Початок нового навчального року вже близько

28 липня 2022 року

 

    Ще літо в зеніті, а на горизонті замайорів 2022-2023 навчальний рік. Викладачі і студенти економічного факультету НУБіП України готуються до нього заздалегідь. Що означає готуватися на нашій професійній мові? Це означає проаналізувати результати навчання в минулому році, виявити сильні й слабкі сторони в нашому освітньому процесі та осмислити, як посилити одні й послабити інші, щоб процес йшов, як годинник.

      Все досить просто, але доводиться враховувати, що навчальний цьогорічний процес знову відбуватиметься в умовах невизначеності. В країні йде війна. Строки її закінчення не зовсім зрозумілі, існує постійна загроза ракетних обстрілів різних територій, а відтак зберігається небезпека життю і здоров’ю викладачів і студентів. Першочергово маємо дбати про безпеку навчання і паралельно шукати методи і форми проведення занять, які би були максимально ефективними в цьому році.
   При підведенні підсумків роботи кафедри банківської справи та страхування за минулий рік зазначалося, що складний ковідно-воєнний навчальний 2021-2022 рік завершився достатньо успішно, і більшість студентів навчилася працювати, комбінуючи on-line I of-line форми занять. Так, і викладачам, і студентам значно приємніше працювати в аудиторіях, спілкуючись «вживу», коли можна краще зрозуміти один одного, швидше отримати відповідь на свої питання, психологічно простіше пізнати студента і викладача. Це особливо важливо на початку вивчення дисципліни, коли закладаються принципи спілкування між сторонами. Перехід в режим on-line, коли у студента є мотивація, а у викладача є розроблений електронний курс з дисципліни відбувається, як правило, нескладно. Матеріал у курсі на платформі E-learn подається у вигляді лекцій, презентацій, практичних занять, модульних контрольних та підсумкового контролю. Він представлений в уніфікованому й формалізованому вигляді, що дає можливість використовувати його у будь-якому місці та у будь-який час незалежно від форми навчання студента, але за наявності Інтернету і пристроїв.
     Досвід минулого року показав, що той, хто активно розпочав навчання у of-line режимі, той і далі успішно продовжує його в on-line на різних платформах, відвідуючи лекційні, практичні заняття, своєчасно готуючись до різних форм контролю. Щоб інтерес до предмету зростав, а не втрачався, викладачі кафедри банківської справи та страхування використовують різні форми занять - запрошення на заняття провідних спеціалістів-практиків, перегляд із послідуючим обговоренням сюжетів із фільмів, експрес-опитування по темі, вирішення задач і кейсів щодо життєво важливих ситуацій, проведення круглих столів і відвідування профільних конференцій та ін.
   Думаю, що змішана форма навчання до закінчення війни може бути досить ефективною. Сподіваємося, що із переможним завершенням війни у нас знову з’явиться можливість повернутися у свої улюблені аудиторії і найкращі лабораторії. А поки є час до початку занять, викладачі оновлюють свої лекції, а студенти засвоюють основи правильної організації навчання у будь-яких умовах. Щасти нам на цьому шляху!
 
 
Любов Худолій,
завідувач кафедри банківської справи та страхування
 

 

 

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook