Про планування і реновацію населених пунктів після бойових дій говорили бакалаври спеціальності 193 «Геодезія та землеустрій» з відомим архітектором Сергієм Юрцем

23 травня 2022, 9:00
факультет землевпорядкування
    Унаслідок бойових дій на значній території країни пошкоджено чи зруйновано тисячі шкіл, дитячих садочків, житлових будівель, медичних закладів тощо. Тільки у Житомирській, Київській, Сумській та Чернігівській областях налічується понад 21 тисячу таких об’єктів. І це лише частина того, що вже зруйновано або пошкоджено в Україні. Урядовці, органи місцевого самоврядування, містобудівники, землевпорядники зазначають, що це одна з першочергових проблем, яка потребує вирішення. Адже сотні тисяч людей залишилися без даху над головою, при чому більшість з них виїхало за межі територій бойових дій.

     Міністерство розвитку громад і територій України спільно з народними депутатами розробили законопроєкт №7282, яким, пропонується запровадити містобудівні програми відновлення регіонів і населених пунктів України – програми комплексного відновлення областей, територій територіальних громад чи їх частин. У програмах будуть прописані кроки з відбудови, що поєднують як питання містобудування, так і соціально-економічного розвитку, вирішення інфраструктурних, екологічних та інших завдань.
     Виходячи з цього, для бакалаврів спеціальності 193 «Геодезія та землеустрій» ведучими викладачами дисципліни «Планування території населених пунктів», було організовано і проведено навчально-виробничий семінар на якому й обговорили цю проблематику. Головні питання, що виносилися на обговорення стосувалися:
1) планування та реновації населених пунктів після бойових дій;
2) проектування об’єктів житлової і громадської забудови з урахуванням сучасних викликів і загроз;
3) тимчасових поселень для внутрішньо переміщених осіб.
     Модераторами заходу виступили в.о. завідувача кафедри земельного кадастру, доцент Наталія Мединська і доцент кафедри земельного кадастру Олег Цвях.

     Першою скрипкою на заході виступив експерт, засновник архітектурного бюро та автор проектів «Да Вінчі груп» Сергій Юрець. Саме він та його команда є авторами низки проектів житлових будинків і торгово-розважальних центрів на Київщині, у тому числі й місті Ірпінь. Архітектор висловив думку, що усі пошкоджені будівлі мають бути ретельно досліджені й вивчені, адже багато з них не підлягають реконструкції, і буде вигідніше їх знести, щоб відбудувати як кажуть «з нуля». Сергій Васильович зазначив, що тепер замовники все частіше стали цікавитися об’єктами з елементами цивільного захисту, де і як варто розмістити сучасне бомбосховище. Особливо в громадських будівлях, де можуть спокійно перебувати тривалий час діти та дорослі. Окремо він зупинився на модульних будинках, які можуть слугувати тимчасовим прихистом для внутрішньо переміщених осіб.

     До семінару також долучився й декан факультету землевпорядкування Тарас Євсюков. У своєму виступі, він звернув увагу студентів на приклади неврахування, а подекуди й нехтування нормами цивільного захисту у містобудуванні останніх десятиріч. І для прикладу навів ситуацію, коли об’єкти університету ставали прихистом для сотень жителів із сусідніх домівок. В одному лише гуртожитку №4 НУБіП, де ночувало перебувало близько 70-80 осіб. Людям не було куди йти, адже в їхніх будівлях не було передбачено ні підземних паркінгів, ні бомбосховищ. Тому цьому питанню тепер необхідно приділяти особливу увагу. Потому він поцікавився у Сергія Юрця про роль геодезистів і землевпорядників у проектуванні об’єктів житлової і громадської забудови у населених пунктах після бойових дій. Архітектор зазначив, що такі фахівці першочергового стануть до вирішення цієї проблеми, адже все починається з геодезичних вимірювань та вивченні стану земельних ділянок.

     Кращі студенти підготували презентації та представили своє бачення вирішення проблеми. Приємно, що представлений матеріал доповідачі готували на основі іноземних джерел, вивчаючи досвід Німеччини, Польщі, Сербії, Хорватії, Чечні, Ізраїлю, Грузії тощо.
     Сертифікати учасників отримали Олександр Заєць, Ірина Парчук, Діана Масюк, Віталій Сурник, Гребельних Ярослав, Володимир Мітрохін, Марина Тімофєєва, Аліна Федорук.
     Староста другого курсу Інна Чеботарьова зазначила, що заняття із залученням експертів та самих студентів проходять цікаво, корисно, а проблеми, які розглядаються, завжди на часі. Варто продовжувати такий досвід і надалі.

Наталія Мединська,
в.о. завідувача кафедри земельного кадастру

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook