Пам’ятаємо про минуле, щоб мати майбутнє: гуманітарії вшанували жертв голодоморів в Україні

27 листопада 2021 року

26 листопада 2021 р. кафедра міжнародних відносин і суспільних наук долучилася до заходів щодо вшанування пам’яті жертв голодоморів в Україні. В онлайн-форматі було проведено круглий стіл, до якого долучилося більш ніж сто студентів. Проведений вебінар був спрямований на поширення інформації про штучні голоди 1921-1923, 1932-1933 та 1946-1947 рр., сприяння вивченню історії власної держави, виховання у студентської молоді почуття патріотизму та толерантності.
Перед присутніми виступив завідувач кафедри, професор Василь Стрілець, який відзначив важливість ушанування жертв трьох штучних голодів – 1921-23, 1932-33 і 1946-47 рр. Він підкреслив, що головною метою комуністичної влади було упокорення українців, переважна більшість яких не сприймала її диктатуру, шляхом терору голодом.
Доктор історичних наук, професор Олена Любовець у своїй доповіді розкрила причини та механізми голодоморів, зокрема натуральні штрафи, чорні дошки, обмеження на виїзд з України. Модератор заходу, кандидат політичних наук, доцент Богдан Грушецький відмітив важливість подальшого дослідження теми голодоморів, наголосивши на тому, що в Україні ця робота розпочалася лише на зорі її незалежності. Учасники заходу переглянули меморіальне відео з піснею Оксани Білозір «Свіча», присвяченою жертвам голодоморів.

      

Свої доповіді під час заходу зробили представники різних факультетів НУБіП: агроекологи на чолі зі старостою Іриною Якушевою, майбутня журналістка Євгенія Свириденко, студентка факультету ветеринарної медицини Єлизавета Гришко, а також Богдана Гераймович, що опановує спеціальність «Автоматизація та комп'ютерно-інтегровані технології».

     

У їх презентаціях була відображена інформація про причини голодоморів, їх трагічні наслідки, розкрито окремі жахливі сторінки цього явища в історії нашої держави, зупинилися і на сутності таких базових дефініцій, як голод та голодомор. Прозвучали і наукові локальні, регіональні, розвідки, що розкрило їх особистісний характер та поглибило розуміння пережитих трагедій.

     

Наприкінці зустрічі було також переглянуто документальний фільм «Голод 1946-1947», який дозволив поглянути під новим кутом зору на цю трагічну подію.

 

 
Богдан Грушецький,
доцент кафедри міжнародних відносин і суспільних наук

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook