Захист від низинних пожеж

18 червня 2022 року
ЕКО-iнформ

Мінералізовані смуги – краще ширше і довше.

Володимир ВАСИЛЬЧУК,
Газета “Природа і суспільство”

Прихід тепла традиційно посилює ризики пожеж. Для городницьких лісівників – це напружений період у роботі. Лісові пожежі, особливо з настанням тепла, додають неабияких клопотів. Щоб знизити ризик їх виникнення, лісовою охороною здійснюється цілий ряд комплексних профілактичних заходів: встановлюються інформаційні стенди, проводяться роз’яснювальні бесіди з населенням, перекриваються лісові дороги шлагбаумами. І, насамперед, виорюються мінералізовані смуги. Цьогоріч лісівниками ДП «Городницьке лісове господарство» заплановано влаштувати 320 кілометрів мінералізованих смуг. Окрім цього, проводиться догляд за вже існуючими смугами та протипожежними розривами протяжністю 1270 кілометрів. Директор Городницького держлісгоспу Віктор Мельник каже, що за перший квартал виорано 14 км мінералізованих смуг, 175 км доглянуто. Сама по собі мінералізована смуга – це штучно створений протипожежний бар’єр, проведений шляхом очищення ділянки території, що межує з лісовим масивом, від горючих матеріалів. Як правило, прокладається вона механізованим способом: проводиться оранка трактором ґрунту на певну ширину. При цьому мінеральний шар ґрунту оголюється, а дерен, трава, хвоя, листя та інші матеріали, що здатні горіти, присипаються землею. Теоретично мінсмуга спрацьовує двома способами: перший, це коли при спалахах вогню зорана смуга перешкоджає поширенню низової пожежі на інші ділянки лісового масиву. Другий, коли собою створює опорну лінію, від якої буде проводитися зустрічний регульований підпал лісового насадження для зустрічного, з пожежею, вогню. Поширюючись, наприклад, назустріч основній пожежі, смуга вогню знищує на своєму шляху всі горючі матеріали. Зустрівшись, полум’я загасає, оскільки більше нема чому горіти.

На півночі Житомирщини, де розміщені поліські, переважно соснові лісгоспи, значення мінсмуг важко недооцінити. Отож мінералізовані смуги активно облаштовують не лише городницькі, але й овруцькі, коростенські, словечанські лісівники.

У південній частині області переважають листяні породи дерев і контури лісових насаджень зовсім інші. Однак, мінсмуги тут також проорюють нові й відновлюють старі. Зокрема у Бердичівському держлісгоспі вже «обвели» такими протипожежними бар’єрами всі соснові молодняки.

– На території нашого лісгоспу встановлено середній клас пожежної небезпеки, але з настанням весни протипожежні заходи ми різко посилюємо, – пояснює головний лісничий ДП «Бердичівське лісове господарство» Григорій Івасюк. – Хвойних насаджень у нас не так багато, близько 7% від загальних насаджень, та їх потрібно ретельніше охороняти і, в першу чергу, огородити мінералізованими смугами.

Отож щорічно ми створюємо близько 100 гектарів нових мінсмуг і ведемо догляд за старими смугами на 180 гектарах. Нині в Бердичівському держлісгоспі є 57 окремих контурів лісу. Це переважно дубові та грабові угіддя. Але й вони уразливі, якщо пожежа, скажімо, заходить від автотрас або із занедбаних агроугідь. Тому практично ці лісові масиви також «обведені» мінсмугами. Для цього у нас є необхідні плуги і трактори у лісництвах.

До речі, ми збільшили ширину майже кожної лісосмуги до 3 метрів і більше, бо це захист від низинних пожеж, а там, де існують реальні загрози верхового вогню, створюємо протипожежні розриви: від 8 до 10 метрів. Отож за останніх декілька років великих пожеж на території нашого лісгоспу не було. Були лише локальні загорання, які ми відразу гасили, – констатує Григорій Івасюк.

Як бачимо, широкі мінералізовані смуги – один із ефективних засобів протидії пожежам, особливо низинним. За інформацією Житомирського обласного управління лісового та мисливського господарства зараз в області прокладено більше 5 тисяч кілометрів мінералізованих смуг, але щороку ця цифра трохи зростає, оскільки з’являються нові. Найбільше їх створено у Баранівському, Радомишльському, Городницькому, Коростенському та Овруцькому держлісгоспах.

 

Джерело: ЕКО-iнформ. https://ekoinform.com.ua/?p=15749

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook