Міжнародне стажування аспірантів факультету тваринництва та водних біоресурсів за програмою Erasmus+ Ag-Lab

19 січня 2022 року
     Аспіранти кафедри генетики, селекції та біотехнології тварин Національного університету біоресурсів і природокористування України Тарас Якубець та Михайло Матвєєв входили до групи, яка брала участь у міжнародному тренінгу. Стажування було організовано в рамках проєкту Erasmus+ Ag-Lab. Захід проходив в Університеті Терамо, Італія, на факультеті біонаук та агрохарчових та екологічних технологій.

     Стажування включало цікаві лекції та практичні заняття англійською та частково італійською мовами. У перший день стажування професор Даріо Компаньоне познайомив учасників з університетом та факультетом, розповів про його історію та сучасність. Було організовано екскурсію університетом та продемонстровано наукові лабораторії факультету.

     Наступного дня група учасників прослухала лекцію професора Карли Ді Маттіа про гомогенізацію у виробництві харчових продуктів. Професор детально розповіла про поняття та прийоми гомогенізації, ознайомила з основними видами та компонентами емульсій. Було отримано корисну інформацію про методи гомогенізації, їх переваги та недоліки.
     Після лекції члени групи відвідали лабораторію, де ознайомилися з методами дослідження емульсій, приладами та обладнанням, що використовуються для гомогенізації.

     Після цього учасники стажування відвідали лекцію професора Ніколи Бернабо, який розповів про інновації в репродуктивній біотехнології. Професор поділився актуальною інформацією щодо технології штучного запліднення тварин, розповів про сучасні технології вирощування тварин – запліднення in vitro та трансплантацію ембріонів. Після цікавої лекції професор провів лабораторне заняття, під час якого знайомив слухачів з особливостями будови статевої системи самок сільськогосподарських тварин, демонстрував яєчники самок на різних етапах естрального циклу.

     Також було проведено лабораторне заняття з сенсорної оцінки гіркоти шоколаду, яке проходило в умовах відповідної лабораторії. Після заняття для учасників стажування було проведено лекцію професора Джамп’єро Саккетті, яка стосувалася сенсорного аналізу їжі та її значення для споживачів. Наприкінці лекції професор представив результати дослідження кожного з учасників групи.

     Наступний день стажування розпочався з лекції доктора Джорджії Перпетуїні щодо біотехнології виробництва вина, використання спеціальних видів дріжджів для виробництва вина, методів ідентифікації різних штамів грибів і дріжджів.
     Після лекції слухачі відвідали лабораторію мікробіології, де культивують різні штами дріжджів для виробництва вина, та приміщення для їх зберігання.

     Іншу, не менш цікаву, тему «Розвиток інноваційних стратегій у тваринництві для підвищення якості та сталості виробництва продукції тваринництва» доповів доктор Андреа Іанні. Лектор цікаво розповів про сучасний стан тваринництва в регіоні, про використання побічних продуктів різних виробництв у годівлі тварин. Після лекції було продемонстровано лабораторію технологій у тваринництві, де Андреа Іанні показав наявне обладнання та ознайомив з результатами досліджень науковців факультету.

     Цікава, практична і корисна лекція була присвячена використанню електрохімічних та оптичних методів дослідження для забезпечення якості та безпеки харчових продуктів. Професор Даріо Компаньоне розповів про методи оптичних досліджень, представив результати останніх наукових досліджень групи вчених університету, продемонстрував сучасні розробки, що дозволяють в умовах виробництва перевіряти якість та безпечність харчових продуктів.
     Відповідно до програми стажування, учасники міжнародної групи мали можливість відвідати важливі підприємства регіону Абруццо в Італії. Першим було підприємство, яке виготовляє м’ясні напівфабрикати. Фахівець з якості продукції провів детальну екскурсію по виробництву, показав критичні контрольні точки контролю якості продукції. Ця компанія виробляє продукт – «Арростічіні» – традиційна м’ясна страва з м’яса овець.

     Після цього відбулася поїздка до тваринницького підприємства та сімейної сироварні, яка виробляє традиційний місцевий сир для регіону Абруццо. У господарстві утримують близько 1500 овець породи лаконе, які використовуються для виробництва молока. Є також велика рогата худоба місцевих порід – маркіджанська, кіанська, фризька. Учасники мали можливість побачити усі технологічні процеси виробництва овечого молока, технології утримання і доїння вівцематок, модулі для вирощування молодняку. Ознайомилися з особливостями підготовки кормів для овець. Усі процеси на фермі механізовані та автоматизовані.

     Останнє виробництво, яке відвідала група – це міні-фабрика з виробництва соусів та оливкової олії. Нам розповіли про технологічні особливості переробки овочів та оливок на соуси та виробництва оливкової олії відповідно, демонстрували роботу технологічних ліній.
     В останній день тренінгу учасники стажування відвідали Інститут Зоопрофілактики експериментального інституту «Джузеппе Капорале» в Терамо. Тут члени групи взяли участь у семінарі про діяльність інституту. Представники установи ознайомили зі структурою ветеринарної служби Італії, розповіли про завдання, які виконує Інститут, та можливості співпраці.
     Після семінару було проведено екскурсію з демонстрацією роботи лабораторій інституту: хімічного аналізу, молекулярної біології, повногеномного секвенування геному різних вірусів, патогенних мікроорганізмів, зокрема Sars-Cov 2. Найбільшу цікавість викликала саме лабораторія повногеномного секвенування. Тут учасники мали можливість ознайомитись із сучасним обладнанням для автоматичного виділення ДНК, проведення секвенування та обробки отриманої інформації.

     Після завершення тренінгу і підведення підсумків стажування учасники отримали міжнародні сертифікати. Участь у стажуванні є важливим елементом здобуття цінного досвіду, ознайомлення з сучасними можливостями науки і технології та практики вивчення іноземної мови.
     Аспіранти факультету Михайло Матвєєв і Тарас Якубець щиро дякують керівництву університету та факультету за можливість взяти участь у міжнародному стажуванні, отримати неоціненний дослід та впроваджувати його у стінах нашого Університету.


Наталія Грищенко,
голова Ради молодих вчених
факультету тваринництва та водних біоресурсів
 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook