Дисципліни «Іноземна мова (бізнес курс)», «Започаткування власної справи» та «Психологія успіху» є фаворитами вибору студентів бакалаврату НУБіП України у 2021-2022 н.р.!

27 жовтня 2021 року
     Студенти нашого університету відповідно до статті 62, пункт 15 Закону України «Про вищу освіту» мають право на вибір навчальних дисциплін у межах, передбачених відповідною освітньою програмою та навчальним планом, в обсязі, що становить не менше як 25 % загальної кількості кредитів ЄКТС, передбачених для кожного рівня вищої освіти, чи то бакалавра, чи то магістра.
 
     Тому вже котрий рік поспіль за дорученням ректора Університету Станіслава Ніколаєнка студенти бакалаврату та магістратури до початку кожного навчального року обирають дисципліни за вибором з переліків, що їм пропонуються.
     На 2021-2022 навчальний рік для самостійного вибору понад 2200 студентам випускового курсу бакалаврату було запропоновано майже 117 дисципліни із загально університетського Переліку вибіркових дисциплін, розміщеного на офіційній вебсторінці університету рубриці «Студенту»: https://nubip.edu.ua/node/67362. А із змістом кожної вибіркової дисципліни можна ознайомитися за їх анотаціями, що розміщені там же.
     Таку роботу за дорученням проректора з науково-педагогічної роботи Василя Шинкарука організовує навчальний відділ спільно з деканами факультетів та директорами ННІ. А свій вибір студенти здійснюють з використанням навчального порталу НУБіП України Elearn.
     Для зручності студентів та викладачів розклад вивчення обраних вибіркових дисциплін розміщено на офійній вебсторінці університету в рубриці «Розклад навчальних занять на І семестр 2021-2022 н.р», де є окрема вкладка з розкладом вибіркових дисциплін: https://nubip.edu.ua/node/23920. Днем вивчення таких дисциплін є понеділок.
 
     Цікавим є вибір наших студентів бакалаврату. Вже котрий рік поспіль найбільшою популярністю у студентів випускних бакалаврату всіх 16 факультетів та навчально-наукових інститутів користуються навчальні дисципліни із загальноуніверситетського переліку, які формують Soft Skills - м'які або гнучкі навички (англ. soft skills). Це комплекс неспеціалізованих навичок, які відповідають за успішну участь у робочому процесі, високу продуктивність і, на відміну від спеціалізованих фахових навичок, не пов'язані з конкретною сферою діяльності. Слід зазначити, що на сьогодні навички Soft Skills для молодих фахівців є не менш важливими та універсальними, хоча це непрофесійні якості, проте вони допомагають нам взаємодіяти між собою, ефективно працювати в команді незалежно від сфери діяльності.
     
     То ж найпопулярнішими серед студентів у цьому 2021-2022 навчальному році є:
  • англійська мова (бізнес курс), яку обрали 323 студентів,
  • започаткування власної справи – 281,
  • психологія успіху – 201 студентів,
  • організація бізнесу – 177,
  • PR та реклама – 161.
     Своїми враженнями від вивчення вибіркових дисциплін у І семестрі 2021-2022 н.р. поділилися наші студенти бакалаврату.
 
     Лавриненко Тетяна, студентка 4 курсу юридичного факультету вважає, що важливим компонентом демократичного суспільства є можливість вільного вибору діяльності кожною людиною у будь-якій галузі життя для задоволення своїх потреб. Не виключенням є і сфера вищої освіти. Таким проявом для нас – студентів юридичного факультету НУБіП України, є можливість обрати навчальні дисципліни, які нам цікаві, не зважаючи на те, чи є вони навчальним компонентом спеціальності, яку ми опановуємо, чи пов’язані з іншою сферою діяльності.
         Рік тому переді мною, ділиться Тетяна, як і цьогорічними третьокурсниками, стояв вибір навчальних дисциплін для їх вивчення на 4 курсі. Із запропонованих дисциплін вибіркової складової освітніх програм підготовки бакалаврів я обрала навчальні дисципліни, що забезпечуються викладачами нашого факультету, а саме: «Захист земельних прав» та «Податкове законодавство». Чим я керувалася при обранні? Перш за все, захопившись юриспруденцією, я не мала сумніву, що слід отримати багаж знань максимально саме з правових дисциплін. З іншого боку, поштовхом до обрання саме цих навчальних компонентів стало прагнення до успішної здачі ЄФВВ – єдиного фахового вступного випробування та подальшого навчання за освітнім ступенем «Магістр».
         Чому саме ці дисципліни найбільше зацікавили Тетяну? Безумовно, кожен громадянин України є суб’єктом податкового права, а саме – платником податків, а відповідно значення податкового законодавства та правильний аналіз його положень неможливо переоцінити. Щодо захисту земельних прав, то незаперечним є факт наявності чи набуття у майбутньому у власності кожного з нас нерухомого майна – чи то безпосередньо земельної ділянки, частки (паю), чи певного нерухомого об’єкту (наприклад, будинку), що розташований на ній.  Студентка ділиться враженнями: «Чи задоволена я своїм вибором та чи було бажання переобрати дисципліну? З упевненістю можу сказати, що не шкодую ні на секунду, я цілком задоволена програмою обраних дисциплін. Оскільки їх викладання забезпечується належним мультимедійним супроводом та максимально доступними для студентів коментарями викладачів».
 
     Студентка 4 курсу факультету аграрного менеджменту спеціальності «Менеджмент» Таміла Прокопишина повідомила, що серед переліку вибіркових дисциплін її вибір припав на «PR та реклама». Вона вважає себе особистістю, в якій поєднується аналітичний склад розуму та креативне мислення, тому обрана дисципліна досить близька їй. Реклама добре працює з пам’яттю та емоціями, а також різними способами формує образ продукту і його якісні характеристики. Для того щоб створити рекламу, необхідно вміти писати тексти, вдало поєднувати кольори, розробляти графічні зображення та дизайн, щоб сформувати образ товару або послуги.
     Таміла розповіла, що навчальні пари з вибіркової дисципліни «PR та реклама» цікаві та пізнавальні, на заняттях студенти отримують знання про основні принципи організації рекламної діяльності на підприємстві, засоби поширення рекламної інформації, особливості впливу PR на індивіда, групи, суспільство, студенти навчаються розробляти рекомендації щодо створення та підтримки позитивного іміджу організації.
 
     Ходаківський Ігор, студент 4 курсу спеціальності «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва» факультету тваринництва та водних біоресурсів однією з вибіркових дисциплін для вивчення обрав "Організацію бізнесу". Свій вибір Ігор пояснив так, що після закінчення навчання хоче створити власну справу, а для цього необхідно знати специфіку підприємницької діяльності, вміти складати бізнес-план, знати про ризики, які можуть виникнути на шляху. Про все це викладачі дисципліни "Організація бізнесу" розповідають під час лекцій та практичних занять, а також допомагають студентам, якщо виникають конкретні питання. Крім цього, Ігор вирішив ще більше заглибитись у вивчення тваринництва, бо це спеціальність, яка йому подобається, тому і обрав другу дисципліну "У світі тварин". Тут можна отримати знання про тварин, які значно виходять за рамки стандартної програми, тому це дуже цікаво.
     Ігор висловив вдячність керівництву університету та рідному факультету за те, що має можливість максимально розширити власний спектр знань. А завдяки вільному вибору студентами університету дисциплін і реалізації прав як студентів, вони мають змогу вивчати саме те, що цікаво, а це справді круто!
 
Бажаємо успіхів студентам Університету!
Сподіваємося, що ґрунтовні знання здобуті в університеті, стануть вам у нагоді в житті!
 
Оксана Зазимко,

заступник начальника навчального відділу 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook