Українське суспільство і пам’ять про Голокост: наукові та освітні аспекти: гуманітарії взяли участь в Міжнародному круглому столі

27 січня 2022 року
    27 січня у світі відзначається Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту. Цей день для України сповнений особливого трагізму і болю, а пам'ять про цю трагедію сьогодні є складовою національної пам'яті Українського народу.

   Україна на державному рівні вшановує жертв трагедії з 2012 року. Генеральна асамблея ООН прийняла 1 листопада 2005 року Резолюцію № 60/7, у якій говориться, що «Голокост, який привів до знищення однієї третини євреїв і незліченної кількості представників інших національностей, буде завжди слугувати всім людям пересторогою про небезпеки, які приховують у собі ненависть, фанатизм, расизм та упередження…». Саме цей документ оголосив Днем пам’яті жертв Голокосту 27 січня. В цей день в 1945 році війська 1-го українського фронту увійшли до нацистського табору смерті Аушвіц. Цей табір став у сучасному світі символом нацистських злочинів. Метою запровадження цієї сумно пам’ятної дати є активна просвітницька робота та сприяння у запобіганні можливих майбутніх актів геноциду, а так само зневаги до цінності людського життя.

   27 січня 2022 року у Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту в Німецькому культурному центрі Goethe-Institut в Україні відбувся ХV круглий стіл «Українське суспільство і пам’ять про Голокост: наукові та освітні аспекти». За ініціативи Українського центру вивчення історії Голокосту у співпраці з Goethe-Institut в Україні міжнародні експерти, провідні науковці, освітяни, громадські діячі обговорили актуальні напрями цієї проблематики. В цьому році в центрі уваги переважно постали аспекти культури пам’яті, передусім 80 роковин від початку Голокосту.

   Український центр вивчення історії Голокосту, який очолює Анатолій Подольський, є неурядовою громадською організацією, яку було створено в партнерстві з Інститутом політичних і етнонаціональних досліджень імені І. Кураса НАН України. Пріоритетними напрямами роботи Центру, з яким гуманітарно-педагогічний факультет співпрацює вже понад десяти років, є наукові дослідження та педагогічна діяльність.

   Офіційними почесними гостями зустрічі стали Фабіан Мюльталер (директор Goethe-Institut в Україні) Анатолій Подольський (директор Українського центру вивчення історії Голокосту) Мелінда Сіммонс (Посол Великої Британії в Україні) Йоав Бистрицьки (заступник Посла Держави Ізраїль в Україні) Катарина Шаупп-Карманн (перший секретар, начальник відділу культури посольства Федеративної Республіки Німеччина в Україні) Антон Дробович (голова Українського інституту національної пам’яті) Юрій Савчук (директор Національного музею історії України в Другій світовій війні) та інші.

   Активними учасниками наукового заходу стали викладачі, аспіранти та студенти гуманітарно-педагогічного факультету НУБіП України. Проблеми та питання, які піднімались під час обговорення доповідей, під час дискусій торкались формальної і неформальної освіти, формування національної ідентичності та збереження національної пам’яті, патріотичного виховання, громадянської освіти.

  

   Осмислення цих подій, історичні, філософські, правові аспекти Голокосту сьогодні турбуює весь цивілізований світ, бо у наукових і громадських колах багатьох держав Голокост давно перестав бути суто єврейською проблемою, він давно сприймається як європейська, загальнолюдська, глобальна катастрофа, уроки та наслідки якої тісно пов'язані з сучасністю. Пам’ять про мільйони безневинних жертв спонукає нас робити власні висновки, все можливе задля недопущення в українському суспільстві будь-яких проявів антисемітизму, ксенофобії, расизму, нетерпимості та дискримінації, злочинів проти людяності задля єднання народу навколо ідеї побудови в Україні правової європейської держави.


Наталія Шакун,
аспірантка кафедри педагогіки

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook