Робототехніка – інноваційне проникнення безпілотних технологій в рослинництво

14 серпня 2022 року

Нині Україна переживає надскладні часи свого становлення як незалежної держави. І обов’язок кожного громадянина – працювати на перемогу та розвиток економіки країни. А в розвитку останньої надважливим є якісна освіта і підготовка висококваліфікованих фахівців, які у найближчому майбутньому забезпечать відновлення та підйом економіки нашої держави в перспективі. Особливо важливим для України є розвиток аграрного бізнесу. Адже, саме воєнні часи звернули увагу на роль агробізнесу України у продовольчій безпеці для усього світу.

Тож, презентація АКАДЕМІЇ ІННОВАЦІЙ і відкриття нової надсучасної лабораторії «Безпілотних технологій» на базі кафедри агрохімії та якості продукції рослинництва ім. О.І. Душечкіна на агробіологічному факультеті у стінах НУБіП України за активної участі компанії DroneUA є надважливим етапом становлення української аграрної світи.

 

 Її офіційне відкриття стало центральною подією Всеукраїнської науково-практичної конференції «Безпілотні технології в рослинництві», яка органічно вписалася в канву Всеукраїнського форуму «SEB-2022» - співпраця науки, освіти і бізнесу для післявоєнного відродження України», який пройшов нещодавно на базі університету.
   Ректор Станіслав Ніколаєнко у привітальному слові зазначив, що нині український бізнес досяг того рівня свідомості, що спонукає його учасників приймати активну участь у підготовці висококваліфікованих фахівців. Яскравим прикладом цього є відкриття надсучасної лабораторії «Безпілотних технологій» із компанією DroneUA – лідером ринку безпілотних рішень в Україні. Саме за їх підтримки і підтримки інших партнерів аграрний сектор забезпечує Україні значну стійкість, що дасть можливість країні реалізуватися як велика європейська держава. Випускники НУБіП України нині значною мірою заповнюють професійні ніші аграрної галузі. Наш університет, долаючи виклики часу, впевнено крокує вперед. Якби не збройна агресія рф, то ми б до 1 вересня цьогоріч відкрили близько 20 сучасних лабораторій, тільки до Дня університету-2022 їх було презентовано дев’ять. Саме тут університет проводить якісну підготовку фахівців, спроможних на належному рівні працювати в ході повоєнного відновлення України.

   Февзі Аметов, співзасновник DroneUA, презентував освітньо-практичний проєкт DroneUA «Академія інновацій XAG». Саме її техніка – дрон-обприскувач XAG V 40, підрулювач XAG, дрон XAG М 500 для агроскаутингу, супутні інноваційні рішення цього бренду та інше - і представлена у презентованій лабораторії. У перспективі ця лабораторія перетвориться на лабораторію роботизованих рішень агробізнесу. Саме вона стане локальним осередком, на базі якого студенти будуть ознайомлюватися із інноваційними рішеннями в робототехніці для агробізнесу від лідера ринку бренду XAG.
   Нині у Тернополі сформовано найбільший флот дронів-обприскувачів на території Європи: 118 дронів, 59 мобільних бригад, 120 робочих місць на позицію тільки пілотів дронів-обприскувачів, але цим компанія не обмежується. І це лише один із кейсів. Таких сервісних компаній більшатиме: планується щорічний приріст ринку в 4-5 разів. Робототехніка стане основою агровиробництва. Тож, потреба у висококваліфікованих фахівцях тільки зростатиме і перспектива працевлаштування студентів із студентської лави є реальною. Тому, говорячи про «Академію інновацій XAG», ми говоримо про співпрацю на довгострокову перспективу, яка дасть змогу закріпити кардинально інноваційні підходи в сільському господарстві.

   Анатолій Бикін, завідувач кафедри агрохімії та якості продукції рослинництва ім. О.І. Душечкіна, зазначає, що «Академія інновацій XAG» - освітньо-практичний проєкт, який реалізовується на базі нашої кафедри за підтримки бренду XAG в межах укладеного кілька років тому меморандуму про співпрацю компанії DroneUA і НУБіП, - розрахований на підготовку суперсучасних фахівців. Він включає тісну співпрацю бізнесу та університету в процесі розробки профільних навчальних програм і курсів, які базуються на технологіях використання дронів та роботизованої техніки в агро, проведення експертами бізнесу практичних занять, презентацій та демонстрацій, забезпечення доступу студентів до робототехніки, проведення спільних наукових досліджень. Ми підвищуємо якість підготовки фахівців шляхом доступу до передових роботизованих технологій та екосистемних рішень для сільського господарства. Як професіонал-виробничник маю зазначити, що проникнення безпілотних технологій у рослинництві є вже невід’ємною частиною виробництва практично кожної компанії. Без них працювати вже дуже складно і часи війни, навпаки, посилили їх роль. Проте, закуповувати по кілька дронів на господарства є невигідним із економічної точки зору. Актуальним є створення компаній, які надаватимуть такі види послуг. А фахівець, який здатен виконувати цей вид робіт, має бути сформованим системою освіти за допомогою інноваційних навчальних програм, прикладом якої є наша освітня програма в магістратурі «Агрохімсервіс у прецизійному агровиробництві».

   І відкриття лабораторії безпілотних технологій, на базі якої студенти навчатимуться та практично опановуватимуть технологію дронів-обприскувачів, - це тільки перший крок. У перспективі ми трансформуємо її у лабораторію роботизованих рішень для агробізнесу, а згодом – у Центр інноваційних рішень. Нагадаю, що в 2017 році на базі університету разом із компанією AgriLab ми запустили у роботу лабораторію точного землеробства, на базі якої зараз триває навчання за новою спеціальністю «Агрохімсервіс у прецизійному агровиробництві».


Продовжуючи роботу конференції, науковці НУБіП та наші ділові партнери підняли ряд актуальних питань. Про агрохімсервіс в умовах обмеження ресурсів запропонував поговорити Анатолій Бикін (який цього дня, до речі, святкував свій день народження), моніторинг у сучасному рослинництві був у центрі уваги ще одного партнера агробіологічного факультету - співвласника компанії AgriLab Ярослава Бойка. Декан агробіологічного факультету Оксана Тонха говорила про моніторинг у точному землеробстві і ряд ін.


   У межах роботи конференції відбувся прес-мітинг «Сучасні тренди роботизованих рішень в Україні», який зібрав чимало представників друкованих і електронних ЗМІ.
   Тож, сьогоднішній представницький захід надав чудову можливість учасникам доторкнутись до нового витка розвитку агробізнесу - проникнення кейсу робототехніки в рослинництво завдяки лідеру у сфері використання дронів в Україні – компанії DroneUA, офіційного дистриб’ютора XAG в Україні.


Валентин Обрамбальський,
Надія Бордюжа 

 

 
 
 
Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook