Дослідницька діяльність молодих науковців кафедри аквакультури в умовах пандемії

30 грудня 2021 року
Необхідною умовою для інноваційного розвитку економіки України, підвищення її конкурентоспроможності, подолання різних викликів, з якими Україна стикається протягом останніх років, є успішна діяльність у науковій сфері. Світовий досвід свідчить, що університети є не тільки джерелом створення, генерації та передачі наукових знань, а й центрами наукових досліджень і формування інноваційної політики. Система вищої освіти, поряд із виконанням свого основного завдання ‒ підготовки кадрів, є тією сполучною ланкою, яка поєднує освіту, науку і виробництво в єдине ціле.

     На кафедрі аквакультури приділяють велику увагу науковій діяльності. Не зважаючи на значні обмеження у роботі, спричинені пандемією, дослідження науковців не припиняються ні на день. Протягом 2021 року на кафедрі тривали дослідження за чотирма темами НДР: бюджетною за державним замовленням, господоговірною і двома ініціативними. Вже стало традицією – активно долучати до наукової діяльності не тільки аспірантів, а й студентську молодь. Так, у серпні – грудні 2021 року, молоді науковці, аспіранти кафедри аквакультури Богдан Коваленко і Надія Поліщук, разом із студентами факультету тваринництва та водних біоресурсів, членами наукового гуртка «Рибництво» Аліною Кіракосян, Сніжаною Жигайло, Богданом Зубчевським і Олександром Кузьменком прийняли активну участь у проведенні першого етапу досліджень за темою НДР «Використання сучасних біологічно-активних препаратів в аквакультурі», яка виконується за державним замовленням.

 

     Дослідники провели шість експериментів, два з яких було присвячено вивченню впливу кормової добавки солей гумінових і фульвінових кислот на рибопродуктивні показники в осетровій аквакультурі, а ще чотири – дослідженню ефекту від застосування вітамінно-амінокислотного комплексу при вирощуванні африканського сома у рециркуляційній аквасистемі.
     За результатами першого етапу наукової роботи зроблено висновки про перспективність використання вказаних біологічно активних препаратів у товарному рибництві та про потребу поглиблення досліджень у цьому напрямку, з метою підготовки практичних рекомендацій виробництву.
     Більшу частину експериментів науковці кафедри провели на дослідній базі Центру водних біоресурсів та аквакультури. Завдяки фінансуванню НДР кафедра скористалася можливістю посилити матеріально-технічне забезпечення наукової діяльності. Було придбано сучасні контрольно-вимірювальні прилади для оцінки якості водного середовища для утримання гідробіонтів, акваріуми різного об’єму, елементи життєзабезпечення акваріальних систем (механічні фільтри та аераційні пристрої).

 

     Два експерименти за темою НДР науковці провели у виробничих умовах діючих підприємств вітчизняного сектору рибництва: в садках осетрового господарства ПП «Науково-виробниче сільськогосподарське підприємство «Бестер»», з яким в НУБіП України склалися дружні і взаємокорисні відносини, та в басейнах рециркуляційної аквасистеми одного з кращих на Київщині приватних господарств з вирощування африканського кларієвого сома.

     Результати досліджень за темою НДР було обговорено у колективі науковців кафедри і успішно захищено на засіданні Наукової ради НДІ технологій та якості продукції тваринництва.


Василь Коваленко,
доцент кафедри аквакультури 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook