Богдан Зеленський: "Сьогодні студенти - це майбутнє держави"

17 липня 2022 року
Факультет аграрного менеджменту НУБіП України

Напередодні Форуму "SEB-2022" відбулась наша розмова з Богданом Зеленським, випускником нашого університету відразу двох факультетів - механіко-технологічного та аграрного менеджменту.

Нині Богдан Зеленський є заступником генерального директора з питань продажу та маркетингу компанії Агросем, однієї з провідних аграрних компаній України, дилера сільськогосподарської продукції, що входить у ТОП-10 дистриб'юторів насіння та засобів захисту рослин. Агросем працює з найкращими світовими та українськими виробниками насіння врожайних сортів та гібридів культур, мінеральних добрив та ЗЗР. Компанія пропонує широкий вибір високоякісної сільськогосподарської техніки від провідних світових компаній, допомагає підібрати та впровадити технологічні рішення для підвищення продуктивності бізнесу.

 

Що сьогодні відбувається в економіці загалом та сільському господарстві, зокрема


Сьогодні економіка України переживає тяжкі часи. Більшість галузей не в змозі працювати на 100% своїх потужностей, що впливає на суспільство та ключові економічні показники. Українській аграрний бізнес сьогодні опинився в тяжкій ситуації та потребує неординарних рішень. Сільське господарство, як і країна, вперше за часів незалежності отримало виклики й ключовий із них – логістика зерна. Окрім цього, аграрії мають вирішувати проблеми з виконанням зовнішньоекономічних зобов’язань, забезпечити збереження та реалізацію зерна та вирішувати виробничі та соціальні питання в умовах воєнного стану та ведення бойових дій на території нашої держави. Для забезпечення продовольчої безпеки України та світу міжнародні організації та провідні держави світу мають докласти максимум зусиль для того, щоб деблокувати українські порти та диверсифікувати шляхи постачання української аграрної продукції.

Як війна вплинула на розвиток сільськогосподарського виробництва?

Війна кардинально обмежила логістичні потужності країни, що, в першу чергу, пов'язано з блокуванням портів. Насамперед, це вплинуло на обсяги реалізації фермерами продукції та експортні можливості країни. Збереження персоналу і його захист, вартість та реалізація зерна, відсутність фінансування – найболючіші питання сьогодні для сільськогосподарського виробника та всієї аграрної галузі. Багато невеликих господарств, які не мають довгострокового планування, відчули на собі дефіцит пального, що негативно відоразилось на весняній посівній кампанії. Проте найвужчим місцем залишається логістика. Потужності на кордонах з європейськими країнами не були готові до такого обсягу зерна. Відсутність достатньої кількості перевалочних пунктів в Європі спричиняє затори на залізничній колії й сьогодні, а це значно обмежує швидкість експорту зернових. Дані фактори призведуть до необхідності зберігати близько 40% урожаю пшениці та 30% урожаю кукурудзи. Якщо зерно не експортуватиметься, то ми можемо прогнозувати суттєві зміни в структурі посівних площ і переорієнтації господарств на інші культури для зменшення експортозалежності.

Дедалі більше пересічних людей починають розумітися на принципах роботи елеваторів, побудови логістичних маршрутів українського експорту та відмінностях залізничних колій в Україні та Європі.

Які кроки має зробити держава для порятунку українського агровиробника?

Держава має зі свого боку розробити програми фінансової підтримки для аграріїв під час осінньої посівної кампанії. Якщо нам не вдасться наростити експорт, то питання фінансування буде ключовим для агровиробника. Адже реалізувати так швидко зерно, як це було в минулі роки, не вдасться, а витрати на посівну потрібно буде нести. Для врегулювння питань логістики, я вважаю, то на державному рівні ми маємо продовжувати комунікацію з нашими європейськими партнерами для максимального спрощення дозволів та інших документів, що необхідні для експорту зернових культур. Також актуальне питання компенсації збитків підприємствам, що постраждали. Має бути чіткий та прозорий механізм підтримки таких підприємств.

Як Ви оцінюєте співпрацю з НУБіП України?

Сьогодні студенти – це майбутнє держави. Ми слідкуємо за сучасними програмами навчання в НУБіП України. Зокрема, нас зацікавила підготовка студентів в рамках проєкту "Агрокебети". Ми ознайомились з навчальниим планами та підтримуємо унікальний графік нравчального процесу, що довзоляє студентам перебувати на практиці під керівництвом менторів весь виробничий сезон безпосередньо на підприємстві. Студентів, які навчаються за програмою, ми запрошуємо до себе на стажування з подальшим працевлаштуванням в компанію.

"SEB – 2022" для Вас – це?

Пошук нових партнерів, можливість поглиблення співпраці з університетом, ознайомлення з новими науковими досягненнями.

Побажання Університету, студентам?

Бажаю, щоб Університет дарував студентам міцні знання, великі можливості, яскраві цілі і незабутні враження від навчання.

Студентам хочу побажати находити в стінах улюбленого університету відповідь на будь-яке питання, нікому і ніколи не дозволяти себе зламати, постійно прагнути до успіху і самовдосконалення.

Розмову провів Анатолій Остапчук,

декан факультету аграрного менеджменту

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook