PhD: підвищення якості наукової складової ОНП – питання порядку денного Координаційної ради з питань науково-технічної діяльності

21 вересня 2022 року
  Під час засідання Координаційної ради 20.09.2022 р. до порядку денного було включено питання підвищення якості наукової складової освітньо-наукових програм підготовки докторів філософії.

   Доповідачами даного питання було визначено завідувача відділу аспірантури Віталія Вакуленка та голову Ради аспірантів Сергія Михнюка.
  Під час своєї доповіді завідувач відділу наголосив на 3-х основних моментах. По-перше, він зазначив важливість формування та затвердження вченими радами ННІ/факультетів актуальних тематик наукових досліджень для аспірантів, котрі навчаються на місцях державного замовлення, теми яких мають містити стратегічні напрями освіти і науки.

   По-друге, Віталій Вакуленко нагадав щодо необхідності проведення процедури захисту теми та методики дисертаційного дослідження здобувачів ступеня доктора філософії відповідно до Положенням про організацію освітнього процесу підготовки здобувачів ступеня PhD в НУБіП України. Він уточнив про необхідність здійснення загального аналізу актуальності теми, аналізу кількості захищених в НУБіП України наукових робіт за даною науковою проблемою; презентації методик, передбаченні аспірантами 1-го року навчання результатів для науки та практики внаслідок підготовки роботи та її захисту. Метою вищезазначеної процедури вбачається отримання додаткового консультування від наукової еліти для здобувача та наукового керівника за методиками дослідження, обґрунтування, уточнення теми та структури наукової роботи.
  Також, Віталій Леонідович звернув увагу членів координаційної ради на важливості атестації здобувачів аспірантури та своєчасного виконання Індивідуального навчального плану, доцільності розширення сфери пізнання майбутніх науковців.

   В доповнення голова Ради аспірантів Сергій Михнюк нагадав всім присутнім щодо специфіки підготовки здобувачів першого наукового рівня, а також про домінуючу наукову складову, яка є пріоритетною. Сергій Вікторович звернув увагу на необхідності залучення ресурсів центру колективного користування науковим обладнанням для підвищення якості наукової складової ОНП. Для проведення наукових досліджень аспірантів в Університеті наразі наявна можливість використовувати ресурси навчально-дослідних господарств, навчально-науково-виробничих лабораторій, ветеринарної клініки, Української лабораторії якості та безпеки продукції агропромислового комплексу, ботанічного саду та ін. Водночас передбачено можливості використання аспірантами обладнання для наукових досліджень: забезпечено доступ до бази приладів усіх здобувачів вищої освіти третього освітньо-наукового ступеня.

  Слід також нагадати, що за дорученням ректора Станіслава Миколайовича Ніколаєнка відділом аспірантури проводиться наповнення візуалізованої бази лабораторій, наявної на факультетах та навчально-наукових інститутах, що розширює сприйняття, розуміння та планування аспірантами майбутніх досліджень у стінах НУБіП України.


Надія Міняйло,
заступник завідувача відділу аспірантури

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook