Креативний підхід до вивчення загальноінженерних дисциплін на факультеті харчових технологій та управління якістю продукції АПК

13 вересня 2022 року
   Третій рік поспіль для студентів виникають перепони для повноцінного навчання. Спочатку пандемія, тепер війна… Але завдячуючи керівництву університету наші студенти мають можливість хоча б частково навчатися в стінах університету. І коли ці заняття проводяться викладачами при живому їх спілкуванні зі студентами, тоді такі миттєвості не проходять ні повз молоді, ні повз старше покоління. Такі миттєвості запам'ятовуються навічно. В цьому і проявляється студентське життя, яким проживають всі – від першокурсника до магістранта, від лаборанта до професора.
   10 вересня 2022 року для студентів 3 курсу спеціальності 181 «Харчові технології» викладачами кафедри процесів і обладнання переробки продукції АПК в.о. завідвача кафедри, доцентом Володимиром Василівим і доцентом Марією Жеплінською проведено лабораторне заняття з вивчення теплових і масообмінних процесів на прикладі обжарювання м’яса на свіжому повітрі, та механічних процесів при здійсненні подрібнення кавових зерен.
   І незважаючи на примхливу погоду, нам все вдалося. Для проведення лабораторних досліджень використали мобільний, виготовлений на базі автомобільного причіпу, гриль-барбекю, лабораторний млин марки SM-3, ваги електронні лабораторні Certus CBA-6000, тестер з термопарою. Після ознайомлення з лабораторним обладнанням, спочатку зважили шматок сирого м’яса. Через однакові проміжки часу визначали температуру всередині шматків м’яса. В процесі обжарювання зважували контрольний зразок м’яса, а коли завершили процес, знову зважили уже приготовлений продукт. 
   Таким чином, можна було за формулами визначити зміну вологовмісту та температури за допомогою термопари в шматках м’яса. За даними розрахунків вже на наступному занятті студенти побудують графіки, які характеризуватимуть теплові та масообмінні процеси. Лекційний матеріал студенти закріпили практичним, де самі, як холодний теплоносій, отримували теплоту від згоряння деревини, і це було дуже доречним. Адже дрібненький дощик, який не вщухав, не міг зігріти серця студентів. Проте гарячий чай і кава, а потім і смачненьке обжарене м’ясо разом з такою ж апетитною картоплею (як же без неї!) зробили свою благородну справу – нагодували та зігріли студентів. А найголовніше за допомогою нескладної на перший погляд технології всі ці процеси навчили студентів розуміти суть обжарювання сировини, побачити зміну забарвлення та зменшення маси продукту, утворення нових смакових та ароматичних речовин.
  Каву, до речі, також подрібнювали на лабораторному млині. Отож і до процесу подрібнення долучилися, і до процесу розчинення цукру та екстрагування чаю з пакетиків в гарячу воду під час приготування напоїв. 
   Готуючи собі бутерброди з м’ясної смакоти, студенти навели мене на думку, що це ніщо інше як хот-дог по-НУБіПовськи, який прийшовся їм до смаку. Після завершення заняття всі вишикувалися і в один голос викрикнули: «Дякуємо!» А потім ще й підмітили, що крім навчального процесу гарно провели час, якого їм так бракувало через дистанційне навчання.
   Не будемо розкривати всіх своїх секретів щодо приготування такого апетитного м'яса, а запрошуємо всіх, в кого немає диплому бакалавра чи магістра зі спеціальностей 181 «Харчові технології» та 229 «Громадське здоров’я» на навчання на факультет харчових технологій та управління якістю продукції АПК. Бо як показує практика, що не тільки виробляти смачну та якісну продукцію можна на підприємстві. Такий досвід може знадобитися навіть в польових умовах, що й було продемонстровано на лабораторному занятті. А досвідчені науково-педагогічні працівники факультету перевершать всі ваші сподівання і поділяться своїми секретами щодо отримання найсмачнішої і головне корисної їжі.
   Наш фронт – передавати знання студентам, фронт наших захисників та захисниць – охорона всієї України!
 

Слава Україні!

Героям нашим слава!

 
 
Марія Жеплінська
доцент кафедри процесів і

обладнання переробки продукції АПК 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook