Навчальний процес потребує новітнього обладнання: факультет ветеринарної медицини

16 грудня 2021 року
     Продовжуємо цикл матеріалів про модернізацію і оновлення навчальних і наукових лабораторій коштом університету. Про те, як з цим справа на факультеті ветеринарної медицини, розповідають декан Микола Цвіліховський і завідувач навчально-науково-виробничого клінічного центру «Ветмедсервіс» В’ячеслав Соломон.

  

     Сьогодні «Ветмедсервіс» – це своєрідне поєднання клінічної установи ветеринарної медицини та університетського контактного зоопарку: тут утримуються шістнадцять видів тварин, і чотири з них – пернаті. Все це господарство потребує належних умов і відповідного обладнання, на якому вчилися б працювати майбутні лікарі ветмедицини. На придбання якого і пішли виділені цьогоріч кошти.

  

     Отож. Два брудери для утримання пташенят усіх видів сільськогосподарської птиці з першого дня існування. Серед їх основних характеристик – автоматичне підтримання заданої температури в обох ярусах, додаткове освітлення світлодіодним світильником, ніпельне напування, що регулюється за висотою. Для зручності догляду вони облаштовані з’ємними решітками підлоги та ємностями для напування.
     Дві універсальні клітки ІНКІ КР-108 для курей, кожна з яких призначена для утримання до 108 голів несучок (розрахунок зроблено, виходячи з яєчних порід) з місячного віку, або стількох же бройлерів – з 14 днів. Вони теж дуже зручні при догляді за птицею.

     ННВ клінічний центр «Ветмедсервіс» давно вже потребував і портативної мобільної стоматологічної системи із скалером і наконечниками. І от вона у нас з’явилася – виготовлена за сучасними технологіями, зручна та легка в транспортуванні, виконує безліч необхідних функцій для комплексного лікування пацієнтів (пломбування зубів, чищення зубів скалером, промивання та продування повітрям).

     Ще одне вагоме (і за вартістю, і за важливістю для навчального та виробничого процесу) придбання: автоклав стерилізатор паровий ТАНДА, що забезпечує надійну стерилізацію хірургічних інструментів без спеціальної підготовки персоналу. Його можливості дозволяють ефективно обробляти інструментарій та ендоскопічне обладнання – як зі складною структурою внутрішніх каналів, так і з вузькими прорізами.

     Сьогодні електрокардіологічне дослідження тварин є одним із найсучасніших методів діагностики. Наявність портативного цифрового триканального ветеринарного електрокардіографа SE-3 дозволяє розширити можливості ранньої діагностики серцевої патології тварин та їх успішного лікування. До безумовних переваг електрокардіографії відноситься висока діагностична точність згаданого приладу. Крім іншого, це дозволить підвищити ефективність діагностично-лікувальних заходів і збільшити надходження позабюджетних коштів в умовах ННВ клінічного центру «Ветмедсервіс», забезпечити належний рівень викладання дисциплін для студентів магістратури, залучити більшу кількість слухачів з підвищення кваліфікації, особливо на комерційній основі.

     До кінця року плануємо встигнути закупити комплект інгаляційного наркозу для тварин. Дай Боже, встигнемо!..

Розмовляв Валентин Обрамбальський
 


Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook