімейний кодекс України, Конвенція про права дитини).Також розглянули облік дітей, які можуть бути усиновлені, до таких дітей відносять: дітей-сиріт; дітей, позбавлених батьківського піклування; дітей, батьки  яких дали згоду на всиновлення.

Окрема увага була приділена статистиці усиновлення (на 2021 рік) та відмічена динаміка усиновлення, яка є позитивною (в 2021 році кількість усиновлених дітей зросла на 42% ніж в 2020).

 

 

Тема дослідження: «Сурогатне материнство». Роботу виконали: студенти 3 курсу 3 групи, спеціальності – 081 «Право»: Воробей Владислав, Тарасова Аліна.

В роботі було досліджено: поняття сурогатного материнства, показання та вимоги до сурогатної матері, аспекти та нормативне регулювання сурогатного материнства в Україні та в інших країнах, статистика щодо успіху в сурогатному материнстві різних країн, а також висновки щодо вдосконалення правового регулювання сурогатного материнства в Україні.

 

 

Тема дослідження: «Дитина як учасник та споживач реклами». Роботу виконали студенти 3 курсу, 4 групи, спеціальності 081 «Право»: Осіпова Світлана, Запасковська Аліна. Було досліджено: поняття реклами, соціальної реклами, особливості реклами лікарських засобів. Розглянуто відносини коли дитина є учасником та споживачем рекламної продукції. Докладно розглянуто вплив реклами на дитину.

 

Тема дослідження: «Булінг: аналіз та використання судової практики». Роботу виконали студенти 3 курсу 4 групи, спеціальності – 081 «Право»: Грігалашвілі Дмитро, Конопольський Богдан, Корчак Артем, Стокарський Ілля. Було досліджено: поняття, ознаки, види та законодавче закріплення булінгу. Докладно проаналізовано судову практику щодо справ, які стосуються булінгу. Проведено роботу з реєстром судових справ та наведено тенденції застосування судами законодавства.

 

Тема проєкту: «Дитина жертва злочину. Методика «зелена кімната». Роботу виконали: студенти 3 курсу 4 групи, спеціальності – 081 «Право»: Ухаль Данило, Слободянюк Роман, Іванько Вікторія, Шрамович Катерина, Киця Анастасія.

 

 

Було досліджено: поняття "зеленої кімнати", систему роботи в "зелених кімнатах", основну мету та завдання проведення опитування саме в "зеленій кімнаті". Також було розглянуто категорію дітей з якими слід працювати в "зелених кімнатах". З боку практики розглянуто роль «зелених кімнат» у профілактиці правопорушень серед дітей та забезпеченні їх прав і законних інтересів та співпраця працівників ОВС із залученими спеціалістами, особливості організації роботи за методикою «Зелена кімната» для ювенальних поліцейських. Також було досліджено принцип ювенальної юстиції та як забезпечити максимально ефективну роботу «зеленої кімнати». Під час проведення дослідження було зроблено висновки щодо можливості допиту неповнолітнього підозрюваного з урахуванням міжнародної практики та новітніх технологій.

Вітаємо учасників з успішним представленням результатів своїх досліджень і зичимо їм успішної реалізації цікавих ідей у цій царині!

 

Олена Чомахашвілі,

доцентка кафедри теорії та історії держави і права

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook