Викладачі факультету тваринництва та водних біоресурсів проходять стажування в рибницьких господарствах Литви

2 грудня 2021 року
     Стажування є однією з основних форм підвищення кваліфікації науково-педагогічних працівників. При проходженні стажування за напрямом роботи можна ознайомитися із сучасним виробництвом, з найновішими досягненнями науки і техніки, технології і перспектив їх розвитку.

     Стажування викладачів спеціальності 207 «Водні біоресурси та аквакультура» дозволяє оновити та розробити навчально-методичні матеріали, призначені для використання в навчальному процесі при підготовці спеціалістів даного напрямку. Для цього на факультеті тваринництва та водних біоресурсів застосовуються практика залучення викладачів до різного роду програм стажування у тому числі й міжнародних.
     Доцент кафедри гідробіології та іхтіології Алевтина Базаєва пройшла підвищення кваліфікації в рибницьких господарствах Литви. В процесі стажування Алевтині Василівні було надано можливість ознайомитися з структурою та функціонуванням, а також прийняти участь в технологічних процесах рибних господарств UAB „Vasaknos“ та UAB „Bartzuve“.
     Рибоводне господарство „Vasaknos“ було засновано у 1993 році, яке розташоване у селі Васакну Зарасайського району.

     Дане господарство для здійснення своєї діяльності орендує у держави 2187,52 га земельного фонду, з них 897,49 га – це озера, 1160 га – стави. Господарство займається розведенням та вирощуванням риби в ставах і басейнах, (короп, щука, білий амур, форель, осетер, канальний сом) з подальшою реалізацією товарної продукції.

     Має свій власний транспорт для перевозки живої риби. Ікру коропа та щуки інкубують в інкубаторі, що знаходиться на підприємстві, а личинками цих риб зарибляють власні водойми. Потужність господарства за цими видами риб складає близько 500 тонн на рік. Також це одне з найперспективних підприємств Литви з рибництва та рибальства.

     У новозбудованому басейновому комплексі вирощують форель та осетрових. Щорічно виробляється близько 60 тонн форелі та 150 тонн осетрових. Кожної весни та осені компанія реалізує молодь риб для зариблення озер і ставів. Також господарство організовує ліцензійний промисел на трьох орендованих озерах, які користуються популярністю для відпочинку населення.
     Ще одне господарство UAB «Bartzuvė» – це повносистемна рибоводна ферма, побудована в 1978 році, на теплих водах гідроелектростанції міста Електреная, в красивому і географічно дуже зручному місці, між Вільнюсом і Каунасом. Загальна площа ставів становить близько 390 га. В господарстві є вся необхідна виробнича база – інкубаційний цех, вирощувальні та зимувальні стави, склади живої риби.

     На рибоводному господарстві UAB „Vasaknos“ Базаєва А. долучилася до технологічних процесів які щоденно проводяться у рибництві (годівля риби, вимірювання кисню, температури, водневого показника тощо). Також приймала участь в проведенні обловів ставів та іхтіопатологічного огляду риби.

     Окрім вирощування господарство має цех для переробки риби, оснащений сучасним обладнанням. Надзвичайно цікаво було ознайомитися з роботою цеха в якому відбувається весь технологічний процес переробки: від чищення до фасування готової продукції.
     Дякуємо організатором за надану можливість проходження стажування.

 

     Стажування Базаєвої Алевтини в рибницьких господарствах Литви, як однієї з провідних країни ЕС по вирощуванню та відтворюванню риби, дало можливість ознайомитися з новими сучасними технологіями в осетрівництві та форелівництві, а також освоїти басейнову технологію вирощування кларієвого сома. Надзвичайно корисний досвід Алевтина Василівна отримала при роботі в цеху по переробці риби, де відбувається розширення асортименту рибної продукції власного виробництва, яким охоче поділилася з викладачами кафедри та студентами спеціальності 207 «Водні біоресурси та аквакультура» під час викладання фахових дисциплін.

 

 

     Загалом, отримання нових знань та набуття досвіду роботи за фахом в іноземних рибних господарствах, які займаються вирощуванням та переробкою рибної продукції за сучасними технологіями є неоціненним здобутком.


Наталія Рудик-Леуська,
в. о. завідувача кафедри гідробіології та іхтіології
доцент Наталія Марценюк

 


Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook