Конференція "Економіки, що розвиваються"

місто Халле, Німеччина
ЗВІТ
про участь в міжнародній конференції «Економіки, що розвиваються»: «Удосконалення аграрних ринків та ринкових відносин»
25-27 червня 2014 року, місто Халле, Німеччина.
 
Співробітники кафедри економічної кібернетики: професор Скрипник А.В., та магістри Букін Є.К., Родина М.А. представили на конференцію доповідь «Мінливість світового ринку пшениці, викликана країнами, що розвиваються». Доповідь була прочитана на пленарному засіданні у другий день конференції магістром університету (місто Гент), Є. Букіним.
У роботі розглядався вплив виходу на світовий ринок пшениці країн колишнього СРСР (Україна, РФ, Казахстан) на стабільність світового ринку зернових; було показано, що незважаючи на суттєвий темп зростання виробництва та експорту зернових цих країн, вони вносять суттєву нестабільність у світовий ринок внаслідок існуючої нестабільності виробництва та непередбаченості впливу державного регулювання (квоти, експортні тарифи) на обсяги експорту. Доповідь у повному обсязі (як і всі інші доповіді, озвучені на конференції) представлена на сайті конференції.
На конференції розглядався широкий спектр питань присвячених розвитку аграрних секторів країн, що розвиваються, впливу мінливості цін на рівень бідності, питанням продовольчої безпеки. Так, в роботі «Ціни на їжу та рівень бідності», представленої співробітниками Світового банку М. Івановичем, та Уіл. Мартином було показано, як впливають шокові явища продовольчого ринку на рівень бідності. Автори прийшли до парадоксального висновку про позитивність впливу цінових шоків на рівень бідності, тобто, якщо цих явищ не відбувалось би, рівень бідності, який стабільно зменшується, був би суттєво більшим.
Надзвичайно цікавим був виступ американського вченого Девіда Седіка про перспективи митно-тарифного союзу, до якого хотів втягнути нашу країну колишній президент Віктор Янукович. Автор переконливо довів, що цей союз будується не на економічних принципах, а виключно за політичними мотивами. Більшість обсягів торгівлі РФ на той час була зосереджена на розвинутих країнах, тобто цей союз не має економічного підґрунтя і тому не може успішно функціонувати.
Переважна кількість доповідей зроблена на надзвичайно високому науковому рівні з використанням сучасних методів статистичного та математичного аналізу. У конференції прийняли участь провідні світові науковці у галузі аграрного виробництва. Наступна конференція буде присвячена впливу кліматичних змін на транзитивні економіки. Всі матеріали конференції розміщено за адресою.
 
http://www.iamo.de/forum/2014/presentations.html.

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook