Наука НУБіП України — індустрії дитячого харчування

18 серпня 2014 року

Здоров’я дитини на 70% залежить від її харчування. Правильне харчування — основа формування і підтримання здоров’я людини протягом всього життя.

Для дітей від народження і до 12 місяців ідеальним харчуванням є материнське грудне молоко. Починаючи з 4-6 місяців, з метою збагачення організму дитини необхідними фізіологічними інгредієнтами для його нормального подальшого розвитку раціон харчування доповнюється продуктами прикорму, тому ставляться наджорсткі вимоги до екобезпечності сировини, з якої вони виробляються.

Основа більшості харчових продуктів для дітей — овочево-фруктові соки, пюре. Тому дуже важливими є розроблені в НДПІ стандартизації і технологій екобезпечної та органічної продукції технологічні та технічні вимоги до процесів перероблення сировини (у т.ч. органічної), які мінімізують додаткову хімізацію продукту на всіх етапах його виробництва, обмежують руйнівний вплив теплових процесів на вміст біоактивних речовин рослинної сировини та зменшують тривалість і кратність загального технологічного циклу.

Розроблені та впроваджені у виробництво технології комплексного безвідходного перероблення рослинної сировини дозволяють отримати готові продукти – соки прямого віджиму, пюре, а також натуральні біокомпозиції — екстракти, сиропи з антиоксидантними, імуномодулюючими радіопротекторними, ентеросорбуючими, детоксикуючими властивостями.

Науковцями інституту вперше в Україні розроблені асортимент, технології виробництва, нормативна документація на виробництво овочево-фруктових продуктів, збагачених натуральними біокомпозиціями для підвищення імунітету дітей, вагітних жінок і матерів-годувальниць. Технології виробництва цих продуктів не передбачають застосування штучних харчових добавок і вітамінів та спрямовані на ощадне використання природних біологічно активних речовин.

Результати наукових досліджень останніх років свідчать про необхідність пошуку та створення в Україні нових джерел сировинних ресурсів для виробництва функціональних продуктів і забезпечення харчування дітей у дитячих та реабілітаційних закладах, а також для оздоровчого харчування населення.

Надзвичайно актуальними є розроблені десертні продукти з використанням високобілкової сировини (продуктів із козиного та овечого молока) як альтернатива коров’ячому молоку, а також група продуктів для харчування дітей дошкільного та шкільного віку на основі овочів, зернового, молочного та рибного або м’ясного компонентів, які характеризуються ідеальною збалансованістю за вмістом білка, жиру рослинного і тваринного походження, вітамінів та мінеральних речовин.

Для формування необхідних функціональних властивостей продуктів застосовуються біо- та нанотехнології перероблення сировини — ферментація та цілеспрямована модифікація хімічного складу з утворенням стійких комплексів: вуглеводно-білкового, білково-каратинового, пектиново-фрукто-олігосахаридного, вітамінно-поліфенольного. Створені на їх основі рецептури функціональних продуктів (коктейлів, нектарів, сиропів), характеризуються високою біологічною цінністю та не мають аналогів в Україні.

Вперше співробітниками інституту розроблені критерії ідентифікації продуктів дитячого харчування з оцінкою їх натуральності (автентичності) для виявлення і попередження фактів фальсифікації. Розроблено і впроваджено сучасну систему контролю продуктів дитячого харчування, основану на елементах системи НАССР з поопераційним відстеженням відповідності сировини і готового продукту та процесів їх виготовлення вимогам чинного законодавства і нормативних документів.

На сьогоднішній день спеціалізовані підприємства дитячого харчування та більшість підприємств переробної галузі виготовляють продукцію, керуючись нормативними і технологічними документами, які є результатом науково-інноваційної діяльності інституту.


 


Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook